Ανεπάρκεια και αποστασιοποίηση


Δημήτρης Μηλάκας

«Πολλή σάλτσα, αλλά από μακαρόνι τίποτα». Αυτό λέ­ει, με απλά λόγια, ο ελληνικός λαός και στους κυβερ­νώντες και στην αντιπολίτευση. Τόσο η τρικομματική, όμως, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον κοιμήθηκαν… σε μαρμελάδα. Οι μεν πρώτοι – κατανοητό – κάνουν πως δεν ακούνε υπακούοντας στη λογική «ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο πισινός μας». Όσο αντέχουνε, σου λέει, και δεν μιλάνε, πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο. Οι δεύτεροι τι ακριβώς κάνουν (εκτός από το να προετοιμάζονται για το συνέδριό τους, με το οποίο ο κόσμος ελάχιστα – έως καθόλου – ασχο­λείται);

Τι µας λέει χοντρά – χοντρά η νέα δημοσκόπηση της Pulse RC ; Ότι το «success story» του Σαμαρά δεν πουλάει, ότι η επιρροή της τρικομματικής στην ελλη­νική κοινωνία έχει περιοριστεί και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει και δεν βρίσκει απαντήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα φαίνεται να μην γοητεύει ούτε τους… δικούς της ψηφοφόρους, οι οποίοι στέκονται τουλάχιστον αμήχανοι απέναντί της.

Τα στοιχεία µας λένε κάτι ακόμη: Ότι, με δεδομένα όλα αυτά, ο κόσμος (και περισσότερο η νέα γενιά) επιλέ­γει να μένει «εκτός» παιχνιδιού. Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε κανέναν και, στη χειρότερη, στρέφεται στη Χρυσή Αυγή, τη μοναδική δύναμη που συνεχίζει να κεφαλαιοποιεί και τη δυστυχία, που προκαλούν τα μνημόνια και η κυβερνητική πολιτική, και την οργή και – δυστυχώς – την υστέρηση της Αριστεράς.

Όμως, όσο εξηγήσιμη κι αν είναι η επιλογή των πολι­τών στο «ούτε τους μεν ούτε τους δε», δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «κατανοητή» από τις πολιτικές δυνάμεις. Το εφεύρημα του «συνταγματικού τόξου» δεν αποτελεί απάντηση ούτε στην κρίση ούτε στον ναζισμό ούτε στην πρόβλεψη (και) του Γιούνκερ περί απειλής κοινωνικής έκρηξης. Όπως πολλές φορές μά­λιστα έχουμε επισημάνει, αν αυτή η έκρηξη επέλθει, πιθανότατα θα είναι ανεξέλεγκτη.

Η απάντηση θα προέλθει μόνο μέσα από συγκροτημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις διεξόδου, που θα δίνουν προοπτική επιβίωσης στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Όσοι και ενόσω αργούν, όσοι και όσο είναι ανε­παρκείς, θα θεωρηθούν μέρος – και αιτία – του προ­βλήματος με δραματικές συνέπειες για όλους.

το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.