Οι… Κομανέτσι


Δημήτρης Μηλάκας

Οι (πολύ) παλαιότεροι θυμούνται τη Ρουμάνα γυμνάστρια Νάντια Κομανέτσι (παιδί – θαύμα επί εποχής Τσαουσέσκου), η οποία σύστησε στην ελληνική κοινωνία την ενόργανη γυμναστική με τις περίτεχνες κινήσεις και τις κομψότατες… κωλοτούμπες της.

Σαν αυτές που επιχειρούν σήμερα, με όχι τόσο μεγάλη χάρη, όχι στο γυμναστικό ταπί, αλλά στον πολιτικό στίβο, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι τη μια μαζί (με τον Αντώνη Σαμαρά) δεν κάνουνε και την άλλη χώρια δεν μπορούνε.

Προφανώς, έχει και η (πολιτική) επιδεξιότητα τα όριά της, τα οποία οι εν λόγω κύριοι προ πολλού υπερέβησαν. Συνεχίζουν, λοιπόν, αενάως τις περίτεχνες κωλοτούμπες τους, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται το γελοίο των κινήσεών τους.

Γνωρίζουν επίσης ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που απολαμβάνουν την παράστασή τους. Συνεχίζουν, όμως, διότι δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Είναι υποχρεωμένοι να κινούνται με ανακυβιστήσεις μέχρι την εσχατιά της (πολιτικής) γελιότητας και της τελικής πτώσης τους.

● Ο… σκληρός (δεξιός) Σαμαράς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ότι κρέμεται από μια (γερμανική) τρίχα.

● Ο… εύστροφος (σοσιαλιστής) Βενιζέλος ξέρει πως κατανάλωσε το σύνολο της κληρονομιάς που κέρδισε αναλαμβάνοντας το κόμμα των Παπανδρέου.

● Ο… υπεύθυνος (αριστερός) Κουβέλης, αν και ίσως δεν έχει συνειδητοποιήσει πλήρως το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, αντιλαμβάνεται ότι στις εκλογές (είτε τις προκαλέσει τελικά είτε όχι) θα ψάχνει να βρει την ψήφο του.

Μοιάζουν, λοιπόν, οι επιφανείς πολιτικοί μας ηγέτες να δίνουν μια μάχη να «χορέψουν» στην πολιτική σκηνή, πάνε κι έρχονται, κορδώνονται σαν παγόνια, σκληραίνουν και μαλακώνουν σε έναν (γερμανικό) ρυθμό που μονότονα επαναλαμβάνει: Εκλογές απαγορεύονται.

Εκεί, λοιπόν, εξαντλούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες κατά τα άλλα δεν γνωρίζουν αδιέξοδα, αρκεί να μην διαταράσσουν τα πραγματικά μεγάλα συμφέροντα – των δανειστών στην προκειμένη περίπτωση.

Θα τα καταφέρουν άραγε οι συνεταίροι να διατηρήσουν την κυβέρνηση μέχρι τουλάχιστον τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, όπως με σαφήνεια τους έχει υποδειχτεί; Θα μείνει μέχρι τέλους και με τα δυο του δεκανίκια ο Σαμαράς; Στην περίπτωση που ο Κουβέλης τελικά εξέλθει, αντέχει το ΠΑΣΟΚ ως μόνο υποστύλωμα;

Κοντός ψαλμός, αλλά έτσι κι αλλιώς το (πολιτικό) θέαμα ούτε βλέπεται ούτε υποφέρεται. Οι… Κομανέτσι είναι έτοιμοι για την έξοδο συνοδευόμενοι από το γιούχα της άγριας και επώδυνης οικονομικής πραγματικότητας.

το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.