Πειρατές σε γιουρούσι


Δημήτρης Μηλάκας

Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε που ο Γιάννης Στουρνάρας ως γενικός επιστημονικός διευθυντής του  ΙΟΒΕ πρόβλεπε την επιτυχία των μνημονίων και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Έκτοτε, μεσολάβησαν πολλά, ανάμεσα στα οποία και η επιβράβευση του επιστήμονα για τις σωστές του προβλέψεις!. Ο κ. Στουρνάρας ανέλαβα να μας φωτίζει το δρόμο μας από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η απουσία του Στουρνάρα από τον ΙΟΒΕ, ενδεχομένως συνέβαλε στην επιστροφή του ινστιτούτου στον πραγματικό κόσμο, ο οποίος βογκάει στην κυριολεξία. Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, διαπιστώσεις και αναλύσεις του υπουργού πια Στουρνάρα, ο  ΙΟΒΕ αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013, εκτιμώντας, πλέον, ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 4,8% με 5%, έναντι 4,6% που προέβλεπε .
Αυτή η θλιβερή και απάνθρωπη στατιστική αποτύπωση της ανεργίας, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι για τους νεοφιλελεύθερους καθηγητές/ πολιτικούς/ τεχνοκράτες σαν τον Στουρνάρα, αποτελεί ανομολόγητη επιτυχία μύχιων κερδοφόρων στόχων. Κι αυτό γιατί η τεράστια δεξαμενή ανεργίας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η εξαφάνιση των εργοδοτικών εισφορών ανοίγει τις πόρτες για το γιουρούσι των ξένων (αλλά και εγχώριων) επενδυτών. Με πιο απλά λόγια μεταφέρει στις πλάτες της κοινωνίας το κόστος της  «ανάπτυξης» η οποία προορίζεται να γεμίσει τις τσέπες ξένων (και) εγχώριων βεβαίως- βεβαίως) αφεντάδων.
Κάπως έτσι με τη χώρα αποικία χρέους, την κυβέρνησή της δεμένη στο Γερμανικό άρμα και την ελληνική κοινωνία σε παρατεταμένο σοκ και σχετικά εύκολα διαχειρίσιμη (προς το παρόν τουλάχιστον) οι επενδυτές μοιάζουν με τους  πειρατές της Καραϊβικής έτοιμοι για το τελικό τους γιουρούσι….

το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.