Με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο


Δημήτρης Μηλάκας

Το τι είναι αυτή η… νέα κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ φαί­νεται από μίλια μακριά. Ολοφάνερος είναι και ο κοι­νός ιδεολογικός (νεοφιλελεύθερος) παρονομαστής επάνω στον οποίο μοίρασαν τα οφίτσια οι πάλαι ποτέ ανταγωνιζόμενες πολιτικές δυνάμεις, παρά τη φιλό­τιμη προσπάθεια που καταβάλλουν για να βρουν δι­αφορές μεταξύ τους. Αυτό που ίσως δεν είναι ακόμη καθαρό είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος που έχουν θέσει, πέρα από την απολαβή που συνεπάγεται η εξουσία. Δεν είναι, ωστόσο, δύσκολο να δει κανείς, αρκεί να το θέλει, τι ακριβώς επιζητούν οι – επίμονοι να μας «σώσουν» – πολιτικοί των δύο κομμάτων που μας «σώζουν» εδώ και σαράντα συναπτά χρόνια.

Ανοίγοντας τα µάτιαπαραμερίζοντας τις μαγικές τηλε­οπτικές εικόνες, βλέπει εύκολα κανείς τι είναι υπο­χρεωμένοι – κατά μια άλλη διατύπωση, τι δεσμεύ­σεις έχουν αναλάβει – να υλοποιήσουν οι βουλευ­τές των κομμάτων που συγκροτούν τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Αρκεί να διαβάσει τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και να ρίξει μια ματιά στα νούμερα του προϋπολογισμού (που δεν βγαίνουν) και τους δείκτες (που τρομάζουν) της ανεργίας.

Οι δανειστέςπροφανώς, θα στηρίξουν – αλλά δίχως να της… χαριστούν – μια κυβέρνηση προκειμένου να κάνει τη δουλειά που πρέπει. Δηλαδή να εξυπηρετεί το χρέος. Για την ακρίβεια, να κρατά τη χώρα και τον λαό της δεμένους χειροπόδαρα στην παγίδα ενός αενάως επαναλαμβανόμενου δανεισμού προκειμέ­νου να εξυπηρετηθούν παλαιά δάνεια.

Αυτός ο φαύλος κύκλος προφανώς δεν κλείνει, όσο κι αν μειωθούν μισθοί, συντάξεις και το επίπεδο διαβί­ωσης της ελληνικής κοινωνίας. Και ως εκ τούτου το ξεπούλημα κάθε περιουσιακού στοιχείου της χώρας και κάθε πόρου εσόδων της προβάλλει ως αναγκα­στική και μόνη επιλογή. Λες και οι χώρες είναι επιχει­ρήσεις και οι κυβερνήσεις διοικητικά συμβούλια.

Αυτήλοιπόνείναι η δουλειά της ΠασοκοΝεοδημοκρατικής κυβέρνησης, η οποία λειτουργεί ως διοικητικό συμβούλιο των μεγαλομετόχων δανειστών: να δια­τηρήσει τον μηχανισμό αφαίμαξης της ελληνικής οι­κονομίας. Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να το φέρει σε πέρας. Χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο και μέσο.

το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.