Ετοιμάζεται να επιστρέψει, αλλά… πού;


Μιχάλης Ιγνατίου: Ετοιμάζεται να επιστρέψει, αλλά... πού;του Μιχάλη Ιγνατίου

Με μια γρήγορη ματιά στο σημερινό πολιτικό χάρτη αναδύεται το βασικό ερώτημα: Πού χωρά ο πρώην πρωθυπουργός;

Είναι εντυπωσιακή η είδηση, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του στενότερου συνεργάτη του σε θέματα Τύπου, κ. Γιώργου Ελενόπουλου, ότι ο επόμενος στόχος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου είναι η εντονότερη παρουσία του στο εσωτερικό μέτωπο. Και είναι εντυπωσιακή διότι ο κ. Παπανδρέου δείχνει θάρρος, σύμφωνα με το περιβάλλον του, να αντιμετωπίσει και να κοιτάξει στα μάτια τον ελληνικό λαό. Αν και για την πλειοψηφία των πολιτών η λέξη θάρρος έχει αντικατασταθεί εδώ και καιρό από τη λέξη ΘΡΑΣΟΣ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου δεν άφησε καλές εντυπώσεις – αναμενόμενο ήταν, με βάση την εμπειρία στο Χάρβαρντ. Έτσι, αφού έκανε μια περιοδεία στο Λας Βέγκας και αλλού, αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα, της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός και σήμερα είναι βουλευτής. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι ουσιαστικά εξαφανισμένος από την Ελλάδα, αρπάζοντας την ευκαιρία που του έδωσαν φίλοι του καθηγητές, πρώην σύμβουλοί του, οι οποίοι πληρώνονταν για τις υπηρεσίες που (ΔΕΝ) προσέφεραν. [Ευπρόσδεκτη η διάψευση εάν ήσαν σύμβουλοι χωρίς μισθό…]

Η φυγή του για εννέα μήνες από την Ελλάδα, όπου επέστρεφε για να ξαναπάρει άδεια και να ξαναφύγει, ήταν επιβεβλημένη, διότι ένιωσε και ο ίδιος πολλές φορές πως για το λαό ήταν ανεπιθύμητος. Ο καθένας έχει τις απόψεις του για το θέμα και όλες οι θέσεις είναι σεβαστές. Ο μόνος που δεν έχει μιλήσει και δείχνει να είναι εκτός τόπου και χρόνου είναι ο ίδιος. Διότι, εάν όσα είπε ο αξιοπρεπής Ελενόπουλος εκφράζουν τον κ. Παπανδρέου, τότε είναι σίγουρο πως ονειρεύεται και την επιστροφή του στην πολιτική, που σημαίνει ότι θα θελήσει να ξαναπάρει τα ηνία στο ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος διάλυσε.

Οι εμπειρίες αποδεικνύουν ότι οι πολίτες μετά από ένα διάστημα ξεχνούν. Άλλωστε, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, που υποστήριζε με πάθος το φιλοτουρκικό Σχέδιο Ανάν, το οποίο παρέδιδε για πάντα την Κύπρο στην επιρροή της Άγκυρας, έγινε Πρόεδρος του πολύπαθου νησιού. Γιατί να μην επιστρέψει και ο κ. Παπανδρέου και γιατί να μην ξαναγίνει πρωθυπουργός; Η φράση του κ. Ελενόπουλου ότι «η μάχη συνεχίζεται» δεν υπονοεί επιστροφή; Σίγουρα, κατά τη γνώμη μου, αν και η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό των ανθρώπων είναι αυτή: «Έχει τρελαθεί εντελώς».

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει παρανοήσει και δεν είναι θύμα των σφογγοκωλάριών του, που για να διασωθούν τον διαβεβαιώνουν για την επιστροφή του στην ελληνική πολιτική σκηνή, αν και εδώ ΔΕΝ ισχύει το «ποτέ μην λες ποτέ». Με μια γρήγορη ματιά στο σημερινό πολιτικό χάρτη αναδύεται το βασικό ερώτημα: Πού χωρά ο πρώην πρωθυπουργός; Την απάντηση ας τη δώσει ο καθένας. Αν χρειάζεται κάτι η χώρα, είναι σάρωμα σε όλα, μία επανάσταση. Και ο κ. Παπανδρέου ΔΕΝ μπορεί να ηγηθεί αυτού του αναγκαίου εγχειρήματος, διότι η ιδεολογία του είναι ταυτισμένη με την υποταγή στις ιδέες του λεγόμενου «πολιτικά ορθού», που καθοδηγείται στην ουσία από νεοφιλελεύθερα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν σπονδυλική στήλη. Είναι άλλο η πίστη στις δημοκρατικές ιδέες κι άλλο η εξαγορά συνειδήσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα και στο λαό της. Οι «ιδέες» του αφορούν άλλες χώρες. Η μεγάλη του προσφορά στον τόπο θα ήταν να συνεχίσει να μιλά για τις ανησυχίες του στο εξωτερικό και να παραδώσει την έδρα της Αχαΐας, διότι η περιοχή έχει άπειρα προβλήματα και χρειάζεται να έχει αντιπρόσωπο στη Βουλή που να μάχεται για τους κατοίκους της…

epikaira.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.