Αγωνία για το πολυνομοσχέδιο και τις αντιδράσεις


Τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις πονοκέφαλος για τους κυβερνητικούς εταίρους – Φόβοι για αντιδράσεις από βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Ξυπνά ο εφιάλτης των σκουπιδιών μέσα στο καλοκαίρι, λόγω κινητοποιήσεων ΠΟΕ- ΟΤΑ

Για ένα δύσκολο καλοκαίρι ετοιμάζεται η κυβέρνηση καθώς το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων προκαλεί «μάχη στο δρόμο» με τα ισχυρά συνδικάτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης.

Οι εξελίξεις συζητήθηκαν στην χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου ήδη έχει κινητοποιήσει τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πλήττονται αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Το ενδεχόμενο παρατεταμένων κινητοποιήσεων με τα σκουπίδια στον δρόμο δεν είναι η καλύτερη προοπτική για την κυβέρνηση η οποία όμως φέρεται αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή γραμμή. Θεωρεί ότι οι αντιδράσεις θα κοπάσουν μετά την ψήφιση μέχρι τις 19 Ιουλίου του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες. Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι καθώς οι ρυθμίσεις συνιστούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω. Άλλωστε η κυβέρνηση δέχεται έντονες επικρίσεις στο εξωτερικό για τις καθυστερήσεις στην συλλογή των φόρων και για την απροθυμία της να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δε θα είναι και το επιχείρημά της προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης μεταξύ των οποίων υπάρχουν αντιδράσεις. Έχει δε σημασία ότι το νομοσχέδιο δεν κατατίθεται σε ένα άρθρο αλλά αριθμεί 108 άρθρα. Αυτό δίνει την δυνατότητα σε βουλευτές να καταψηφίσουν επιμέρους ρυθμίσεις. Ήδη βουλευτές που προέρχονται από την Τοπική Αυτοδικοίκηση όπως ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο εκ Τρικάλων κ. Μιχάλης Ταμήλος έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να μην ψηφίσουν ορισμένες από τις διατάξεις που αφορούν τους δημοτικούς υπαλλήλους. Το γεγονός ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε δέκα μήνες επηρεάζει και τους δημάρχους που δέχονται και πιέσεις από τους δημοτικούς τους υπαλλήλους.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αφού το επιχείρημα θα είναι πάλι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πέσει η κυβέρνηση ωστόσο αναμένεται ότι αρκετοί βουλευτές θα εκφράσουν την διαφωνία τους επιβαρύνοντας το πολιτικό κλίμα. Δεν μπορεί δε να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο διαρροών από την ήδη αποδυναμωμένη λόγω της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ συμπολίτευση.

Έρχεται δε η πολιτική αναταραχή να προστεθεί στο θέμα της ΕΡΤ καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκπέμψει η προσωρινή Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση σύμφωνα με το λογότυπο που εμφανίστηκε στους δέκτες. Η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις ότι «η όλη της συμπεριφορά είναι πειρατική» και κινδυνεύει να προσβληθεί η νομιμότητά τους στα αρμόδια δικαστήρια.

Το κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω από τις οικονομικές εξελίξεις και από τον αρνητικό πολιτικό συμβολισμό της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup. Παρότι ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ισχύει «ότι πήραμε κουτσουρεμένη την δόση» η απόφαση του Eurogroup συνιστά πισωγύρισμα για τη κυβέρνηση. Παραλλήλως διαπιστώνεται δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με σαφάρι από την πλευρά των δημοσιονομικών αρχών εάν βέβαια οι φορολογούμενοι έχουν τις αντοχές. Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό υπό την προυπόθεση όμως ότι στο δεύτερο εξάμηνο εισπραχθούν τα προυπολογισθέντα έσοδα.

Η κυβέρνηση περιμένει ότι η ΕΕ θα της εγκρίνει την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου. Όπως όμως εξελίχθηκε είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει πέρα από τον επικοινωνιακό πεδίο καθώς ήδη έχει παρέλθει η μισή περίοδος και επιπλέον δεν έχει γίνει η σχετική προεργασία.

Πρώτο Θέμα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.