Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το σκάνδαλο της CYTA – Ανάμειξη πολιτικών και ενός κόμματος


CYTA01-07july2013

Λευκωσία: Πολιτική θύελλα “κτύπησε” την Κύπρο, μετά την εκτόξευση κατηγοριών για μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Οι ισχυρισμοί για μίζες σε πολιτικά πρόσωπα, πολιτικό κόμμα, παράγοντες της CYTA και συντεχνιακούς αξιωματούχους σε σχέση με την υπόθεση αγοράς τουρκοκυπριακής γης στην περιοχή Δρομολαξιάς – Μενεού, συνταράσσει τον πολιτικό κόσμο. Η σχετική αναφορά έγινε σε συμπληρωματική κατάθεση που έδωσαν στην Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση ο επιχειρηματίας Χαράλαμπος Λιοτατής και η σύζυγός του Παναγιώτα, η οποία προβάλλεται σήμερα εκτενώς από τον Κυπριακό Τύπο.
Ασύστολα ψεύδη και στημένη υπόθεση, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Στάθης Κιττής τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα του ιδίου και άλλων δημοσίων προσώπων.

Κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Εσωτερικών ότι βρίσκεται πίσω από την ιστορία και ότι εξυπηρετεί οικογενειακά συμφέροντα, ενώ τόνισε ότι εγείρεται θέμα και για τη στάση του κ. Σωκράτη Χάσικου.

Ο κ. Κιττής αναφέρει εξάλλου ότι ο Χαράλαμπος Λιοτατής, ο οποίος τον εμπλέκει σε κατάθεσή του, είναι στο μοναδικό ακίνητο που βρίσκεται απέναντι από το τεμάχιο που αγόρασε η CYTA συνέταιρος και συνιδιοκτήτης μαζί με εταιρεία του Φρίξου Κουλέρμου και εταιρεία συμφερόντων της κόρης του κ. Κουλέρμου. Τόνισε δε ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα και οι λογαριασμοί του είναι ανοικτοί για έλεγχο, ενώ διερωτήθηκε αν το ίδιο θα κάνει και ο υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε τέλος ότι προτίθεται να καταθέσει στοιχεία που κατέχει στην αρμόδια Ερευνητική Επιτροπή και στην Αστυνομία όταν κληθεί, ενώ σημείωσε ότι θα προχωρήσει με αγωγές και λιβέλους.

Δεν με φοβίζουν οι αγωγές, απαντά ο Σωκράτης Χάσικος

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες Κιττή, ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι ξεκίνησε αυτή την ιστορία για να λάμψει η αλήθεια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τον φοβίζουν οι απειλές για αγωγές. Δεν ιδρώνει το αυτί μου, είπε ο Σωκράτης Χάσικος και θα φτάσω μέχρι τέλους.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της CYTA ματαιοπονεί και πρόσθεσε ότι ελέγχεται και θα ελεγχθεί όχι μόνο γι’ αυτή την πράξη, αλλά και για άλλες. Θα ελεγχθεί, ανέφερε, για ό,τι αγόρασε το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, για τα χρήματα που έδινε σε ποδοσφαιρικές ομάδες με αύξηση μάλιστα του παρεχόμενου ποσού, για τις δραστηριότητες του Οργανισμού στην Ελλάδα και την ακίνητη περιουσία που αγόρασε εκεί.

Διερωτήθηκε παράλληλα γιατί δεν έχει αρχίσει διερεύνηση του θέματος από άλλους θεσμούς, όπως η Νομική Υπηρεσία, η Αστυνομία και η ΜΟΚΑΣ.

Ο Σωκράτης Χάσικος επανέλαβε ότι ουδεμία σχέση έχει με τις επιχειρήσεις και την περιουσία του πεθερού του Φρίξου Κουλέρμου και ότι το δικό του πόθεν έσχες, όπως επίσης της συζύγου και των παιδιών τους είναι ήδη κατατεθειμένα στη Βουλή από όπου ο κ. Κιττής μπορεί να τα ζητήσει.

Ανέφερε τέλος ότι μίλησε με τον Φρίξο Κουλέρμο και πράγματι ο Χαράλαμπος Λιοτατής μετέχει στην εταιρεία για την οποία γίνεται λόγος με 0.5%.

Απορρίπτουν εμπλοκή του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και Νίκος Κατσουρίδης

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με τις υπό αναφορά καταγγελίες.

