Κορυφαίοι ιστορικοί απαντούν στη Ρεπούση


Ο ιστορικός-συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος σε άρθρο του στη Realnews υπό τον τίτλο «Στην κυρία Ρεπούση απαντά ο Δ. Σολωμός» αναφέρει:

«Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ποιητής -αν ούτος δικαιούται να ονομάζεται ούτως- στο πολύστιχο ποίημα που έγραψε με τίτλο “Εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον” αφιερώνει 5 τετράστιχα στο χορό του Ζαλόγγου (101-105).

Είναι τα εξής: 

Τὲς ἐμάζωξε εἰς τὸ μέρος
τοῦ Τσαλόγγου τὸ ἀκρινὸ
τῆς ἐλευθεριᾶς ὁ ἔρως
καὶ τὲς ἔμπνευσε χορό.

Τέτοιο πήδημα δὲν τὸ εἶδαν
οὔτε γάμοι, οὔτε χαρές,
καὶ ἄλλες μέσα τους ἐπήδαν
ἀθωότερες ζωές*.
(*Εννοεί τα παιδιά που οι γυναίκες είχαν μέσα στην κοιλιά)

Τὰ φορέματα ἐσφυρίζαν
καὶ τὰ ξέπλεκα μαλλιά,
κάθε γύρο ποὺ ἐγυρίζαν
ἀπὸ πάνου ἔλειπε μιά.

Χωρὶς γόγγυσμα κι ἀντάρα
πάρα ἐκείνη μοναχά,
ὁποῦ ἔκαναν μὲ τὴν κάρα,
μὲ τὰ στήθια, στὰ γκρεμά.

Στὰ ἴδια ὄρη ἐγεννηθῆκαν
καὶ τὰ ἀδάμαστα παιδιά,
ποὺ τὴν σήμερο ἐχυθῆκαν
πάντα οἱ πρῶτοι στὴ φωτιά.

Το ποίημα γράφτηκε 21 χρόνια μετά την τραγωδία του Ζαλόγγου. Ο Σολωμός άντλησε τις πληροφορίες από τους Σουλιώτες -κυρίως Σουλιώτισσες- που είχαν κατακλύσει τα Επτάνησα μετά το 1803. Το 1824 πολλοί ήσαν οι επιζήσαντες. Κάποιος ή κάποιοι θα μπορούσαν να διατυπώσουν ενστάσεις για τα λεγόμενα του Σολωμού. Ότι ήσαν παραμύθια. Δεν το έπραξαν. Έτσι τα παραμύθια (με την κακή σημασία του όρου) τ’ άφησαν για κάποιες σημερινές θορυβομανείς υπάρξεις τού σήμερα».

Ο καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, σε άρθρο του στη Realnewsυπό τον τίτλο «Περιμένω τη γραπτή συγγνώμη της κ. Ρεπούση!» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «θα της απαντήσω όχι για ένα Ζάλογγο αλλά για πολλά που υπάρχουν στην ένδοξη ιστορία μας τα πέτρινα χρόνια της οθωμανοκρατίας. Μόνο στον Πόντο, με βάση τις έγκυρες πηγές που διαθέτουμε έως σήμερα, έχουμε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις ανάλογων ηρωικών πράξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ

real.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Κορυφαίοι ιστορικοί απαντούν στη Ρεπούση

  1. Ὁ/ἡ Charidimos Samios γράφει:

    ΕΙΠΑΜΕ ΚΥΡΙΟΙ : ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΣ ΤΟ ” ΑΦΑΙΡΕΙ ” ΑΜΕΣΩΣ ! ! ! ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΕΧΕΤΕ ! ! !

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ DP γράφει:

    ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΣ ΠΟΥΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΘΡΥΛΟΥΣ Η ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΛΗΘΕΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ. ΑΦΥΠΝΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΨΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΧΑΛΑΡΟΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ. ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΚΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΕΟΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ! ΑΝΤΕ ΝΤΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣΘΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ…

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.