«Καμία θετική προοπτική από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές»


Καμία θετική προοπτική δεν δημιουργείται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντίθετα, προμηνύεται περισσότερη συρρίκνωση και λουκέτα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο περιέχει ρύθμιση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

«Παρά τις καθολικές αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές το υπουργείο Ανάπτυξης θα φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο» σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ και επαναλαμβάνει την πλήρη αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης, τονίζεται ότι σε έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ η πλειοψηφία των εμπόρων τους οποίους αφορά το μέτρο αντιτίθενται συντριπτικά (78,4% στην έρευνα Ιανουαρίου 2013, ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, έρευνες- μελέτες, ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές, αναδεικνύουν ότι το ισχυρότερο όπλο στον ανταγωνισμό που συμβάλλει στη συρρίκνωση του δικτύου των μικρών λιανεμπορικών επιχειρήσεων, κατά μεγάλο βαθμό είναι οι συνεχείς διευρύνσεις του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Οι ίδιες μελέτες καταδεικνύουν μάλλον αρνητικά αποτελέσματα στις θέσεις απασχόλησης (ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες ύφεσης) αλλά και στις τιμές. Οι δε τάσεις υπερσυγκέντρωσης ισχυροποιούνται. Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΕ (2012), στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 703.648 πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 9 άτομα), 21.586 μικρές (10-49 άτομα), 2.649 μεσαίες (50-250 άτομα) και 399 μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι αυτοαπασχολούμενοι (χωρίς προσωπικό) υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπερβαίνουν τις 300.000. Την τελευταία, δε, δεκαετία οι μικρές και ιδιαίτερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις προσέφεραν το 85% των καθαρών νέων θέσεων εργασίας

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.