Το μαρτύριο του Σισύφου


Το σίριαλ συνεχίζεται και, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εξέλιξή του, δύσκολα θα έχει καλή κατάληξη. Η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα θα καταβληθεί τμηματικά. Το Eurogroup αποφάσισε πριν από κάθε άνοιγμα της «κάνουλας» της δανειοδότησης η χώρα μας να περνάει… τεστ νομιμοφροσύνης προς τας υποδείξεις εκείνων που σχεδίασαν και εκτέλεσαν το σχέδιο της διάλυσης της χώρας μας.

Τη στιγμή που αυτή η είδηση προκαλεί χαμόγελα σε λίγους άφρονες, η ελληνική κοινωνία βιώνει το μαρτύριο του Σισύφου. Κουβαλάει τον βράχο των οικονομικών υποχρεώσεών της μέχρι την κορυφή του όρους του εξωτερικού χρέους και στη συνέχεια τον βλέπει να κατρακυλάει πάλι στην απότομη πλαγιά.

Ταυτόχρονα, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους νιώθουν μούδιασμα και ανησυχία. Σαν τους μελλοθανάτους, που περιμένουν πότε θα ανακοινωθεί το δικό τους όνομα για το δραματικό φινάλε. Οι ήδη άνεργοι, οι απελπισμένοι και πένητες του ιδιωτικού τομέα ακούν με ηχηρή αδιαφορία τις αμφιλεγόμενες λογιστικές «επιτυχίες», οι οποίες «ενθουσιάζουν» τους δεσμώτες του παρόντος και του μέλλοντος του λαού μας.

Ενώ οι εκτιμήσεις διαφόρων για την «έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης» βασίζονται σε σχεδόν μεταφυσικές αιτιάσεις και αναλύσεις, οι απλοί αριθμοί και η εικόνα που αντικρίζουν όλοι γύρω τους μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο. Η πορεία είναι αρνητική.

Στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αναφέρεται ότι το 2013 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 4,8%-5%. Αυτό, σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι η ύφεση θα φέρει ακόμα περισσότερη ανεργία, σχηματίζει μια εικόνα ακόμα μελανότερη από εκείνη που «βλέπουν» οι «εμπειρογνώμονες» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οι οποίοι προβλέπουν ύφεση στο 4,2% και του ΟΟΣΑ (4,8%).

Οσες «ενέσεις» θετικής σκέψης, αισιοδοξίας και υποσχέσεις να κάνει κάποιος στον δοκιμαζόμενο λαό, δεν πρόκειται να αποδειχθούν αρκετές. Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και απαιτεί αποτελέσματα. Οι λογαριασμοί δεν εξοφλούνται με λόγια.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.