Καυτό καλοκαίρι στο Αιγαίο


Η συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου για το οικόπεδο 12, η τουρκική απάντηση και η ελληνική πλευρά 

Καυτό αναμένεται το καλοκαίρι στη Νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ, σε συνεργασία με την Κύπρο, ετοιμάζεται να μπει στην τελική φάση της εξόρυξης αερίου από το οικόπεδο 12, γεγονός το οποίο προκαλεί τον έντονο εκνευρισμό της Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα ετοιμάζεται να “κατεβάσει” και πάλι ανοικτά του Καστελλόριζου το ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρόσα”, το οποίο προσφάτως αγόρασε από τη Νορβηγία, επενδύοντας ένα ποσό που λέγεται ότι φτάνει στα 80 εκατ. δολάρια. 

Η Αθήνα από την άλλη πλευρά επιδιώκει να κατοχυρώσει άμεσα τις ΑΟΖ της στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και πληροί το σύνολο των προϋποθέσεων, για να προβεί σε αυτό το κρίσιμο βήμα. Το ζητούμενο είναι αν θα το τολμήσει κιόλας. 

Κοινή είναι η εκτίμηση ωστόσο ότι οι δυο μήνες που ακολουθούν θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι, ως προς αυτό το μέτωπο και το φθινόπωρο που ακολουθεί καυτό από κάθε άποψη. Αν και οι έρευνεςπου γίνονται στο Αιγαίο αναφορικά με τις ποσότητες αερίου που “κρύβονται” εκεί παραμένουν αμφίσημες. 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.