Η κατάρρευση του ασφαλιστικού οδηγεί σε μείωση συντάξεων


Η κατάρρευση του ασφαλιστικού οδηγεί σε μείωση συντάξεων

 

Το αδιέξοδο του προγράμματος που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, διαφαίνεται πλέον στο ασφαλιστικό.

Παρά τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να παρέχει υπηρεσίες ενώ έχει απλήρωτα χρέη προς ιδιώτες γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα. Η λύση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι η περικοπή των ιατρικών εξετάσεων που θα καλύπτονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ και η επιβολή πλαφόν.

Εκεί όμως που η κατάσταση είναι κυριολεκτικά δραματική και εκτός ελέγχου είναι στον κλάδο των συντάξεων.

Η αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους έχει κυριολεκτικά ανατραπεί λόγω της ύφεσης και των λουκέτων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για να τροφοδοτούν τον κλάδο των συντάξεων, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα αφού υπάρχει χρηματοδοτικό κενό.

Οι απαιτήσεις της τρόικας προκαλούν πανικό στην κυβέρνηση, που προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή όσων ζητούν οι δανειστές και μαζί να αποφύγει και την κοινωνική έκρηξη.

Οι τροϊκανοί ήταν ανυποχώρητοι στην τελευταία συνάντηση, απαιτώντας δύο μέτρα:

-Επιβολή έκτακτης εισφοράς 2 τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τα μεγάλα ελλείμματα του ΟΑΕΕ.

-Μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 20% , σε τρεις μήνες από σήμερα, σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στον κλάδο των συντάξεων.

Ανάλογες μειώσεις ζητούν και για τις συντάξεις του ΙΚΑ εκβιάζοντας παράλληλα με την περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, την απελευθέρωση των απολύσεων και την ελαστική εργασία, μέσω του θεσμού των mini jobs.

Οι τρεις αυτές απαιτήσεις όμως δεν παράγουν έσοδα και εισφορές για το ασφαλιστικό σύστημα κάτι που σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς επιστροφή.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Η κατάρρευση του ασφαλιστικού οδηγεί σε μείωση συντάξεων

  1. Ὁ/ἡ Rosa Loser Burg -Ρόζα (χωρίς αγκάθια) Λούζερ (εκ πεποιθήσεως) Μπούργκ (χωρίς μπούργκα) γράφει:

    Εκεί που μας χρωστάνε μας ζητάνε και το βόδι…
    Το Σημίτη όταν μας έβαλε στην πολυπόθητη νομισματική ένωση (για ποιόν;;;;) με την ΕΕ, “ξέχασε” ο μέγας καθηγητάρας οικονομολόγος να προσαρμόσει (με αναλογιστική μελέτη ως επιστήμων που ήτανε τρομάρα του) το κρατικό τιμολόγιο υπηρεσιών υγείας, στο νέο νόμισμα που λέγεται ευρώ. Αλλά τι έκανε πήρε τις δραχμές και τις μετέτρεψε σε ευρώ!!! Έτσι μια εξέταση αίματος με κρατικό τιμολόγιο που κόστιζε περίπου 350 δραχμές (κρατική διατίμηση), την μετέτρεψε σε 1 ευρώ!!! Τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη (όπου πάνε κι έρχονται οι εργαζόμενοι ακι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι και κυρίως οι έλληνες προς Αγγλία και ιδιαίτερα Γερμανία) το κόστος της ίδια εξέτασης π.χ μιας εξέτασης αίματος κόστιζε πάνω απο 50 ευρώ (κρατική διατίμηση του ξένου φορέα υγείας) , η Ελλάδα εισέπραττε για τον Γάλλο που ήρθε διακοπές κι έκανε μια εξέταση αίματος στην Ελλάδα σε ένα Νοσοκομέιο 1 ευρώ, ενω για τον έλληνα ασφαλισμένο που πήγαινε στη Γαλλία διακοπές κι έκανε την ίδια εξ[εταση αίματος πλήρωνε απο τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό 50 ευρώ. Αυτό ειναι το πιο απλό παράδειγμα για την κατανόηση υου πως φτλασαμε μέχρι εδώ, ποιοί φταίνε και ποιοί μας χρωστάνε λεφτά για επιστροφή, λόγω της αναξιότητας …ορισμένων πρωθυπουργών που κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία εις όφελος όλως τυχαίως μια συγκεκριμένης χώρας…(δε λέω ποιάς , ο έχων λίγο νινιό καταλαβαίνει)…
    Ενας έγκριτος νομικός πρέπει να διερευνήσει δικαστικά το θέμα και να το τρίψει στη μούρη των τροϊκανών …

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.