BLOOMBERG «Καμία άλλη χώρα δεν έχει γνωρίσει τέτοια καταστροφή σε καιρό ειρήνης. Οι Έλληνες οι πιο ευέλικτοι εργαζόμενοι της Ευρώπης»


Succes storyΤο νεοφιλελεύθερο Bloomberg διαλύει το «success story» του Αντώνη Σαμαρά.

By Matthew C. Klein

Ώρα να στοιχηματίσετε σε ενα Greekovery;

Αυτή μάλλον δεν  φαίνεται σαν η καλύτερη στιγμή για να επενδύσετε στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο από το 2008 και, αν οι ιδιώτες forecasters που ρωτήθηκαν από το Bloomberg είναι σωστοί, θα δείτε μια σωρευτική μείωση του 25% πάνω για από επτά χρόνια – μια καταστροφή που καμίια πλούσια χώρα έχει γνωρίσει σε καιρό ειρήνης, από την Μεγάλη Ύφεση.

Από την άλλη πλευρά, όπως ο Baron Rothschild το έχει θέσει οι καλύτερες ευκαιρίες αγοράς παρουσιάζονται «όταν υπάρχει αίμα στους δρόμους». Αυτοί που αγόρασαν 30ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τον περασμένο Ιούλιο (όπως το fund Third Point του Dan Loeb) έχουν τετραπλασιαστεί τα χρήματά τους. Οι τιμές των ελληνικών μετοχών έχουν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Και αυτά που διαβάσαμε ήταν μόνο η αρχή…. Το ότι το κερδοσκοπικό fund Third Point, εχει βγάλει 4 φορές τα λεφτά του παίζοντας με τα ελληνικά ομόλογα, το έχουμε ξαναγράψει. Να θυμίσουμε ότι το Third Point κυνηγάει πλέον, ότι αποκρατικοποίηση σκάσει μύτη. Με τα κέρδη που έβγαλε σορτάροντας ελληνικά ομόλογα.

Και διαβάζουμε παρακάτω.

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι σήμερα η πιο ευέλικτη στη ζώνη του ευρώ, αν και τα στοιχεία επισημαίνουν το γεγονός ότι το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται με μειωμένο ωράριο έχει διπλασιαστεί από το 17% το 2009 σε 35% σήμεραΚαι ενώ η ανεργία και οι περικοπές μισθών έχουν καταστρέψει τους  Έλληνες εργαζόμενους, έχουν κάνει πολλά για να κλείσουν το χάσμα ανταγωνιστικότητας.

Μπράβο στην ανεργία και στις περικοπές μισθών λοιπόν!

Αλλά έχουμε και «καλά νέα», σύμφωνα με το Bloomberg. Για ποιους άραγε;

Τα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι στη μέση του να  καθαριστούν, με τη βοήθεια των 50 δισ. ευρώ από τον πιστωτικό φορέα της “τρόικας”.

Οι επενδυτές βέβαια που θα έρθουν στην ρημαγμένη χώρα, θα στοχεύουν στα χαμηλά μεροκάματα και ίσως ανταγωνιστούμε τους εργαζόμενους σε Κίνα και Τουρκία.

Ο Robert van Peppalendam, επικεφαλής της Procter & Gamble δήλωσε ότι άνοιξε πρόσφατα ένα νέο ερευνητικό κέντρο, στην Αθήνα για να επωφεληθεί από το φθηνό, καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Ο John Frasca, ο επικεφαλής των logistics στη Hewlett-Packard, δήλωσε ότι η νέα βελτιωμένη μονάδα στο λιμάνι του Πειραιά ήταν το ιδανικό κέντρο για τις αποστολές από την Κίνα, πολύ πιο αποτελεσματικό από τις παλιές διαδρομές από Ρότερνταμ και Αμβούργο. Σημείωσε επίσης ότι η HP ενδιαφέρεται για τη συναρμολόγηση ορισμένων προϊόντων στον Πειραιά και την εξαγωγή τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη, μετά την εισαγωγή των απαραίτητων στοιχείων από τα εργοστάσια σε Κίνα και Τουρκία.

Ναι αλλά δεν μπορεί, θα δούμε «άσπρη μέρα» στο τέλος του έτους. Μας το έταξε ο Στουρνάρας.  Η΄όχι;

Ο Daniele Antonucci, οικονομολόγος της Morgan Stanley, είπε ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα τελικά θα αρχίσει να ανεβαίνει, με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,8%  από το 2015 και θα συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή. Προσπαθούσε να είναι αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν ταχύτερο από την τάση του ρυθμου αύξησης  για την υπόλοιπη Ευρώπη

Ωστόσο η προβολή του σημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2007 μέχρι κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Εκτός εάν η ΕΚΤ και η γερμανική ηγεσία της ζώνης του ευρώ,  ενεργήσουν αποφασιστικά, οι Έλληνες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να είναι ασθενείς. Αλλά οι επενδυτές θα περιμένουν τόσο πολύ;

ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ;;

Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.