Το φάντασμα του Grexit επανέρχεται…


Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Ελσίνκι ότι… «σταθεροποιείται η χώρα» και «αποφύγαμε την έξοδο (από το ευρώ) που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και…την ΕΕ», το περίφημο GREXIT επανέρχεται στις συνάξεις των ισχυρών της Ευρωζώνης – αλλά αυτή τη φορά είναι αληθινό και δεν εφάπτεται με την έννοια της αιφνίδιας ή αναγκαστικής αποπομπής από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του e-reportaz.gr το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί στις ζυμώσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ιδέα της εθελούσιας εξόδου των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών από τη ζώνη του ευρώ. Ο βασικός σχεδιασμός -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από εξαιρετικά αξιόπιστες κοινοτικές πηγές- προβλέπει την ομαλή αποχώρηση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας από τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού νομίσματος εντός του 2014, και εφόσον βρεθούν οι κατάλληλες νομικές φόρμουλες που θα επιτρέψουν μια τέτοια «κοσμογονική» μεταβολή.

Πάντως, τα «τεχνικά» κλιμάκια των ισχυρών της Ε.Ε. φέρονται να έχουν βρει πολλές απαντήσεις σε ότι αφορά στην «επόμενη μέρα» του πρωτόγνωρου σχεδίου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δείχνουν να έχουν εντοπίσει μέχρι και τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα συνοδεύουν αυτούς που θα πουν αντίο, adeus, auf wiedersehen ή au revoir, στην σημερινή Ευρωζώνη. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, η αποχώρηση να έρθει «πακέτο» με μια διαγραφή – και όχι απλώς «κούρεμα» χρεών…

Μία από τις βασικές αιτίες που ανάγκασε τους τεχνοκράτες του οικονομικού θαύματος των χωρών του βορρά να εμπνευστούν ένα τέτοιο αντι-ευρωπαϊκό σενάριο είναι τα αποτελέσματα που καταγράφουν οι «στεγνές» πολιτικές λιτότητας στις χώρες του νότου – αποτελέσματα τα οποία γίνονται διακριτά ακόμη και στις οικονομίες των δυνατών. Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι δηλώσεις του μέλους του γερμανικού συμβουλίου ειδικών εμπειρογνωμόνων για θέματα Οικονομίας, Πέτερ Μπόφινγκερ, ότι «οι πολιτικές εμπνεύσεως Μέρκελ έχουν αποτύχει πλήρως, φέροντας τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Άγνωστο παραμένει, επί του παρόντος, σε ποιο ακριβώς νόμισμα θα επιστρέψουν οι χώρες που δεν αντέχουν, δεδομένου ότι αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την καθιέρωση ενός «φθηνού» ευρώ για τους αδύναμους. Όποια τροπή κι αν λάβουν οι εξελίξεις, το σίγουρο είναι ότι θα ζήσουμε πολλά και περίεργα το αμέσως προσεχές διάστημα…

e-reportaz.gr
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.