Ο ΣΥΡΙΖΑ θα …υπερβεί τον καπιταλισμό, παραχωρώντας σε μας, τον λαό, δημοκρατία, αλλά η εσωκομματική του λειτουργία θα συνεχίσει να είναι η ολιγαρχική που είναι και τώρα (και άλλα παραμύθια).


Σχέδιο αλλαγών στο πολιτικό σύστημα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του πριν λίγες μέρες στο Χανιά.

Σε σχέση με το πολίτευμα που έχουμε τώρα, αυτά που περιγράφονται στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ είναι …επαναστατικά. Ειδικά για την δημοκρατία προβλέπουν

 • Δικαίωμα υποβολής νόμου από τον λαό προς την βουλή με 60.000 υπογραφές
 • Λαϊκό βέτο σε νόμο που ψήφισε η βουλή, “με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω” (σσ. τι θα πει τώρα αυτό;)
 • Προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα (σσ. ποιος θα το κρίνει το κρίσιμο;) που θα γίνεται υποχρεωτικά από τον ΠτΔ ή την κυβέρνηση εφόσον πάλι το ζητήσουν 60.000 πολίτες

Ας μην γελιόμαστε. Ολα τα κόμματα ξέρουν τι είναι δημοκρατία. Και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Πρώτη και καλύτερη το ξέρει η ΝΔ. Εχει μάλιστα δηλώσει στην ιδρυτική της διακήρυξη πως “Το μέγα θέμα της εποχής μας είναι η δημοκρατία. Όλοι μιλούν περί δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν και ολιγότεροι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόζουν (σσ. lol).”

Και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι είναι και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Και αν ήθελε να εφαρμόσει δημοκρατία, στ’ αλήθεια και όχι στα ψέμματα, θα ξεκινούσε από την εσωκομματική του λειτουργία. Ευκαιρία τώρα που πάει και για συνέδριο τον άλλο μήνα.

Αλλά δεν θέλει δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πράγματι να συγκροτηθεί ο λαός μας ΘΕΣΜΙΚΑ σε δήμο (με την αρχαία ελληνική έννοια), τότε δεν θα έπαιζε το δόλιο παιχνίδι που έπαιξε στις πλατείες όπου παρίσταναν οι συνιστώσες του τον …αμεσοδημοκράτη.

Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα ξεκινούσε σεμινάρια δημοκρατίας και αυτο-οργάνωσης του λαού. Μαθήματα αυτο-κυβέρνησης του λαού. Μαθήματα συγκρότησής του λαού σε δήμο. Με ούτε το 1/10 από τα χρήματα της φετινής κρατικής επιδότησης.

Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα ακούγαμε τα στελέχη του να μιλάνε για το τι είναι δημοκρατία. Θα ακούγαμε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε πως δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία είναι να νομοθετεί ο λαός αυτοπροσώπως, να ελέγχει την πολιτική εξουσία ο λαός αυτοπροσώπως, να ασκεί πολιτική εξουσία ο λαός αυτοπροσώπως και να δικάζει ο λαός αυτοπροσώπως. Και όχι το κάθε ΣτΕ που βρίσκει καλά κι ωραία από την χούντα μέχρι τρία Μνημόνια και δεκα χιλιάδες τρία χαράτσια.

Το περίφημο “Συμβόλαιο με το Λαό” του ΠαΣοΚ περιλάμβανε παρόμοιες …επαναστατικές θέσεις.

Το πιθανώτερο είναι πως αυτές οι περίφημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα είναι …παρομοίας αξίας. Και αξιοπιστίας.

Οι ολιγαρχικοι δεν θα παραδώσουν έτσι εύκολα την εξουσία τους στον λαό. Ιδίως εκείνοι οι ολιγαρχικοί σαν και του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα δεν γεύθηκαν πλήρως τις χαρές και τις χάρες της εξουσίας. Και ας μη μας ξεγελάει η …αριστεροσύνη τους (σαν και την αριστεροσύνη των ΠαΣοΚων που την είχανε πια περί πολλού την δημοκρατία κι όλο γι’ αυτήν μιλούσανε). Οι του ΣΥΡΙΖΑ το χουνε δηλώσει: θέλουν να …υπερβούνε τον καπιταλισμό οι άνθρωποι (σσ. lol).

Ολοι οι ολιγαρχικοί ίδιοι είναι. Δεξιοί κι αριστεροί.

Θραξ Αναρμόδιος

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα Συνεργατών. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Ο ΣΥΡΙΖΑ θα …υπερβεί τον καπιταλισμό, παραχωρώντας σε μας, τον λαό, δημοκρατία, αλλά η εσωκομματική του λειτουργία θα συνεχίσει να είναι η ολιγαρχική που είναι και τώρα (και άλλα παραμύθια).

