Τσίπρας: Πώς θα πούμε στον κόσμο ελάτε να οργανωθείτε όταν θα έχουμε 14 συνιστώσες;


«Με στενοχώρησε ο Μανώλης Γλέζος, εγώ όμως θα του πω να κάνει αυτό που πιστεύει»- Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα με την αριστερή πτέρυγα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής – Σήμερα η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής

Στο θέμα της διάλυσης των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στη δευτερολογία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επανάλαβε το κάλεσμά του για αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών με το επιχείρημα ότι δεν είναι εφικτή η οργάνωση του κόσμου μέσα σε έναν μηχανισμό 14 συνιστωσών.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο να αλλάξει και εμείς να μένουμε ίδιοι. Τι θα πούμε σε αυτό τον κόσμο; Ότι ο νέος φορέας είναι ένα κόμμα με 14 καταστατικά και 14 προγράμματα; Ότι σε καλούμε να εμπιστευθείς ένα κόμμα, του οποίου τα όργανα δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένα;», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι η κάθε συνιστώσα θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργιά της μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου κόμματος τηρώντας το καταστατικό. Μάλιστα πρόσθεσε πως αν υπάρχουν περιπτώσεις συνιστωσών που δεν τους καλύπτει πλήρως σε όλες τις θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούν να διαφωνούν εντός του κομματικού πλαισίου, όπως θα τους δεσμεύει το καταστατικό.

Παράλληλα, επανέλαβε επιγραμματικά την πρότασή του, «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια όχι αποκλεισμοί».

Ζήτησε επίσης από τους συνέδρους να εκλέξουν εκπροσώπους από όλες τις συνιστώσες και όλες τις τάσεις στην κεντρική επιτροπή.

Για όσες συνιστώσες δεν αυτοδιαλυθούν άμεσα έκανε λόγο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων μηνών όπου θα τους δοθεί η άνεση να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυση λύνοντας κάποια δικά τους τεχνικά  θέματα.

Επίσης επικαλέστηκε τις αποφάσεις του συνεδρίου και είπε ότι είναι μια συλλογική απόφαση το ενιαίο κόμμα και ότι όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν από κοινού.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Μανώλη Γλέζο και απαντώντας στην ερώτηση που έθεσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς (αν δεν αυτοδιαλυθούμε τι θα κάνετε) ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Γλέζος έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που έκανε πάντα στη ζωή του και θεωρούσε το σωστό όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, θα τηρήσει τις συλλογικές αποφάσεις και από τη Δευτέρα  το πρωί θα καλέσει τον κ. Γλέζο να πάνε μαζί στους απολυμένους, στο Ραδιομέγαρο, στη Χαλκιδική.

«Δεν εξεπλάγην από τον πυρήνα των απόψεων του Μανώλη, ενδεχομένως με τους υψηλούς του τόνους. Δεν θέλω να παριστάνω τον ανήξερο. Με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στους ανθρώπους που αγαπάς δεν κρατάς κακία μόνο στενοχωριέσαι. Δεν στενοχωρήθηκα για τις απόψεις, αλλά γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς αγώνων, αντίστασης, θυσιών».

Στη συνέχεια, κάλεσε τον κ. Γλέζο να δώσουν μαζί τη μάχη αφού έχουν ένα κοινό στόχο και ένα σκοπό: να σταματήσουν το Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πώς μετά από δεκαετίες είναι ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα μιας κυβέρνηση της Αριστεράς.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε συμμορία της καταστροφής.

«Την ώρα που η γη χάνεται κάτω από τα πόδια μας, όλη αυτή η συμμορία της καταστροφής είναι στο δικό της κόσμο», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «περνά με την άνεση γκάνκστερ στην εξόντωση κοινωνικών ομάδων γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έναν «ανένδοτο αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση».

«Απέναντι μας είναι ένας αντίπαλος που θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων γιατί θα χάσει τα πάντα, διαπλοκή, προνόμια και πρόσβαση στην εξουσία», είπε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο προσκήνιο όχι ως δύναμη εναλλαγής, αλλά ως δύναμη τεράστιων αλλαγών και ανατροπών.

Τέλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση  που είχε ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες στο συνέδριο σχετικά με το σε ποιον οφείλεται η μεγάλη εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ από το  4% στο 27%, ο κ. Τσίπρας είπε πώς, «οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες. Ας πιστεύει ο καθένας ότι σε αυτόν οφείλεται η επιτυχία» και συμπλήρωσε σε πανηγυρικό τόνο πώς «ακόμα έχουμε πολλά τραγούδια να τραγουδήσουμε».

Mετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, τον λόγο πήρε ο κ. Γλέζος ο οποίος είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «ένα μέλος, μία ψήφος» στο ενιαίο κόμμα και πρόσθεσε πως «η διαφορετικότητα των απόψεών μας είναι για μας πηγή δύναμης για τη συνέχεια»

«Όσοι καραδοκούν και νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί, ξεγελιώνται», διεμήνυσε ο Μανώλης Γλέζος και σημείωσε ότι η αγωνία του είναι να μην μετατραπεί κανένα κόμμα της αριστεράς, «σε μονολιθικό κόμμα, όπου σ’ ότι λέει ο αρχηγός θα λέει ”ναι”»

Διευκρίνισε ότι η πρότασή του για παραμονή των συνιστωσών είχε χρονικό όριο «έως ότου τα μέλη του ενιαίου φορέα να είναι πραγματικά η θέληση του ενιαίου φορέα».

Υπερψηφίστηκε η ιδρυτική ιδεολογική διακήρυξη 

Λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα, ξεκίνησαν οι ψηφοφορίες για τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από τις τάσεις και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτές τις ψηφοφορίες αναμένεται να καταγραφεί, σε πρώτη φάση, η δυναμική της αριστερής πλατφόρμας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη σε σχέση με τις δυνάμεις του Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου του κόμματος υπερψηφίστηκε η ιδρυτική ιδεολογική διακήρυξη.

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα με την αριστερή πτέρυγα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής 

Στα άκρα οδηγείται η διαμάχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, με αφορμή τον τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων και την ύπαρξη των εσωκομματικών τάσεων.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν τέθηκε το ζήτημα, αν θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή αν στο ίδιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν διαφορετικές λίστες με συνέδρους που θα προτείνονται από τις διάφορες τάσεις για μέλη της ΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να εκλεγεί από το συνέδριο η νέα Κεντρική Επιτροπή με ενιαία λίστα και να μην υπάρξουν χωριστές τάσεις. Όποιος δεν θέλει την ενιαία λίστα, είπε ο κ. Τσίπρας, ας κατεβάσει χωριστό ψηφοδέλτιο.

Η πρόταση του εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του συνεδρίου, όμως η αριστερή πτέρυγα επέμεινε να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής των οργάνων, αλλά να ισχύει ό,τι ίσχυε έως σήμερα και απείλησε να μην θέσουν τα στελέχη της υποψηφιότητα για τα νέα όργανα. Την πρόταση αυτή στήριξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ άλλα στελέχη της αριστερής πτέρυγας εκτιμούσαν ότι η ηγετική ομάδα επιδιώκει συνολική ρήξη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, την οποία θέλει να εξωθήσει σε έξοδο από το κόμμα!

«Να μη γίνουμε πάλι “παιδική χαρά”!»

Έντονες αντιδράσεις, αλλά και επιδοκιμασίες προκάλεσε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μια αποστροφή του κ. Ρούντι Ρινάλντι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όταν υποστηρίζοντας ένθερμα την άποψη να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ο κ. Ρινάλντι υπενθύμισε πως πριν από χρόνια, όταν σε αυτόν λειτουργούσαν στην πλήρη έκτασή τους οι συνιστώσες, τότε «η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν “παιδική χαρά” στην οδό Βαλτετσίου».

