Ναόμι Κλάιν: Το δόγμα του Σοκ εφαρμόστηκε στην Ελλάδα


Δραματικό παράδειγμα εφαρμογής του δόγματος του σοκ, όπως το περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο της, χαρακτήρισε την Ελλάδα η Καναδή δημοσιογράφος – συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.

Πρόσθεσε πάντως πως η μεγάλη αντίσταση που έχουν επιδείξει οι Έλληνες αποτελεί πηγή έμπνευσης για κινήματα του εξωτερικού, όπως οι «Αγανακτισμένοι» της Ισπανίας.

Η Καναδή ακτιβίστρια βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στην Ελλάδα κάνοντας έρευνα για το επόμενό της βιβλίο, αλλά και για ντοκιμαντέρ με θέμα την οικολογική κρίση.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι οι «ελίτ» στη χώρα σπέρνουν τον φόβο, λέγοντας στους πολίτες ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ο,τιδήποτε εκτός του προγράμματος που εφαρμόζεται θα οδηγήσει στην καταστροφή.

«Μπορώ να πω ότι η Θάτσερ ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κρίση πλέον χρησιμοποιείται ως μέσο για να ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της ΕΥΑΘ. Όπως είπε, η αποκρατικοποίησή της χρησιμοποιείται ως “τεστ”, ενώ χαρακτήρισε συναρπαστική την πρωτοβουλία της Κίνησης 136 να διεκδικήσει την εταιρία.

Αναφερόμενη στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ η Ναόμι Κλάιν εξέφρασε την εκτίμηση ότι…

δεν πρέπει να μετακινηθεί προς το κέντρο για να αυξήσει τις πιθανότητες να γίνει κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό.
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προτείνει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα. Τόνισε επίσης ότι διαφωνεί κάθετα με τη θεωρία των δύο άκρων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται στο αντίθετο άκρο με τη Χρυσή Αυγή.
Η διάσημη συγγραφέας αναφέρθηκε και στη νέα της δουλειά που πραγματεύεται τη σχέση της περιβαλλοντικής με την οικονομική κρίση και περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.
Η ίδια επανέλαβε την άποψή της ότι η επένδυση θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον, ενώ έκανε λόγο για καθεστώς αστυνομοκρατίας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «τόσο μεγάλη παρουσία σωμάτων ασφαλείας έχω ξαναδεί μόνο στη Γάζα».

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.