Tώρα του ’φταιξαν Ευρώπη, Ελλάδα, Κύπρος


Μόλις κατάλαβε ότι σφίγγουν εναντίον του τα πράγματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε με την Ευρώπη, άρχισε να τσεκουρώνει τα παλαμάρια της γέφυρας της… καζάν – καζάν πολιτικής με την Ελλάδα και ξανάρχισε να απειλεί την Κύπρο.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις καταστολής εξακολουθούν να μακελεύουν τους διαδηλωτές στην Τουρκία, με την ενίσχυση μάλιστα μονάδων στρατοχωροφυλακής που μεταφέρθηκαν σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας. Και, σαν ένας τελευταίος άσος στο μανίκι, περιφέρεται δυσοίωνα η απειλή για επέμβαση του στρατού, όπως τη διατύπωσε στην αρχή της εβδομάδας κατ’ εντολήν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα κουνάει απειλητικά το δάχτυλο – ή απλώς τσαμπουκαλεύεται – προς τη Δύση (αλλά κυρίως προς τους γείτονές της) κάθε φορά που αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, η υπό άδηλη εξέλιξη τρέχουσα πολιτική κρίση, η οποία, ενδεχομένως, δεν έχει ακόμα κορυφωθεί στην Τουρκία, είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα. Και ο Ερντογάν, πέρα από την αγριότατη καταστολή της (που δεν έχει πετύχει παρ’ όλα αυτά, αφού οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται) και την άκρως πολωτική του κλίματος δημόσια ρητορική του, που έχει γεννήσει φόβους και για εμφυλιοπολεμική σύρραξη, επιδιώκει να ρίξει το φταίξιμο για την κρίση αλλά και να στρέψει την προσοχή των υποστηρικτών του στους «εξωτερικούς εχθρούς» και στις «διεθνείς συνωμοσίες»! Εκείνοι ευθύνονται, όχι ο ίδιος και η πολιτική του…

Απειλές
• Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή από το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου και το τουρκικό ΥΠΕΞ εκδόθηκαν διαδοχικά ανακοινώσεις απειλητικές σε βάρος της Λευκωσίας, με αφορμή την έναρξη του δευτέρου γύρου επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και επανάληψη της θέσης ότι «τα καλά του φυσικού αερίου πρέπει να τα χαρούν εξίσου και οι Τουρκοκύπριοι» υπήρξε, αλλά – το κυριότερο – αυτή τη φορά διατυπώθηκε ευθέως η απειλή για τετελεσμένη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το ζήτημα του Κυπριακού που υφίσταται επί 50 χρόνια να συνεχίσει άλλο έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δευτέρα και Τρίτη αντιστοίχως απάντησαν Λευκωσία και Αθήνα υπογραμμίζοντας: Παρά τις τουρκικές απειλές, οι έρευνες για φυσικό αέριο θα συνεχιστούν.
Αξίζει η σχετική υπενθύμιση: Στις 8 του μηνός και ενώ η εξέγερση στην Τουρκία είχε ήδη μπει στη δεύτερη εβδομάδα, σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού είχε παρενοχλήσει πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS, που πραγματοποιούσε σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι Τούρκοι, κατά την πάγια τακτική τής μη αναγνώρισης των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση του νορβηγικού σεισμογραφικού με ασύρματη επικοινωνία μαζί του.
• Αποτελούν άραγε μία εύκολη ερμηνεία τα περί «υστερικών, παραληρηματικών και υπερφίαλων» φραστικών επιθέσεων του Ερντογάν εναντίον της Ευρώπης στο σύνολο και, ως κράτους – μέλους της, της Ελλάδας; Έγιναν για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και μόνο; Σύντομα θα φανεί. Όμως, όπως ανεπισήμως μάθαμε, κάθε διαδικασία απτόμενη της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυτόν τον καιρό παγώσει.

«Ποιοι είστε;»
Πάντως, ήταν πρωτόγνωρη και η επίθεση του Ερντογάν εναντίον των ευρωπαϊκών θεσμών, αντιμετωπίζοντας έτσι τις άκρως καταδικαστικές για την Τουρκία αποφάσεις και συστάσεις από πλευράς Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου εναντίον της χρήσης της τόσο υπερβολικής αστυνομικής βίας εναντίον των διαδηλωτών: «Ποιοι νομίζετε ότι είστε και αποφασίζετε για μας;», ωρυόταν λάβρος κατά των Ευρωπαίων «μην υπερβαίνετε τα όριά σας. Δεν είστε αρμόδιοι να εκδίδετε αποφάσεις για την Τουρκία. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφασή σας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Εάν είστε ειλικρινείς, σας λέω ότι στην Ελλάδα έγιναν διαδηλώσεις και επεισόδια, όπου σκοτώθηκαν πολίτες, αλλά τους δώσατε οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ».
Πάλι στην Κωνσταντινούπολη, το Σαββατοκύριακο 8-9 του μηνός, αμέσως μόλις είχε επιστρέψει από την περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική, στη διάρκεια της οποίας είχε πρωτοδιατυπώσει τα περί «ξένων πρακτόρων υποκινητών των ταραχών», είχε κυριολεκτικά… αρπάξει από τα μούτρα τον Στέφαν Φίλε, τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη διεύρυνση. Ο Φίλε, που βρισκόταν στην Πόλη για προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα την τουρκική ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική, την οποία είχε οργανώσει το ΑΚΡ, τα άκουσε όλα προκαταβολικά από τον Ερντογάν, που ούτε λίγο ούτε πολύ διαμαρτυρόταν επειδή οι Ευρωπαίοι δεν ενέκριναν τους τρόπους με τους οποίους επιδιώκει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το αντιπολιτευόμενο κοινωνικό κίνημα στη χώρα του.
Από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ αντίδραση με μορφή ανακοίνωσης ή διπλωματικού διαβήματος δεν έχει υπάρξει για τους φραστικούς λεονταρισμούς του Ερντογάν σε βάρος της χώρας μας. «Ε, δεν θα του απλώσουμε και βούτυρο στο ψωμί του», σχολίαζε απαξιωτικά διπλωματική πηγή. Όμως, δεν είναι εύκολο να βρεθεί στην Αθήνα διπλωμάτης που δεν παρακολουθεί με αίσθηση ανήσυχης αναμονής τα τεκταινόμενα στη γείτονα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναφορές του ΓΕΕΘΑ, σχεδόν καθημερινά συνεχίζονται οι εναέριες στρατιωτικές παρανομίες πάνω από το Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αεροσκαφών που στέλνονται να πετάξουν μέσα στο FIR Αθηνών είναι πολύ μειωμένος – κάτω από πέντε αεροσκάφη. Μετά δε τη βόλτα στο Αιγαίο της τορπιλακάτου «ZIPKIN» και της φρεγάτας «YILDIRIM» την 1η Ιουνίου (μόλις είχε ξεσπάσει η εξέγερση), τα τουρκικά πολεμικά πλοία για την ώρα παραμένουν αποκλειστικά στα χωρικά τους ύδατα.

το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.