«Μαύρος χρυσός» και αέριο σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κατάκολο και Κρήτη


Μεγάλες δυνατότητες και σημαντικά κοιτάσματα αποκάλυψαν οι έρευνες των Νορβηγών – Παπαγεωργίου: «Απαιτούνται χρόνια για να δούμε εάν είναι εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα»

«Πωλητήριο» μπαίνει από σήμερα στα πρώτα πακέτα σεισμικών δεδομένων, που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Εθνος, τέσσερις περιοχές καταδεικνύουν «μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).

Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και στους Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι την τρίτη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κατάκολου.

Τέλος, κοιτάσματα εντοπίστηκαν και στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι «σημαντικά» και με «μεγάλες δυνατότητες».

Ασ. Παπαγεωργίου: «Απαιτούνται χρόνια για να δούμε εάν είναι εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι εταιρίες για τα ελληνικά κοιτάσματα επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου τονίζοντας όμως πως αν και οι πρώτες εκθέσεις είναι ενθαρρυντικές η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτεί χρόνια. Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Ηλία Κασιδιάρη (Χ.Α.) εξήγησε ότι οι μελέτες σεισμικότητας δείχνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις κοιτασμάτων και πρόσθεσε ότι «το επόμενο στάδιο αφορά μελέτη χωροθέτησης προκειμένου να βγουν τα οικόπεδα για να γίνουν οι έρευνες και να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι το κοίτασμα και εάν είναι εκμεταλλεύσιμο». Επισήμανε όμως πως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται χρόνια εξηγώντας πως « Ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι ένα οικόπεδο έχει κοίτασμα και ξεκινούν οι γεωτρήσεις ο μέσος όρος χτυπημάτων για να βρεις το κοίτασμα είναι 3.000 χτυπήματα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ακολουθείται το πρόγραμμα κανονικά. Μπαίνουμε στην 2η φάση και αρχές του 2014 θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες οικοπέδων».

Ηλ. Κασιδιάρης: «Οι υδρογονάνθρακες δεν είναι μακαρόνια»

Πέραν αυτών ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στον αγωγό TAP σημειώνοντας ότι η επένδυση στην Ελλάδα είναι ύψους 1,5 δις ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν 2.000 εργασίες άμεσα και 10.000 έμμεσα. Τόνισε ότι τα φορολογικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 320 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά ο κ. Κασιδιάρης στάθηκε σε έγγραφο που είχε μοιράσει η υπηρεσία της Βουλής αναφορικά με την ερώτησή του, το οποίο αντί για υδρογονάνθρακες ανέφερε «υδατάνθρακες» και είπε «στο κείμενο που μας μοιράστηκε αντί για ελληνικούς υδρογονάνθρακες αναφέρεται υδατάνθρακες. Εδώ δεν μιλάμε για μακαρονάδες. Προφανώς ο κάποιος υπάλληλος που έγραψε το κείμενο θα φανταζόταν παστίτσιο»

«Πωλητήριο» στα πρώτα πακέτα σεισμικών δεδομένων

Τα προς πώληση δεδομένα καλύπτουν μία τεράστια θαλάσσια έκταση 18.500 τετρ. χιλιομέτρων και στην ουσία αποτελούν το πρώτο βήμα στην πορεία προκήρυξης γύρων παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων, που σύμφωνα με τον υπ. Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη προγραμματίζεται για το 2014.

Μαζί με τα 12.500 χλμ δεδομένων από τις έρευνες των Νορβηγών η PGS θα πουλήσει και άλλα 6.000 χλμ στοιχείων από παλαιότερες έρευνες που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρεί το χρονοδιάγραμμα, εντός του α’ εξαμήνου του 2015 θα κατακυρωθούν σε εταιρείες οι περιοχές για έρευνες και θα ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτες εκτιμητικές γεωτρήσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν ως το 2018-2019.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.