Ο γερμανικός κολοσσός RWE προετοιμάζεται για τη ΔΕΗ


Picture 0 for Ο γερμανικός κολοσσός RWE προετοιμάζεται για τη ΔΕΗ Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας ετοιμάζεται να κάνει μπάσιμο για τη ΔΕΗ, με σπρώξιμο από… πολύ ψηλά

της Άννης Καρολίδου

Ο χώρος της ενέργειας, παρά το set back που έγινε με την υπόθεση της ΔΕΠΑ, είναι ένας από αυτούς που προσελκύει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και, παρά τα όσα πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησαν περί ανυπαρξίας ενδιαφέροντος για τη ΔΕΗ, το βέβαιο είναι ότι ο γερμανικός κολοσσός RWEετοιμάζεται για να μπει στον χορό των διεκδικήσεων, όταν αυτός ανοίξει από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το κεφάλαιο ΔΕΗ είναι μεγάλο και τα σενάρια για το πώς θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του είναι τουλάχιστον δύο, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο. Άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναθέσει στις  CS, BofA, ML, NBG και Alpha Bank ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του και δεν υπολογίζεται να τα ανοίξει πριν τα τέλη του 2014.  Προς το παρόν, το Ταμείο είναι απασχολημένο με τα λιμάνια, την ΕΥΑΘ , τα περιφερειακά αεροδρόμια, την υπόθεση της ΔΕΣΦΑ.

Αυτό όμως που η Voria.gr πληροφορείται είναι, ότι η RWE AG είναι στην Αθήνα, έχει τους ανθρώπους της και ενδιαφέρεται για τα δίκτυα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.  Την τελευταία διετία, είχαν διαρρεύσει επαφές της RWE με τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο, ενώ μάλιστα είχε γραφεί ότι ενδιαφέρον για ένα τέτοιο deal είχε ακόμη εκφράσει και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Όπως κατά καιρούς έχει γραφεί, για τη ΔΕΗ, όταν αυτή βγει στην αγορά σε αναζήτηση επενδυτών, πολύ πιθανό είναι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον o γαλλικός όμιλος EDF, μέσω της Εdison, ίσως ακόμη και η γερμανική Ε.ΟΝ.

Η RWE είναι μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στο χώρο της ενέργειας, με δραστηριότητα σε όλα τα στάδια της ηλεκτροπαραγωγής και εμπορίας. Απασχολεί περί τις 70.000 εργαζόμενους,  εξυπηρετεί πάνω από 16 εκατομμύρια καταναλωτές  ηλεκτρικού ρεύματος και 8 εκατομμύρια χρήστες φυσικού αερίου.

Το 2012  ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 53 δισ. ευρώ. Η RWE έχει παρουσία, εκτός Γερμανίας, στις Κάτω Χώρες, στη Βρετανία, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και, στη γειτονική μας Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η RWE, που το Μάρτιο πούλησε τη συμμετοχή της στο έργο του Nabucco, στην αυστριακή ΟΜV ( κίνηση που αποδείχθηκε εύστοχη, λίγο πριν επιλεγεί η εναλλακτική του ΤΑP), δέχθηκε, μαζί με την ΕΟΝ, το κόστος από την έξοδο της χώρας από την πυρηνική ενέργεια.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.