ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκαν Νέα Δομή Δυνάμεων – προμήθειες ανταλλακτικών


Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε σήμερα ομόφωνα, σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, τη Νέα Δομή Δυνάμεων (ΝΔΔ) των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε προηγουμένως εγκριθεί από την αρμόδια Eπιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος που εισηγήθηκε τις αλλαγές (συνοδευόμενος από το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας) δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι με τη Νέα Δομή Δυνάμεων επιτυγχάνεται μείωση της “στρατιωτικής γραφειοκρατίας” εκεί που δεν εξυπηρετεί επιχειρησιακούς σκοπούς, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι ισχυρότερες και πιο ευέλικτες, με συγκεκριμένες οικονομίες κλίμακας, για να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στην αποστολή τους. 

Οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων είναι η αναμόρφωση της δομής διοικητικής μέριμνας του ΕΣ, η μείωση των θέσεων των ανωτάτων αξιωματικών κατά 20% και η απ’ ευθείας υπαγωγή των στρατηγικών εφεδρειών στη Στρατιά, αντί του καταργούμενου Β΄ ΣΣ. Αναλυτικότερα:

Στρατός Ξηράς:

– Καταργούνται τα Στρατηγεία των Α’ και Β’ Σωμάτων Στρατού. Στις έδρες των δύο ΣΣ παραμένουν άλλες μονάδες.
– Οι δυνάμεις που διατίθενται στην 1η Στρατιά κατηγοριοποιούνται κατά είδος τακτικής αποστολής σε δυνάμεις άμυνας, δυνάμεις αντίδρασης και δυνάμεις ασφαλείας.
– Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Αμεσης Αντίδρασης.
– Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.
– Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων η οποία ενσωματώνεται στο Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό Επιτελείο.
– Καταργείται η 70ή Στρατιωτική Διοίκηση με έδρα την Αθήνα και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού.
– Καταργείται η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΤΑΞΥΠ) με έδρα την Κοζάνη, όπου μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.
– Καταργείται η 97η Στρατιωτική Διοίκηση με έδρα τη Χαλκίδα, όπου παραμένει μόνο η Σχολή Πεζικού.
– Μεταφέρεται από τη Λαμία στη Θεσσαλονίκη η Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ), ενώ στη Λαμία παραμένουν το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου και μονάδες διοικητικής μέριμνας.
– Μεταπίπτει σε Σύνταγμα η 10η Ταξιαρχία Πεζικού (Σέρρες).

Πολεμικό Ναυτικό:

– Καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών και τα πλοία της ενσωματώνονται στις δύο Μοίρες Φρεγατών που διατηρούνται.
– Καταργείται η μία εκ των τριών μοιρών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.
– Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.

Στην Πολεμική Αεροπορία:

Στην Πολεμική Αεροπορία οι αναδιατάξεις διοικητικών δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ/Λάρισα), στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ/Ελευσίνα), στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ/Τατόι). Περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί, ενώ κλείνουν 4 αεροπορικά αποσπάσματα.

Επίσης το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε προγράμματα προμήθειας ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης υφιστάμενων οπλικών συστημάτων. Από τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι εγκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, προγράμματα υποστήριξης των αεροσκαφών Mirage 2000-5Mk2 και των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας, των ελικοπτέρων AH-64 Apache και CH-47 Chinnok της Αεροπορίας Στρατού καθώς και προμήθειας αναλωσίμων υλικών τορπιλών του Πολεμικού Ναυτικού, όχι όμως και του προγράμματος προμήθειας συσσωρευτών για το σύνολο των υποβρυχίων Τύπου 209.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος με την ευκαιρία απεύθυνε δημόσιο έπαινο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλώνοντας ότι η Πολιτεία γνωρίζει ότι πράττουν το καθήκον τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παρά τις πολλές περικοπές και αντιξοότητες, γιατί πιστεύουν στον όρκο τους και στην αποστολή τους. Δεσμεύτηκε δε ότι με τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης η Πολιτεία θα επιστρέψει στο προσωπίκό των Ενόπλων Δυνάμεων τα οφειλόμενα.

enkripto

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.