 1. Ὁ/ἡ agistri γράφει:

  αγαπητέ “Θράξ” γιατί είσαι εκνευρισμένος;
  Δεύτερον, γιατί θέτεις ερωτήματα τα οποία απαντάς ο ίδιος και μένει η απορία σε μένα πως διάολο καταλήγεις σε συμπεράσματα του τύπου ” …ποιος θα κρίνει το κρίσιμο ή τι θα πει τώρα αυτό”.
  Εντάξει, θέλεις να διαφωνήσεις για να μας πεις ότι είσαι “αριστερός” ( 😉 ή ότι δεν είναι “Αριστερός” ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν είναι “Αστικοδημοκράτης” σύμφωνα με την Δημοκρατία των Αθηνών.
  Να σου θυμίσω εσένα που είσαι υπέρμαχος της “Δημοκρατίας” , πως ένας εξέχον φιλόσοφος ο Αριστοτέλης, δεν εθαύμαζε την Δημοκρατία διότι αποτελούσε εκτροπή του ιδανικού Πολιτεύματος.
  Ποιο είναι αυτό; Μα η Λαοκρατία.
  Πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε την Λαοκρατία ή ακόμη την Δημοκρατία; Όταν έχουμε έναν λαό μορφωμένο και εγγράμματο τόσο όσο οποιοσδήποτε μπορεί να κυβερνήσει την χώρα.
  Αλλά εκείνο που δεν είναι προδήλως κατανοητό, είτε στους Πανεπιστημιακούς, είτε στους Πολιτικούς, είτε στις ιδεολογικές φράξιες, είναι πως η οικονομία θα είναι Δημοκρατική ή στο τέλειο Σύστημα την Λαοκρατία, θα είναι Λαοκρατική.
  Όπως όταν μιλάμε για Σοσιαλισμό κανείς δεν μιλά περί Σοσιαλιστική οικονομίας ή Σοσιαλιστικό τραπεζικό σύστημα κλπ.

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ anarmodios γράφει:

   @agistri

   Αντε πάλι τα ίδια.

   Δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός, ούτε… Χρόνια τα λέω και τα ξαναλέω και τα ξανα-ξαναλέω. Βαρέθηκα.

   Δεν είμαι ούτε εκνευρισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι πολύ πολύ πολύ δύσπιστος.

   Δημοκρατία σημαίνει πως ένα σύνολο ανθρώπων αυτοκυβερνάται και αυτοθεσμίζεται.

   Οι του ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν ακόμα δημοκρατία το παρόν πολίτευμα.

   Ξαφνικά δημοσιεύουν ένα κείμενο θέσεων για το πολιτικό σύστημα, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξηγήσει το ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ στην ελληνική κοινωνία, περί του τι είναι πολίτευμα, τι είναι δημοκρατία, τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία, κλπ κλπ κλπ.

   Θα παραμείνω δύσπιστος.

   Οσο για το τι θεωρούσε ο Αριστοτέλης ως ιδανικό πολίτευμα, έχω γνώση, και δεν με ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα εδώ, ούτε έχω σκοπό να εκφράσω άποψη. Δεν υπάρχει λόγος.

   Ο βαθμός μόρφωσης (και πολιτικής) ενός λαού είναι ελεγχόμενος. Αυτά θα λέμε ακόμα;

   Θραξ Αναρμόδιος

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ ΚΡΗΣ γράφει:

    Αναρμόδιε Θράκα
    Γιατί είσαι τόσο σίγουρος για τον εαυτό σου??
    Κάποιοι μιλάνε για Άμεση Δημοκρατία κάποιοι άλλοι για Αντιπροσωπευτική. Κάποιοι τρίτοι για κάτι ενδιάμεσο. Γιατί, δεν μπορώ να φανταστώ τον μέσο Δημότη π.χ. στη Γαύδο να συνομιλεί με τον Ομπάμα, ή να συντάσσει Προϋπολογισμό. Μπορώ όμως να τον φανταστώ, να ψηφίζει νέο Σύνταγμα, να ανακαλεί την εντολή από τους Προδότες και να ανακαλεί την ίδια την Προδοσία. Τι το παράξενο?? Γρίνια για τη Γρίνια?? Ή μήπως μας ενοχλεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δε μας πείθει, ενώ ο Σαμαράς – Βενιζέλος – Παπαδήμος – Παπανδρέου (τι να κάνει αυτό το παιδί), δεν μας ενοχλεί, ενώ όλοι ανεξαίρετα έχουν εγκληματίσει κατά της Ελλάδας συνολικά, και κατά του Έλληνα Πολίτη ξεχωριστά. Είναι ήδη εγκληματίες, κι εμείς βιαζόμαστε να καταδικάσομε τον Τσίπρα, επειδή κατά τη γνώμη μας κι αυτός θα εγκληματίσει. Άρα ας αφήσομε τους εγκληματίες στην εξουσία, αφού έτσι κι αλλοιώς είμαστε καταδικασμένοι να έχομε εγκληματίες για αρχηγούς. Τετράγωνη Λογική. Είσαι μαθηματικός, ή οικονομολόγος??
    Κι αν κάνεις λάθος?? Κι αν έχεις δίκιο, ποιον κατηγορείς??
    Τον εαυτό σου πως τον κρίνεις? Θα τον έβαζες στη θέση του Τσίπρα (Μια και κατά παραδοχήν ο κάθε εαυτός μας είναι έντιμος).
    Κύτταξε γύρω σου. Κύτταξε μέσα σου. Άλλαξε, πριν μας προλάβει ο Χάρος!!
    ΚΡΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ (ΩΣ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΛΑΔΗ).

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.