Η συγκεκριμένη φράση ξεσήκωσε αντιδράσεις αναγκάζοντας τον προεδρεύων της διαδικασίας κ. Βούτση να τον εγκαλέσει για τον χαρακτηρισμό του. Όταν τελείωσε την ομιλία του ο κ. Ρινάλντι, η κα Μαρία Φραγκιαδάκη, ανέβηκε στο βήμα εκτός διαδικασίας και εμφανώς φορτισμένη δήλωσε πως η γραμματεία «δεν ήταν παιδική χαρά» και δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει έτσι την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα της διάλυσης των συνιστωσών απασχόλησε από νωρίς το απόγευμα τις εργασίες του συνεδρίου και επ’ αυτό τοποθετήθηκε επίσης ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ζήτησε να μην τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο διάλυσης των συνιστωσών που δεν θέλουν να διαλυθούν, αλλά οι διαδικασίες να μπουν σε μια φάση ωρίμανσης, κάτι που εγκρίθηκε από το σώμα των συνέδρων. Έτσι τελικά αφαιρέθηκε από το καταστατικό ο περιορισμός των δύο ή τριών μηνών κι προστέθηκε να διαλυθούν «σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Πριν την έγκριση ο κ. Βίτσας είχε προτείνει να ορίσουν οι συνιστώσες το χρονικό όριο, κάτι που αρνήθηκε ο κ. Νταβανέλος, εκπροσωπώντας την ΔΕΑ και αντιπρότεινε να προηγηθεί διαβούλευση. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο κ. Θεωνάς, ο εκπροσωπώντας την ΚΕΔΑ, αλλά και ο κ. Γλέζος από τους Ενεργούς Πολίτες. Οι τρεις εκπρόσωποι των συνιστωσών που αρνούνται την αυτοδιάλυσή τους, βεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενωτικά στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκαναν ήδη, ιδίως τον τελευταίο χρόνο.

«Όχι» στη διαγραφή του χρέους 

Το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απορρίψει την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για μονομερείς ενέργειες και διαγραφή του χρέους. Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέγραψε σημαντική παρουσία κατά την ψηφοφορία, μετά την κατάθεση στο συνέδριο της τροπολογίας.

Κατά τη διαδικασία, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Στάθης Κουβελάκης, ο οποίος υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε να απορριφθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβελάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία είπε πως είναι αναγκαίες οι μονομερείς ενέργειες, η στάση πληρωμών και η συνολική διαγραφή του χρέους, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν, όταν θα τις αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος αντίθετα υποστήριξε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν θα λύσει η διαγραφή του χρέους, αλλά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Επίσης, πρότεινε το χρέος να το πληρώσουν οι πλούσιοι και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μας κάνει αριστερούς το ποσοστό του χρέους που θα διαγραφεί». Τελικά, η τροπολογία δεν πέρασε όμως εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων που μειοψήφησαν.

«Όχι» στην έξοδο από το ευρώ 

Επιπροσθέτως, απορρίφθηκαν άλλες δύο τροπολογίες και μία προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας. Πρόκειται για την τροπολογία που σχετίζεται με τις εθνικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, την τροπολογία που σχετίζεται με τις συνεργασίες και την προσθήκη που προβλέπει την έξοδο από το ευρώ, στο πλαίσιο των αντιδράσεων στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδώσουν.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις εθνικοποιήσεις, η Αριστερή Πλατφόρμα στο κείμενο της τροπολογίας υποστηρίζει την επανακρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται και την υπαγωγή του τραπεζικού τομέα σε κρατικό έλεγχο.

Οι σύνεδροι που μίλησαν και διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη τροπολογία είπαν πως το κείμενο ήδη συμπεριλαμβάνεται στο πολιτικό κείμενο της πλειοψηφίας.

Και ειδικότερα, ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος κ. Μηλιός είπε πως το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στην καλύτερη περίπτωση πλατειάζει και στην χειρότερη κάνει τα πράγματα να φαίνονται αντιστατικά και συγκεχυμένα.

Σε σχέση με την τροπολογία για τις συνεργασίες η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς χώρους που εκφράζονται τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ αντίθετα από την πλευρά της πλειοψηφίας ζητήθηκε να μην υποδειχθεί συγκεκριμένα ποια κόμματα πρέπει να απορριφθούν.

Τέλος, αναφορικά με την προσθήκη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι ομιλητές από την πλευρά της πλατφόρμας υποστήριξαν την άποψή τους λέγοντας πως το ευρώ δεν είναι μόνο νόμισμα, είναι οικονομικές σχέσεις, και πως εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχει λύση, όπως έγινε στην Κύπρο. Οι διαφωνούντες υποστήριξαν πως πρέπει να αποσυνδεθεί η απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια με την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Όλες οι παραπάνω τροπολογίες απορρίφθηκαν από το σώμα των συνέδρων, όμως καταγράφηκε η σημαντική παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω των συμμετεχόντων στο συνέδριο που στήριξαν τις προτάσεις της.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.