Σε γραπτή δήλωση σημειώνει ότι αποτελεί απαίτηση του ΑΚΕΛ η όλη υπόθεση να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί πλήρως στην ουσία της από τις αρμόδιες Αρχές τόσο αναφορικά με την αγοραπωλησία όσο και με την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και αν υπάρχουν οι όποιες ευθύνες να αποδοθούν.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι με ιδιαίτερη έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορήθηκε για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

Διερωτάται παράλληλα για τη σκοπιμότητα της εκ των υστέρων συμπληρωματικής αναφοράς από τον Χαράλαμπο Λιοτατή, η οποία σημειώνει είναι παντελώς ανυπόστατη, δυσφημιστική και μέσω των διαρροών οδηγεί σε διαπόμπευση του.

Ως εκ τούτου, τονίζει ο κ. Κατσουρίδης, δεν του μένει άλλη επιλογή από την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, καταλήγει, είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου οργάνου να επιθεωρήσει τους λογαριασμούς του για να διαφανεί η αλήθεια.

Ποινική διερεύνηση ζητά ο ΔΗΣΥ

Οι  συνταρακτικές αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των δύο καταθέσεων που έδωσε στην Αστυνομία και την Ερευνητική Επιτροπή ο Χαράλαμπος Λιοτατής, αναφορικά με την αγοραπωλησία του τουρκοκυπριακού τεμαχίου στη Δρομολαξιά και η επενδυτική δραστηριότητα του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ  σε αυτό, χρήζουν μελέτης από την Γενική Εισαγγελία και από την ΜΟΚΑΣ, αναφέρει ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του.

Τα όσα αποκαλύπτονται δικαιώνουν πλήρως την Κοινοβουλευτική Επιτροπή  Ελέγχου που για δυόμισι χρόνια με υπομονή και επιμονή εξέταζε το υπό συζήτηση θέμα, καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών για την απόφαση του να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή για να το εξετάσει σε βάθος και να εκδώσει σχετικό πόρισμα, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΥΡΩΚΟ: Κάποιοι έκαναν την πατρίδα… παρτίδα

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η έρευνα να προχωρήσει σε βάθος, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να διαλυθούν οι σκιές και να τιμωρηθούν όσοι ενδεχομένως έχουν προβεί σε αξιόποινες πράξεις.

Επιβάλλεται, είπε, εξυγίανση της πολιτικής γιατί «κάποιοι έχουν κάνει την πατρίδα παρτίδα».

Ποινική έρευνα ζητούν οι Οικολόγοι

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να ζητήσει τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση της CYTA και αν είναι επαρκή να διατάξει ποινική έρευνα.

Η εκπρόσωπος Τύπου, Ελένη Χρυστοστόμου επεσήμανε την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για τα πολιτικά κόμματα, ώστε να επιτρέπεται ο πλήρης έλεγχος των οικονομικών τους και να απαγορεύονται οι ανώνυμες εισφορές.

Υπ. Δικαιοσύνης: Το ΑΚΕΛ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει

Είναι προφανές ότι το ΑΚΕΛ αναζητεί προπετάσματα καπνού για να αποπροσανατολίσει από αποκαλύψεις που αφήνουν άφωνη την κοινή γνώμη, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι σε θέση να βάζει ερωτήματα, αλλά αντίθετα πρέπει και θα δώσει απαντήσεις στην κοινωνία, αλλά και σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για τις αποκαλύψεις στην Ερευνητική Επιτροπή για τις επενδύσεις της CYTA.

«Ας πάψει να καμώνεται ότι ανησυχεί για την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, την οποία υποσκάπτει από την πρώτη στιγμή. Ας αφήσει τη διαδικασία να εξελιχθεί υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας για να αποκαλυφθούν όλοι όσοι ευθύνονται και όχι μόνο όσοι βολεύουν το ΑΚΕΛ», αναφέρει ο κ. Νικολάου και διερωτάται μήπως το ΑΚΕΛ ανησυχεί επειδή ο λαός θα μάθει την αλήθεια.

Καταλήγοντας ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει: «Το ΑΚΕΛ ας αρχίσει να ετοιμάζει τις απαντήσεις του, για την υπόθεση των εκατομμυρίων που διερευνάται στη CYTA και για τις ασήκωτες ευθύνες του για την ανεργία, το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων και για την κατάσταση που οδήγησε την οικονομία του τόπου».

philenews.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.