Θα μας «σώζουν» και μετά τη λήξη του προγράμματος!


  • Ντάισελμπλουμ: «Θα δώσουμε και νέα βοήθεια στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος… 
  • «Οι χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα πρέπει να τα δουν να τους “επιστρέφονται”…

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει “περαιτέρω” την Ελλάδα και πρόκειται να αποφασίσει το πώς την άνοιξη του 2014, πριν εκπνεύσει τυπικά η ισχύς του προγράμματος χρηματοοικονομικής στήριξης της Αθήνας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε μια γαλλική εφημερίδα. 

“Η ελληνική περίπτωση είναι πολύ δύσκολη, θα χρειαστεί χρόνος”, εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Le Figaro, η οποία δημοσιεύει τη συνέντευξή του στον ιστότοπό της σήμερα. “Το πρόγραμμα εξυγίανσης σταδιακά παίρνει τον δρόμο του και το Γιούρογκρουπ προβλέπει ότι θα εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων σύντομα”, προσθέτει ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Το πρόγραμμα στήριξης της Αθήνας τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014. Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο, η Ελλάδα θεωρητικά δεν θα τελεί πλέον υπό καθεστώς χρηματοοικονομικής ενίσχυσης από τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά είναι πιθανό να μην μπορεί ακόμη να δανείζεται από τις αγορές, με δεδομένο το πάντα τεράστιο χρέος της και τα ακόμη ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια. 

“Θα αποφασίσουμε τον Απρίλιο ποια συνέχεια θα δώσουμε. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε περαιτέρω την Ελλάδα”, είπε ο Ολλανδός υπουργός, υποσχόμενος ότι η Eυρωζώνη μελετά τα “αναγκαία μέτρα”. 

Ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ απέρριψε, ως μια λύση που “μοιάζει απατηλά ελκυστική” το ενδεχόμενο μιας νέας απομείωσης της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, το οποίο πλέον διακρατούν κατά το μεγαλύτερό του μέρος τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ.  

“Η Αθήνα πρέπει να επιστρέψει μια μέρα στις αγορές και οι επενδυτές θα το σκεφτούν δύο φορές σε περίπτωση νέου κουρέματος” ενώ οι χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα πρέπει να τα δουν να τους “επιστρέφονται”, επέμεινε. 

Στην ίδια συνέντευξη ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)θα είναι δυνατή σε περίπου ένα χρόνο, “στα τέλη του καλοκαιριού του 2014”, ενώ αυτή αποκλείται να έχει “αναδρομική ισχύ”. 

Νews.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.