“Ήλθον, είδα, ενίκησα”!!!


Με τίτλο: “Ο Schäuble φέρνει το νέο μνημόνιο!” κυκλοφορεί ρεπορτάζ στον κυριακάτικο Τύπο, που αποκαλύπτει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έρχεται στις 18 Ιουλίου για να “καπελώσει” (sic) την Tρόικα! Στις αποσκευές του θα έχει “σενάρια για νέο δάνειο 14 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2016 και επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους”.

Aυτό δεν είναι σπουδαίο ούτε έχει κανένα σημαντικό ενδιαφέρον: πρόκειται για τις συνηθισμένες λογιστικές χρεώσεις και τις πιστώσεις για το rollover των χρωστούμενων, κουρεμένων τε και ακούρευτων… Ούτε ένα φράγκο τσακιστό δεν πέφτει στην πραγματική οικονομία. Κι αν δε με πιστεύετε εμένα, τα λέει ο Νικήτας κι έχει τη σημασία του να το λέει ο παλιός, γιατί ο παλιός είναι αλλιώς. Να τι είπε: «Τα χρήματα της δόσης ούτως ή άλλως δεν πήγαν σε ανάπτυξη, πήγαν για να πληρωθούν τα ακούρευτα ομόλογα δανειστών και πιστωτών μας και άρα δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα εκταμιεύσει η κεντρική τράπεζα».

Όλα λογιστικές χρεώσεις και πιστώσεις· δυσκολότερα, σε στενότερο κύκλο πια, κυκλοφορεί και καμιά βαλίτσα πακτωμένη με πενηντάρικα ή πεντακοσάρικα, ανάλογα με το «πρότζεκτ». Αλλά αυτά είναι τα ψιλά. Τα χοντρά είναι οι λογιστικές πιστώσεις. Βέβαια δεν είναι αστείο. Οι υποθήκες γράφουν. Κι οι τόκοι στην καμπούρα μας, γράφουν κι αυτοί. Και τα κεφάλαια, πάντα τοκοφόρα, εξοβελισμένα στο μακρινό μέλλον, διαθήκη χρέους για τους δισέγγονους του ραγιά, στο διηνεκές!

Το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτει “το μυστικό σχέδιο για την ίδρυση ελληνογερμανικής τράπεζας, με έδρα το Λουξεμβούργο, που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Πώς? Αναρωτιέσαι, δε μπορείς! Παίρνουν τις ροές χρηματοδότησης από τα νύχια των Ελλήνων τραπεζιτών, τι να λέει τώρα ο λαλίστατος, συνήθως, Κεντρικός Τραπεζίτης? Τώρα που έδωσαν στο “πουλέν” της ανδρεοπαπανδρεοκρατίας δωρεάν την Αγροτική, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, τώρα που χρηματοδότησαν με όλους τους πιθανούς κι απίθανους τρόπους τούτο το εγχείρημα, τώρα που είχαν έτοιμο και τον κουμπαρά των κακομοίρηδων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για εκποίηση, τώρα τις παίρνουν τις δουλειές και τις πηγαίνουν στο Λουξεμβούργο?

Μα αυτή είναι εθνική μειοδοσία, σ’ αυτό θα συμφωνεί κι ο φίλος του Αντωνάκη, ο Καφρήλος…

Εκτός κι αν πρόκειται να αναλάβει τη δουλειά ο γόνος του εφοπλιστή, πετρελαιάς και τραπεζίτης, που διαθέτει και έδρα στο Λουξεμβούργο και μπορεί να έχει κι αντίγραφο της Λίστας του Φιντέλ, αυτός, ασφαλώς, τους έχει όλους στο τσεπάκι. Κι εδώ που τα λέμε, έχει και την τεχνογνωσία στην διαχείριση των κεφαλαίων. Όλα θα έβαιναν καλά με ένα τέτοιο σενάριο, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το φαγοπότι του παρελθόντος σε… στενότερο κύκλο. Αμφιβάλλω πάντως ότι εμπλέκεται σε τέτοια σενάρια ο herr Schäuble, γιατί είναι φαταούλας.

Λένε άλλοι ότι είναι ενδοπαραταξιακή η διαμάχη της νέας κυβέρνησης των «μας κάνατε τα τρία δύο»… Οι αυτοδημιούργητοι της ανδρεοπαπανδρεοκρατίας κατά των παλαιών τζακιών. Ο ορισμός του Tragic, αλλά δεν τις ενστερνίζομαι εγώ τέτοιες παλιομοδίτικες θεωρίες.

Βέβαια δεν μπορείς να μη σκέπτεσαι: με μια άλλη, με μια πραγματική διαπραγμάτευση, με μια άλλη, με μια έντιμη κυβέρνηση, αυτή η ελληνογερμανική τράπεζα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει στα κεφάλαια της και στις εγγυήσεις της, τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις και κύριο μέτοχο το Ελληνικό κράτος, με μια άτμητη μη μεταβιβάσιμη χρυσή μετοχή του 51%. Ας κρατούσαν οι Γερμανοί τη διοίκηση, δε θίγει το εθνικό μου φιλότιμο, δε με νοιάζει αν πρόκειται να εφαρμόσουν τα συστήματα ελέγχου που έχουν αναπτύξει -κι ας μην τα εφαρμόζουν ούτε στη χώρα τους. Αν πρόκειται να τα εφαρμόσουν τα συστήματά τους όπως πρέπει, καθόλου δε με νοιάζει να κρατήσουνε το υπόλοιπο 49% και να κάνουνε τη δουλειά που χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια ηθική τράπεζα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αλλά μας χρειάζεται μια έντιμη κυβέρνηση για να τα διαπραγματευτεί όλα τούτα, όχι άνθρωποι που διανοούνται να στήνονται στα τέσσερα.

Και πρωτίστως, βέβαια, μας χρειάζεται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Διαφορετικά ο herr Schäuble από τον «Ελευθέριο Βενιζέλο», όχι μόνο ετούτη τη φορά, αλλά όποτε θα έρχεται επίσκεψη στην κτήση, θα ανακράζει ως άλλος Ιούλιος Καίσαρας: “Ήλθον, είδα, ενίκησα”!!!

Όποτε κι αν έρχεται…

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.