Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Το σκάνδαλο τον οδήγησε στην παραίτηση


ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οδηγώντας τη χώρα στη διεξαγωγή εκλογών, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με τη δράση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του.

Ο ίδιος μιλώντας σε σχετική συνεδρίαση της Βουλής της χώρας του, αρνήθηκε ότι έχει προσωπικές ευθύνες για τα σφάλματα ή τις παραλείψεις της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.

«Με κάθε καλή πρόθεση δεν μπορώ να αναγνωρίσω ότι έχω προσωπική ευθύνη», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, στο αποκορύφωμα μιας ομιλίας η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, απαντώντας σημείο προς σημείο σε όλες τις εις βάρος του αιτιάσεις που προέκυψαν από την έρευνα επιτροπής της Βουλής του Μεγάλου Δουκάτου, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Την περασμένη Παρασκευή ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, έχασε την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων του συνασπισμού του. Η απόσυρση ήρθε μετά από μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που έχει συσταθεί πριν από έξι μήνες και αποφάνθηκε ότι ο Γιούνκερ έπρεπε να αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για χρόνια αμέλειας καθώς εγκαλείται πολιτικά ότι δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή σε σοβαρά ζητήματα της υπηρεσίας πληροφοριών.

Βιογραφικό

Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της πολιτικής σκηνής του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «εκτέθηκε» στην πολιτική σκηνή από νεαρή ηλικία. Ο Γιούγκερ είναι γεννημένος το 1954, και ο πατέρας του, που ήταν ένας ακτιβιστής συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενθάρρυνε από πολύ νωρίς τον νεαρό Ζαν Κλοντ, να διαβάζει πολιτικές εφημερίδες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των πεποιθήσεών του, που είχαν ως βασικό στοιχείο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζαν Κλόντ Γιούγκερ αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή το 1979 και έδωσε τον όρκο του ως δικηγόρος, το αμέσως επόμενο έτος. Μέχρι τότε, εργαζόταν ήδη για το Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πριν συμπληρώσει τα 30 χρόνια της ζωής του, διορίστηκε για πρώτη φορά υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 1982, και υπήρξε μέλος της κάθε κυβέρνησης του Λουξεμβούργου.

Ως υπουργός Οικονομικών, ο Γιούγκερ ενεπλάκη βαθύτατα στην προετοιμασία της Συνθήκης του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπογράφηκε το 1992, και άνοιξε το δρόμο για την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Από το 1995 ήταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Το 1996, ο Γιούγκερ μεσολάβησε για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας για να ξεκινήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ , για τον καθορισμό των οικονομικών στόχων όλων των κρατών- μελών και τη διασφάλιση υγιών δημόσιων οικονομικών.

Θεωρείται ένας από τους «ιδρυτές» του ευρώ, και ήταν επικεφαλής του Eurogroup της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, από τη δημιουργία της το 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Μιλάει άπταιστα, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά, εκτός φυσικά της μητρικής του γλώσσας, του Λουξεμβούργου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να επιλέξει ένα νέο πρόεδρο, όταν η θητεία του εν ενεργεία πρόεδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι ολοκληρωθεί το 2014, ή αν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν θελήσει τρίτη θητεία. Ο Γιούγκερ του οποίου η πολιτική καριέρα στο Λουξεμβούργο μετά την παραίτησή του είναι αβέβαιη έχει ορατό ορίζοντα για πιθανώς δύο θέσεις της ΕΕ.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Το σκάνδαλο τον οδήγησε στην παραίτηση

  1. Πάντως παραιτήθηκε και πάει για εκλογές!.. Θυμάσαι να συνέβη κάτι τέτοιο στη δική μας πατρίδα όπου ζήσαμε και ζούμε σκάνδαλα πολλαπλάσιου μεγέθους;

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.