Στον Εισαγγελέα η Χρυσή Αυγή για παραποίηση της Σημαίας


Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε για σημαία του ελληνικού κράτους με παραποιημένο το εθνικό σύμβολο, η οποία αναρτήθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής επί της Λ. Μεσογείων.

O υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρει ότι «στις 17.05.2013, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων διαπιστώθηκε στο μπαλκόνι του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος “Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή”, επί της Λ. Μεσογείων, αναρτημένη σε κοντάρι η πρώτη σημαία του Ελληνικού Κράτους, χρώματος μπλε με λευκό σταυρό, που στο μέσο αυτής απεικονίζετο το σύμβολο του ανωτέρω πολιτικού κόμματος, ήτοι μαίανδρος, πλαισιωμένος από δύο δάφνες μαύρου χρώματος» και σημειώνει πως μετά από ενημέρωση του υπουργείου από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρη Ψαριανού, με την οποία απευθύνθηκε σε δύο υπουργεία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την αποκατάσταση του Εθνικού Συμβόλου, δεδομένου ότι πρόκειται για επίσημα γραφεία ενός κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή.

Στον κ. Ψαριανό έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 181 ΠΚ περί προσβολής των συμβόλων του ελληνικού κράτους, «όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών».

Ωστόσο, ο κ. Ρουπακιώτης υπενθυμίζει ότι με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 26 του Συντάγματος κατοχυρώνεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών και συνεπώς ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο απονομής της δικαιοσύνης. «Οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους και την τυχόν αξιοποίησή τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας ποινικής υπόθεσης», αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

spirospero

Περὶ τοῦ/τῆς: seekandfound

Clever people talks about ideas. Medium people about facts. And Idiots about people.
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

10 ἀπαντήσεις στὸ Στον Εισαγγελέα η Χρυσή Αυγή για παραποίηση της Σημαίας

 1. Ὁ/ἡ Σωτήριος Καλαμίτσης γράφει:

  Αυτή, όμως, δεν είναι η επίσημη σημαία.

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ seekandfound γράφει:

   Δεν έχει καμία σημασία. Είναι παραποίηση Εθνικού Συμβόλου. Όταν χρησιμοποιείς την Ελληνική σημαία έχοντας άλλα σύμβολα επάνω της τότε είναι παραποίηση Εθνικού συμβόλου.

   Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

   @ Σωτήριος Καλαμίτσης

   Η επίσημη σημαία δεν είναι, αλλά Ελληνικές σημαίες είναι δύο. Η επίσημη με τις ρίγες και αυτή με τον σταυρό στη μέση. Αυτές τις δύο τις χρησιμοποιούν και τα ανάλογα στρατιωτικά σώματα ως πολεμικές σημαίες. Σε κάθε παρέλαση βλέπουμε τις πολεμικές σημαίες του Στρατού της Αεροπορίας και του Ναυτικού και δεν είναι σε πολλές περιπτώσεις η επίσημη σημαία αλλά η σημαία με τον σταυρό στη μέση όπως η παρούσα στη φωτογραφία.

   Επίσης θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο θα ενοχλούσε μια Ελληνική σημαία έστω και “ανεπίσημη” που αντι για τον μέανδρο στη μέση θα είχε το κόκκινο σφυροδρέπανο έξω από τα γραφεία του ΚΚΕ.

   Για αυτό καλά θα κάνουν όσοι νομίζουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν παραποίησε το εθνικό μας σύμβολο να παρακαλάνε να μην της επιτραπεί ξανά εκτός και αν θέλουν να δουν τη σημαία μας με το κάθε έμβλημα κόμματος στη μέση έξω από τα πολιτικά τους γραφεία.

   Και αν γεμίσει ο κόσμος με Ελληνικές σημαίες με σφυροδρέπανα, μέανδρους, πυρσούς και πράσινους ήλιους στη μέση της, τότε να ξέρετε ότι θα έρθει και μέρα να δείτε την Ελληνική σημαία με το κοράνι στη μέση να ανεμίζει -χωρίς το δικαίωμα να θεωρείται παραποίηση Εθνικού συμβόλου – έξω από κάποιο τζαμί.

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ Σωτήριος Καλαμίτσης γράφει:

    Θα διαφωνήσω μαζί σας σε ένα σημείο: ποινικό αδίκημα δεν υπάρχει, αν δεν προσβάλλεται η επίσημη σημαία.

    Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

    Το κακό είναι ότι αν ισχύει αυτό που γράφεις μπορεί να αποτελέσει αρχή για διαστρεβλώσεις της σημαίας από διάφορους φορείς. Μακάρι να κάνεις λάθος.

    Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Σωτήριος Καλαμίτσης γράφει:

  Δυστυχώς δεν κάνω λάθος. Ιδέτε ν. 851/1978 που μιλάει μόνον για τη σημαία με τις γραμμές και με τον οποίον καταργήθηκε ο ν. 48/1975 που προέβλεπε και τη σημαία με τον σταυρό στη μέση [ΦΕΚ-Α-233/1987 και ΦΕΚ-Α-108/1975]..

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

   σύμφωνα με το άρθρο 181 ΠΚ περί προσβολής των συμβόλων του ελληνικού κράτους, «όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών».

   Γράφει και “έμβλημα της κυριαρχίας του” οπότε μπορεί να βασιστεί σε αυτό γιατί αναφέρεται γενικότερα σε ” προσβολή των συμβόλων του κράτους”.

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ Σωτήριος Καλαμίτσης γράφει:

    Επιτρέψτε μου ως νομικό να επισημάνω ότι η επίσημη σημαία δεν αποτελεί έμβλημα της κυριαρχίας του κράτους. Από την άλλη μεριά, πώς θα στοιχειοθετήσει ο /εισαγγελέας και το δικαστήριο πρόθεση των χρυσαυγιτών να εκδηλώσουν μίσος ή περιφρόνηση δια της παραμορφώσεως της [μη επίσημης] σημαίας; Μακάρι να ήταν τα πράγματα διαφορετικά προς την κατεύθυνση τη δική σας, αλλά δυστυχώς δεν είναι.

    Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

    Δεν αμφιβάλλω με αυτά που γράφεις. Ξέρω ότι ισχύει το τυπικό του νόμου σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

   Το ζήτημα είναι αν υπάρχει “μίσος ή περιφρόνηση” σε αυτή την περίπτωση. Για κάποιους σίγουρα δεν θα υπάρχει αλλά σίγουρα υπάρχει διαστρέβλωση επειδή είναι κομματικό σύμβολο. Όπως αύριο να γίνει αυτό που έγραψα με την Ελληνική σημαία και ένα κοράνι στη μέση. Τότε θα έχουμε μόνιμα προσβολή σημαίας αλλά δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε.

   Και για να μην παραμυθιαζόμαστε ευτυχώς που είναι ο μαίανδρος και δεν είναι τα παλαιότερα σύμβολα τους. Γιατί πριν αποκτήσουν τον μαίανδρο πριν λίγα χρόνια είχαν τα σύμβολα της ναζιστικής νεολαίας και είναι σε όλες τις φωτογραφίες από παλιότερες συγκεντρώσεις τους και δημοσιευμένες στα περιοδικά τους.

   Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.