«ΕΣΥ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ!» Απίστευτη δήλωση καθηγητή σε Πομάκο μαθητή. Νέα «δικαίωση» του προγράμματος Φραγκουδάκη


Άρθρο του Κεμάλ Φαρζλή

Ένα ακόμη απίστευτο περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες σε σχολείο της Ξάνθης, με πρωταγωνιστές ελληνόφωνο καθηγητή και νεαρό μαθητή με μητρική γλώσσα την πομακική. Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν οι γονείς του μαθητή, ο καθηγητής του γιου τους, συμμετέχει στα μαθήματα της τουρκικής γλώσσας του Προγράμματος Μουσουλμανοπαίδων της Φραγκουδάκη. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, προσπαθούσε να εξηγήσει κάτι στον μαθητή του στα ελληνικά. Επειδή το παιδί δεν καταλάβαινε καλά, άρχισε, να του τα εξηγεί… στην τουρκική γλώσσα. Ατυχώς για τον καθηγητή το νεαρό παιδί κατάγεται από γονείς Πομάκους με μητρική γλώσσα την πομακική και έτσι, δεν καταλάβαινε γρι από τα λεγόμενά του. Οπότε, αφού ο καθηγητής «αγανάκτησε» με τον μαθητή του, του είπε απαξιωτικά: «εσύ ούτε τα ελληνικά, ούτε τα τουρκικά δεν ξέρεις καλά»!

Ως Ζαγάλισα είχαμε προειδοποιήσει (φ. 58, Δεκ. 2011 – Ιαν. 2012) ότι το Πρόγραμμα Φραγκουδάκη έχει μια ακατανόητη εμμονή με τα μαθήματα τουρκικών, στα οποία φέτος έχουν συρρεύσει … εκστασιασμένοι εκατοντάδες Έλληνες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πιστεύουν ότι έτσι θα βοηθηθούν για να διδάξουν καλύτερα το σχολικό μάθημα. Στην ελληνική Θράκη όμως, δεν υπάρχουν μόνο τουρκόφωνοι μαθητές αλλά μεγάλο μέρος του μαθητικού δυναμικού, τόσο στα ορεινά, όσο και στα πεδινά, έχουν ως μητρική γλώσσα τα πομακικά και τη ρωμανί.

Είχαμε προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης στα μαθήματα (τουρκικής γλώσσας) ελληνόφωνων εκπαιδευτικών, που διδάσκουν σε Πομακοχώρια ή σε περιοχές του κάμπου με μαθητές Πομάκους ή Ρωμά, θα είναι η καθιέρωση ως δεύτερης γλώσσας επικοινωνίας με τη σχολική τάξη, της τουρκικής. Η επίδραση στις ψυχές των παιδιών αυτών, που διψούν να ακούσουν μέσα στη σχολική τάξη τη μητρική τους γλώσσα, θα είναι καταστροφική για το μέλλον της διατήρησης των πομακικών και της ρωμανί στην ελληνική Θράκη.

Ο εκτουρκισμός της εκπαίδευσης για τον οποίο έχουμε προειδοποιήσει με πολλά δημοσιεύματα μας, συνεχίζεται ακάθεκτος, χάρη στην εγκληματική συνέργεια της πολιτείας και την παροιμιώδη άγνοια εκπαιδευτικών και πολιτών.

Τεύχος 65, Φεβρουάριος – Μάρτιος 2013

zagalisa.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.