Ένα κλικ…


Ένα κλικ...

«Έξω και μέσα στον άνθρωπο υπάρχει το ΑΛΛΟ του Κόσμου. Δώστε του όποιο όνομα σας αρέσει: αόρατο ή κακόβουλο θεό, τυφλή μοίρα, προσταγές της Κόλασης, κτηνώδη λύσσα του αίματός μας. Αυτό το ΑΛΛΟ μας περιγελά και μας περιπαίζει, μας στήνει καρτέρι στα σταυροδρόμια και μας αφανίζει», (Τζορτζ Στάινερ).

Ένα κλικ χρειάζεται για να δεχτούμε τη θεωρία του βιολόγου Ρ.Ντώκινς, ότι τα γονίδιά μας μάς χρησιμοποιούν – μέσα από την πράξη της αναπαραγωγής – για να περνούν από σώμα σε σώμα εξασφαλίζοντας έτσι την πολυπόθητη (κι ανέφικτη για μας) αθανασία. Ότι το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι ιδέες (μιμίδια), κι ενώ νομίζουμε ότι πεθαίνουμε γι’ αυτές στην ουσία σκοτωνόμαστε για να εξασφαλίσουμε τη δική τους διάδοση και αποφυγή του θανάτου, μέσα από κάθε είδους προσηλυτισμούς, προπαγάνδες, και φανατισμούς.

Ένα κλικ χρειάζεται για να δεχτούμε ότι το Κακό είναι μια μεταφυσική κατηγορία (τα «υπόγεια μαύρα ρεύματα» του Θ. Βέμπου) που εκφράζεται στον υλικό κόσμο με διάφορους τρόπους (τροφική αλυσίδα, φυσικές καταστροφές, επιδημίες, πόλεμοι, παρανοϊκές ανθρώπινες συμπεριφορές – σεξουαλικές διαστροφές, βασανιστήρια, κλπ.).

Ένα κλικ χρειάζεται για να δεχτούμε ότι είμαστε έρμαια άγνωστων κι ανεξέλεγκτων δυνάμεων, ότι ουσιαστικά δεν ξέρουμε την τύφλα μας, ότι οι θρησκείες, ο επιστημονικός ορθολογισμός, ο ανθρωποκεντρισμός, είναι ευάλωτα αναχώματα ενάντια στην απόγνωση. Ένα κλικ χρειάζεται που όμως δεν το κάνουμε, επειδή από εκεί και μετά ελλοχεύει το Απόλυτο Μηδέν, περιοχή στην οποία κάποιοι ελάχιστοι τολμηροί άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν…

Δημήτρης Χορόσκελης

RAMNOUSIA

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Ένα κλικ…

  1. Ὁ/ἡ Fotis γράφει:

    Εσύ που γράφεις το άρθρο, γιατί δεν το κάνεις; Την ανικανότητα να διαχειριστούμε την ύπαρξή μας την φορτώνουμε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από εμάς. Πολύ βολικό. Κατ΄ αυτήν την λογική ένα βήμα από το γκρεμό είναι. Γιατί δεν το κάνουμε να τελειώνει;

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.