Τουρκία: Σταγονίδια προβοκάτσιας με τάσεις… εμφυλίου


Γράφει ο Κωνσταντίνος

Εμφυλιοπολεμικά ίχνη άρχισαν να παρουσιάζονται στην Τουρκία, όπου τις τελευταίες 24 ώρες παρατηρείται το «φαινόμενο» εμφάνισης τούρκων πολιτών (οι οποίοι δρουν ανενόχλητοι μπροστά σε αστυνομικές δυνάμεις) που επιτίθενται σε όποιον διαδηλώνει κατά του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
Το παράδοξο είναι πως η εμφάνιση των συγκεκριμένων ολιγομελών ομάδων (σε ολόκληρη την επικράτεια) γίνεται τη στιγμή που έχει υπάρξει μία εμφανής τάση ηρεμίας κι ενώ όλα δείχνουν πως επέρχεται σταδιακή εκτόνωση των διαδηλωτών.
Λογικά, λοιπόν, η ερώτηση του εξωτερικού παρατηρητή: Μήπως κάποιοι θέλουν να παρατείνουν τις διαδηλώσεις ή –ακόμη χειρότερα- μήπως επιθυμούν την σύγκρουση μεταξύ διαδηλωτών και «πολιτών», δηλαδή τον απόλυτο εκτροχιασμό στο εσωτερικό της Τουρκίας;

Τα όσα καταγράφονται στην HaberTurk είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία και του μεγάλου κινδύνου μίας εμφυλιο-πολεμικής σύγκρουσης που αναδύεται μέσα από περιστατικά που καταγράφονται στο σύνολο –σχεδόν- των μεγάλων πόλεων της γείτονος.
Και μία τέτοια σύγκρουση θα δράσει καταλυτικά για την μετάλλαξη της Τουρκίας σε κάτι άγνωστο, ενώ την ίδια στιγμή θα επιφέρει βαθιές και πολύχρονες ζημιές στην οικονομία της χώρας.
Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός πως η Τουρκία αποτελείται από 72 διαφορετικά έθνη, ο κίνδυνος εμφάνισης διαλυτικών τάσεων γίνεται περισσότερο εμφανής από ποτέ.  

Συγκρούσεις Κεμαλιστών με… «πολίτες»

Ένταση υπήρξε στην Ριζούντα ανάμεσα σε ομάδα 25 ατόμων της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας (TGB) που διαδήλωναν για τα γεγονότα στο πάρκο Ταξίμ, και σε άλλη πολυπληθή ομάδα που αντέδρασε στην διαμαρτυρία.
Κατά την διάρκεια της ταραχής νέοι της TGB που τραυματίστηκαν κατέφυγαν στον Σύλλογο Ατατουρκικής Σκέψης, ενώ η αστυνομία ζήτησε από το πλήθος που σε κάποια στιγμή έφτασε τα 500 άτομα, να διαλυθεί.
Το οργισμένο πλήθος για μεγάλο διάστημα εμπόδιζε να φύγει ασθενοφόρο που μετέφερε λιπόθυμη κοπέλα-μέλος της TGB, διαλύθηκε μόνο μετά από προσπάθειες του δημάρχου Ριζούντας Χαλίλ Μπακιρτζί που κατέφθασε επιτόπου.
Τα 25 περίπου άτομα της TGB γύρω στις 17.30 συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο Ριζούντας και ανέγνωσαν δελτίο τύπου-στήριξης για τις διαδηλώσεις στο Ταξίμ.
Κι ενώ οι νέοι της TGB φώναζαν συνθήματα, γύρω-γύρω άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες και κάποιοι εξ αυτών τους επιτέθηκαν λεκτικά. Την ώρα που ανέβαινε η ένταση, οι νέοι έκαναν πορεία προς τον Σύλλογο Ατατουρκικής Σκέψης (ADD) που ήταν 100 μέτρα μακριά.
Κατά την διάρκεια της πορείας υπήρξαν μπουνίδια και καυγάδες ανάμεσα στους νέους και στο πλήθος γύρω τους που ταχύτατα είχε αυξηθεί σε αριθμό. Καθώς το πλήθος σε κάποια φάση είχε ξεπεράσει τους 500, κάποιοι από τους νέους της TGB τραυματίστηκαν.
Οι νέοι βλέποντας την οργή εναντίον τους να μεγαλώνει σαν χιονοστιβάδα, κατέφυγαν στο κτίριο του ADD, ενώ αστυνομία επενέβη με σπρέι πιπεριού στο οργισμένο πλήθος.
Η αστυνομία μπροστά στο κτίριο έστησε οδόφραγμα και δυσκολεύτηκε να διαλύσει το πλήθος. Μεταφέρθηκαν ενισχύσεις, ενώ κατέφθασε και ο αστυνομικός διευθυντής Χουσεΐν Γενιτζέ. Ο Γενιτζέ θέλοντας να ηρεμήσει το πλήθος μίλησε με το μεγάφωνο και είπε: «Η πόλη αυτή ανέθρεψε υψηλές αξίες. Τα επεισόδια εδώ μας θλίβουν, παρακαλώ διαλυθείτε». Αλλά το πλήθος που αυξήθηκε πολύ γρήγορα επέμενε να μην διαλύεται.

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ 

Στο μεταξύ κοπέλα μέλος της TGB που ήταν μέσα στο κτίριο λιποθύμησε, και τότε οι φίλοι της την πήραν αγκαλιά και την μετέφεραν σε ασθενοφόρο που είχε έρθει. Τότε κάποιοι από το πλήθος επιτέθηκαν στην λιπόθυμη κοπέλα και σε αυτούς που την μετέφεραν. Η αστυνομία δυσκολεύτηκε να ηρεμήσει το πλήθος και με δυσκολία έφτασε στο ασθενοφόρο η λιπόθυμη κοπέλα. Τότε ένα άτομο μπήκε στο τιμόνι του ασθενοφόρου και έκλεισε τις πόρτες. Αστυνομικοί μαζί με νοσοκόμο που καθόταν μπροστά τον κατέβασαν, και πέρασε στην θέση του ο οδηγός του ασθενοφόρου που ξεκίνησε για να φύγει προς το νοσοκομείο.
Ο κόσμος έκοψε τον δρόμο του και για κάποιο διάστημα δεν του επέτρεπε να περάσει. Με την επέμβαση της αστυνομίας ο κόσμος απομακρύνθηκε και το ασθενοφόρο έφυγε ταχύτατα. Καθώς το πλήθος δεν έφευγε μπροστά από το κτίριο του ΑDD, ήρθε επιτόπου ο δήμαρχος Ριζούντας Χαλίλ Μπακιρτζί, που ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν. Εντέλει με τις προσπάθειες του, έληξαν τα γεγονότα που κράτησαν 3 ώρες.

GrCitizen 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.