Συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για ανασχηματισμό-εξπρές – Οι υπουργοί που έρχονται και… φεύγουν


Benizelos-Samaras01-22JUNE2013Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις κορυφώνονται με τις ζυμώσεις για τη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο οριστικοποιείται εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Οι διεργασίες έχουν επείγοντα χαρακτήρα για τον πρόσθετο λόγο ότι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης είναι κενά μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Τα δύο χαρτοφυλάκια έχουν στρατηγική σημασία, αναφέρει το ΕΘΝΟΣ στην ιστοσελίδα του.

Σε ριζικό ανασχηματισμό έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών (σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οριστικές αποφάσεις είναι πιθανόν να ανακοινωθούν έως την Τετάρτη το αργότερο), οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, σφραγίζοντας και στο επίπεδο των προσώπων την πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά την αναλογία της εκπροσώπησης των δύο κομμάτων έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν καταλήξει ότι αυτή θα είναι περίπου στο επίπεδο τού 2:1.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλουν να προωθήσουν άμεσα το νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά και διότι θέλουν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται λόγω της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο κρίσιμα υπουργεία: το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Δικαιοσύνης μένουν χωρίς υπουργό, ενώ πρέπει να «τρέξουν» άμεσα τα θέματα που αφορούν τις μνημονιακές υποχρεώσεις τη χώρας, κυρίως στον τομέα του Δημοσίου.

Επίσης στενοί συνεργάτες και των δύο ηγετών τονίζουν ότι όσο πιο σύντομα διαμορφωθεί το κυβερνητικό σχήμα, τόσο πιο έντονη θα είναι η προβολή της εικόνας της «φυγής προς τα εμπρός», κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει μετά και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας.

Σε επίπεδο προσώπων, η αρχή θα γίνει -προφανώς- από την επιλογή του κ. Βενιζέλου να αποδεχθεί τελικά τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Παλαιότερα, όταν η κυβέρνηση ήταν τρικομματική είχε επιφυλάξεις, με δεδομένη και τη σταθερή άρνηση του κ. Κουβέλη. Τώρα που τα δεδομένα άλλαξαν, ο κ. Βενιζέλος -σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ- εμφανίζεται πιο θετικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Στο οικονομικό επιτελείο, αμετακίνητος θεωρείται ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος από σήμερα θα πρέπει να διαχειριστεί και τις δύσκολες σχέσεις που έχει με τον Ευ. Βενιζέλο.

Φωτογραφία – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

mignatiou.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.