Τρίτο δάνειο, νέο μνημόνιο


Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ξεμπροστιάζει και ένα άλλο «ατού» της κυβέρνησης. Το «greek success story» που προωθούν η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά.

Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup όχι μόνο αρνήθηκε να υιοθετήσει την άποψη ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει για δανεισμό στις αγορές το 2014, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο δάνειο και συνεπώς νέο μνημόνιο!

Ακόμη και αν αποφασιστεί ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, οι αγορές δύσκολα θα μας δανείσουν και έτσι υπάρχει σοβαρή προοπτική το καλοκαίρι του 2014 η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για ένα τρίτο μνημόνιο.

«Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές τα επόμενα χρόνια. Δεν αποκλείω νέο δάνειο, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να το πούμε. Πρέπει πρώτα να δούμε τα στοιχεία και δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι η ευρωζώνη έχει ήδη αποφασίσει γι’ αυτό», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Πώς λοιπόν ο Σαμαράς σήκωσε τη σημαία ότι «το 2014 απαλλασσόμαστε από το μνημόνιο» τη στιγμή που στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι κοινό μυστικό ότι μόνο με λογιστικές αλχημείες βγαίνουν τα στοιχεία;

Ο πρωθυπουργός μάλλον ποντάρει στο γεγονός ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την παραχώρηση δανείων προς τις προβληματικές χώρες.

Αυτό όμως που παραβλέπει, και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, είναι το γεγονός ότι μόλις περάσουν οι αποφάσεις για την τραπεζική ενοποίηση στην Ε.Ε. τα πακέτα διάσωσης θα περιέχουν απαραιτήτως και bail – in, δηλαδή το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Τρίτο δάνειο, νέο μνημόνιο

  1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.