SOS: Μας φέρνουν ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ – τρύπα 2,2 δισ. ευρώ


SOS: Μας φέρνουν ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ – τρύπα 2,2 δισ. ευρώΤα προηγούμενα μέτρα, που ορκίζονταν Αντωνάκης και Στουρνάρας ότι ήταν τα τελευταία, δεν ήταν προφανώς! Νέα μέτρα μας φέρνει η κυβέρνηση για να καλύψει τρύπα 2,2, δισ. ευρώ!
Όπως καταλαβαίνετε Έλληνες, ο δρόμος είναι ένας: έξοδος από το ευρώ, παραγραφή του χρέους, νέο πολίτευμα πραγματικής δημοκρατίας! Για να απαλλαγούμε από τους τοκογλύφους και τους δωσίλογους πολιτικούς.

Δημοσιονομικό κενό 2,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 τρέχει να καλύψει η Κυβέρνηση , με τη λήψη νέων μέτρων να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει από τις επαφές της κυβέρνησης με τη τρόικα οι δανειστές ζητούν να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό 2013 και 1,2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό 2014.

Το δημοσιονομικό κενό προκαλείται φέτος κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, 600 εκατ. είναι το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ κυρίως προς διαγνωστικά κέντρα (η κυβέρνηση θεωρεί πως το σύστημα των επιστροφών στα φάρμακα θα κλείσει την «τρύπα»), ενώ μεγάλο είναι και το έλλειμμα του ΟΑΕΕ εξαιτίας της μη εφαρμογής του μέτρου της έκτακτης εισφοράς 0,1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Κενό προκύπτει και από την εξαίρεση των συντάξεων των απόστρατων αξιωματικών από το ενιαίο μισθολόγιο.

Αλλά και για τα φορολογικά έσοδα η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις, κυρίως δε για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων εσόδων ως προς τον φόρο ακινήτων το 2014. Οι δανειστές δεν φαίνεται να ικανοποιούνται και από τον νέο φόρο επί των ακινήτων και ζητούν αποδείξεις ότι θα φέρει τα απαιτούμενα έσοδα στα ταμεία προτού ληφθεί απόφαση κατάργησης από το 2014 του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Επίσης θέτουν ερωτηματικά για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΦΑΠ 2011 και 2012, που ακόμη δεν έχουν φύγει, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μην προβλέπεται να εισπραχθούν φέτος αλλά το 2014.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% παραμένει σε εκκρεμότητα και οι τροϊκανοί δεν φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν τώρα μια απάντηση δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό.

Η τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Η διαθεσιμότητα αποτελεί δράση ορόσημο προκειμένου η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει ακόμη θετική αξιολόγηση εκ μέρους της τρόικας.

Η τρόικα εξέφρασε προβληματισμό και για το θέμα του ΟΠΑΠ και την εμπλοκή που έχει σημειωθεί σε αυτό, ενώ η αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ εκ των πραγμάτων βγάζει το πρόγραμμα εκτός στόχου για φέτος και είναι πιθανό να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί. Στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η τρόικα ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Από την αξιολόγηση της τρόικας θα εξαρτηθεί η έγκαιρη είσπραξη περίπου 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή κερδών των κρατών της ευρωζώνης από ομόλογα που αγόρασαν οι κεντρικές τους τράπεζες στην κρίση (1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 4,1 δισ. ευρώ από την ΕΕ και τα υπόλοιπα από τα ελληνικά ομόλογα).

Η τρόικα θα αναχωρήσει αύριο για το Λουξεμβούργο και θα επιστρέψει στις 29 Ιουνίου για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Στόχος είναι οι έλεγχοι να ολοκληρωθούν έως τις 10 Ιουλίου ώστε να υποβάλουν την έκθεση αξιολόγησης έως τα τέλη Ιουλίου πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.