Ξαναφουντώνει η μάχη για τον διορισμό των ιμάμηδων!


Πύρινα λογίδρια στα τζαμιά, αλλά και ανακοινώσεις αλυτρωτικών σωματείων…

Μια που κοντεύει ο καιρός για τη δρομολόγηση των πρώτων 90 διορισμών ιεροδιδασκάλων (στα πλαίσια του περίφημου πλέον νόμου του ελληνικού κράτους που έμεινε γνωστός ως «νόμος των 240 ιμάμηδων») οι χαφιέδες της Άγκυρας κλιμακώνουν την πολεμική τους. Όπου βρεθούν και όπου σταθούν, κατά τις συνεχόμενες επισκέψεις τους στα τζαμιά των μειονοτικών χωριών της Θράκης, τα προκλητικά αυτά όργανα του προξενείου (ψευδομουφτήδες, δημαρχίδια, εκπρόσωποι του DEB, κλπ) ξεσπαθώνουν ενάντια στον νόμο και καλούν τον κόσμο να μη δεχτεί την εφαρμογή του.

Πολύ πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα αποτέλεσε η ομιλία του αρχιχαφιέ της Τουρκίας στη ΘράκηΑχμέτ Μέτε (στις σπανιότατες περιπτώσεις που δεν δρα ως μεγαλοπρακτοράντζα της Άγκυρας, παριστάνει και τον ψευδομουφτή Ξάνθης) σε προ ολίγων ημερών (30/5) χάτιμ στον Εχίνο Ξάνθης (στην 1η φωτογραφία τον βλέπετε στο μικρόφωνο, ενώ παραδίπλα βλέπετε ακόμη τον βουλευτή Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τον υποπρόξενο Κομοτηνής Αλπερ Ατάκ και τον δήμαρχο Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ). Ο Μέτε λοιπόναπευθύνθηκε στον κόσμο μέσα στο τζαμί, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Πρέπει όλοι μας ως κοινότητα να προσπαθήσουμε στο θέμα της ενότητας και της ομοψυχίας μας. Πάντοτε και σε διάφορα επίπεδα να τις επιδεικνύουμε. Να προσέξουμε τον νόμο των 240 ιμάμηδων, να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή του. Μαθαίνουμε από τον τύπο πως θα προσληφθούν 90 άτομα προσωπικό, που θα διδάξουν το Κοράνι στα ελληνικά. Στο θέμα αυτό ζητάω να είστε ενημερωμένοι».

Και σχεδόν ταυτόχρονα είχαμε και μία ανακοίνωση του γνωστού αλυτρωτικού «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD), που την υπογράφει ο νέος του πρόεδρος Τανέρ Μουσταφάογλου, εναντίον του νόμου που χαρακτηρίζεται ως «αντίθετος με τη θρησκευτική πίστη και ελευθερία της μειονότητας».
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση (όπως τη μετέφρασε το ιστολόγιο tourkikanae.gr από την τουρκοφυλλάδα της Κομοτηνής«Μπιρλίκ» στις 31/5) επισημαίνονται τα εξής;

«Όπως είναι γνωστό, η συνθήκη ειρήνης της Λοζάννης και όλες οι συνθήκες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εγγυώνται την εκ μέρους του ελληνικού κράτους συντήρηση και διδασκαλία της ισλαμικής θρησκείας και των κανόνων της στην Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης… Ο νόμος με την επωνυμία ¨νόμος των 240 ιμάμηδων¨ πέρασε από τη βουλή το 2007. Καθώς όμως δεν ήταν σύμφωνος με τη θρησκευτική πίστη και τις ελευθερίες των μειονοτικών, αλλά και με την συνθήκη της Λοζάννης, μετά από μεγάλες αντιδράσεις των μειονοτικών φορέων και συλλόγων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, τέθηκε σε αναστολή εφαρμογής.

Ως Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης είχαμε αναφέρει πως η δήλωση του ελληνικού κράτους πως θα διόριζε και θα πλήρωνε 240 θρησκευτικούς, όπως με τις μουφτείες σε Διδυμότειχο, Κομοτηνή και Ξάνθη, σημαίνει ξεκάθαρα πως δεν αναγνωρίζει τη συνθήκη της Λοζάννης.

Όπως θυμόμαστε όλοι μας ο νόμος αυτός επανήλθε στη βουλή τον Ιανουάριο του 2013, και με κάποιες αλλαγές που έγιναν ψηφίστηκε ξανά. Στο στάδιο εκείνο εμείς…είχαμε καταγγείλει και απορρίψει αυτόν τον νόμο που επιφέρει περιορισμούς στην θρησκευτική μας πίστη και ελευθερία. Το ελληνικό κράτος πάλι δεν άκουσε την φωνή της μειονότητας και στην σύσταση των σχετικών επιτροπών τοποθετεί ως πρόεδρο τους, τους διορισμένους μουφτήδες…

Μάλιστα ακούμε πως σε αυτή την επιτροπή διορίστηκαν άτομα που δεν το θέλαν. Προσδοκούμε την αντίδραση όχι μόνο ημών ως μειονότητας στα πλαίσια της συνθήκης της Λοζάννης, αλλά και όλων των παγκόσμιων φορέων ενάντια σε αυτό τον νόμο. Διότι το περιστατικό αυτό είναι αντίθετο με την ελευθερία συνείδησης και θρησκείας.

Παρατηρώντας τις εξελίξεις στο ελληνικό κοινοβούλιο βλέπουμε πως δεν άλλαξε κάτι, και ότι με αδίστακτο και ρατσιστικό τρόπο γίνονται επίμονες επεμβάσεις στις θρησκευτικές ελευθερίες των ανθρώπων μας. Τον νόμο αυτό που χαρακτηρίσαμε ως ανθρώπινη ντροπή και τον απορρίψαμε από την πρώτη στιγμή, και σήμερα πάλι τον απορρίπτουμε με τις ίδιες σκέψεις»…

Όσο κοντεύει η ώρα εφαρμογής του νόμου, αυτά θα βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη. Η ελληνική πολιτεία έχει χρέος (για μια φορά) να κλείσει τ’ αυτιά της στις πιέσεις και τους εκβιασμούς και να προχωρήσει ακάθεκτη με τους διορισμούς. Το ζήτημα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό…

proxeneio-stop.org

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.