«Κόκκινο» στο πέρασμα του αγωγού TAP από οικόπεδο εμπορικού κέντρου στον ΊασμοΤην αντίρρησή του για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από έκταση, η χρήση της οποίας είναι χαρακτηρισμένη για εμπορικό κέντρο εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο 

Την αντίρρησή του για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από έκταση η χρήση του οποίου είναι χαρακτηρισμένη για εμπορικό κέντρο, εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Ιάσμου και κατέθεσε την πρόταση η χάραξη του αγωγού να απέχει τουλάχιστον 200 μ. από τον όριο της παραπάνω έκτασης.

Το θέμα της διέλευσης του αγωγού από την περιοχή του Ιάσμου απασχόλησε το σώμα με αφορμή την κατάθεση εκ μέρους της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline δύο εγγράφων

Το ένα αφορά «Οριστικοποίηση χάραξης αγωγού TAP: Διασταυρώσεις με ρέματα, αρδευτικά κανάλια, ασφαλτόδρομους, χωματόδρομους» και το δεύτερο έχει το τίτλο «Διαδρατικός αγωγός φυσικού αερίου – Έγκριση εκτέλεσης γεωτεχνικών ερευνών». Τα δύο έγγραφα τέθηκαν υπόψη των δημοτικών συμβούλων σε συνεδρίαση.

Στο πρώτο έγγραφο εκ μέρους της εταιρείας παρουσιάστηκε η λίστα με τι συνολικές διασταυρώσεις στην περιοχή του Δήμου, ο τρόπος διέλευσης του αγωγού από χωματόδρομους & ασφαλτόδρομους, ο τρόπος διέλευσης του αγωγού από επενδεδυμένα κανάλια και ο τρόπος διέλευσης του αγωγού από ρέματα. Οι μέθοδοι αυτές, όπως επισημαίνονταν στο έγγραφο έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις διασταυρώσεις του αγωγού φυσικού αερίου που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε ανάλογες διασταυρώσεις από ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Ακολούθησε εισήγηση του πολιτικού μηχανικού του Δήμου Δημητρίου Γεραγά που λέει τα εξής:

«Όσον αφορά την χάραξη του αγωγού TAP ο Δήμος Ιάσμου εκφράζει την αντίρρησή του όσον αφορά το τμήμα διέλευσης πλησίον της χρήσης ΠΕΠΔ5 (χρήση εμπορικού κέντρου) και η πρόταση του Δήμου Ιάσμου είναι η χάραξη του αγωγού ΤΑΡ να απέχει τουλάχιστον 200 μ. από τον όριο της παραπάνω χρήσης (ΠΕΠΔ5). Όσον αφορά τις τυπικές τομές που αφορούν το έργο του Αγωγού ΤΑΡ ο Δήμος Ιάσμου δεν έχει αντίρρηση εφ’ όσον κατασκευαστούν σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Εξάλλου θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με την υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου Ιάσμου, για να ελεγχθεί αν με την συγκεκριμένη χάραξη θα θίγονται οι καταθλιπτικοί αγωγοί και τα φρεάτια ύδρευσης του Δήμου Ιάσμου».

Απαραίτητες οι δειγματοληπτικές γεωτρήσεις 

Με δεύτερο έγγραφο που αναγνώστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου γινόταν γνωστό πως είναι απαραίτητη η εκτέλεση δειγματοληπτικών γεωτρήσεων κατά μήκος της όδευσης του αγωγού για την εκπόνηση της εδαφοτεχνικής μελέτης του έργου. Οι εδαφοτεχνικές γεωτρήσεις θα εκτελεστούν με αυτοκινούμενα δειγματοληπτικά γεωτρύπανα. Για την εκτέλεση των εδαφοτεχνικών γεωτρήσεων δεν θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέων οδών πρόσβασης, καθώς αυτές θα γίνουν πάνω σε υφιστάμενους αγροτικούς – δημοτικούς χωματόδρομους, που πιθανόν να χρειαστεί ο καθαρισμός τους τοπικά λόγω υποβάθμισής τους από τις καιρικές συνθήκες. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών υπαίθριου θα υπάρξει πλήρης καθαρισμός και αποκατάσταση του χώρου εργασίας. Η γεωτεχνική έρευνα έχει χωριστεί σε 3 μέρη και έχει ανατεθεί ως κάτωθι:

1. Το Section 1 από Θεσσαλονίκη μέχρι Προσοτσάνη έχει ανατεθεί στην εταιρία OBERMEYER εκπρόσωπο τον Γεώργιο Μπαλούρη,
2. Το Section 2 από Προσοτσάνη μέχρι Ίασμο έχει ανατεθεί στην εταιρία ΝΑΜΑ με εκπρόσωπο τον Λεωνίδα Βικία.
3. Το Section 3 από Ίασμο μέχρι Αλεξανδρούπολη έχει ανατεθεί στην εταιρεία ΕΔΑΦΟΣ με εκπρόσωπο τον Ευρυβιάδη Λυμπέρη.

Και στα δύο έγγραφα αιτήματα της εταιρείας το δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου αποκρίθηκε θετικά με μοναδική αντίρρησή του για το συγκεκριμένα τμήμα έκτασης που αφορά χρήση εμπορικού κέντρου. Παράλληλα ζήτησε από την εταιρεία να έρθει σε επαφή με την υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου Ιάσμου, για να ελεγχθεί αν με την συγκεκριμένη χάραξη θα θίγονται οι καταθλιπτικοί αγωγοί και τα φρεάτια ύδρευσης του Δήμου Ιάσμου. Πάντως οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν ομόφωνα και διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχο Κυριάκο Αμούτζας, ο οποίος σημείωσε:

«Oι δημότες 30 χρόνια είχαν ιδιοκτησίες. Για το φυσικό αέριο δεν ξέρουμε τίποτα. Πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε επί όλων των θεμάτων».

Σταύρος Φανφάνης 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.