Παραπομπή Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο


-Με συντριπτική πλειοψηφία για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα-Για το αδίκημα της νόθευσης παραπέμπεται με 166 ψήφους- Για το αδίκημα της απιστίας με 206 ψήφους- Για το αδίκημα της παραβίασης καθήκοντος με 220 ψήφους- Επόμενο βήμα η συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου πριν καθίσει στο εδώλιο

Με συντριπτική πλειοψηφία παρέπεμψε η Ολομέλεια της Βουλής τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα.

Πιο αναλυτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

Σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά.

Για το αδίκημα της νόθευσης: Υπερ της παραπομπής ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 και 67 παρών

Για το αδίκημα της απιστίας: Υπέρ 206, κατά 42 και παρών  18

Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος: 220 υπέρ, 35 κατά και 11 παρών

Να σημειωθεί ότι υπερ της παραπομπής του πρώην υπουργού για τα αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος είχαν ταθεί όλοι οι εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ για αυτό της νόθευσης είχε διαφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τους εκπροσώπους της να ζητούν την αντικατάστασή του από με το αδίκημα της υπεξαγωγής σε βαθμό κακουργήματος.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθεί η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από λειτουργούς της Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εκδώσει βούλευμα τόσο για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων όσο και για την νομική στοιχειοθέτηση του κατηγορητηρίου.

Χρονικός περιορισμός για την ετυμηγορία του Συμβουλίου δεν υπάρχει, στην περίπτωση όμως που δεν διαπιστώσει κώλυμα, τότε συγκαλείται Ειδικό Δικαστήριο.

Νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε μια υστάτη προσπάθεια να αντιστρέψει τα συντριπτικά εις βάρος του στοιχεία μιλώντας για «πολιτική δίωξη» με «προκατασκευασμένο πόρισμα» και για στοχοποίησή του επειδή -όπως είπε- «υπήρξα ο Υπουργός Οικονομικών που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο».

Υποστήριξε ότι η περίπτωσή του είναι παρόμοια με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 και με του κ. Αμπτουλάχ Οτσαλάν, ενώ στο κλείσιμο της ομιλίας του επισήμανε με συναισθηματική φόρτιση ότι «από αυτή την ιστορία δεν έκανα περιουσία… χρέη έχω»!

Επιχείρησε δε να μεταδώσει συναισθηματικό τόνο στην αίθουσα μιλώντας για «ανέντιμη δίωξη» και κάλεσε τους βουλευτές να τοποθετηθούν όχι με βάση το πόρισμα αλλά  «με όσα γνωρίζετε για εμένα».

Πέραν αυτών, επισήμανε ότι δεν ήταν αυτός που «έθαψε» την λίστα αλλά οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Διώτης και πρόσθεσε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών… Ave Ceasar! Morituri te salutant! Πόσος παραλογισμός μπορεί πια να χωρέσει σε αυτή την υπόθεση;».

Πάντως, ο  πρώην υπουργός έδειξε να έχει πλήρη επίγνωση της νομικά δύσκολης θέσης του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το πόρισμα προτείνει την παραπομπή μου στο Ειδικό Δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες επισείουν πολυετή φυλάκιση».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε, ότι αρνείται τις κατηγορίες «ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε παράβαση καθήκοντος» επισημαίνοντας ότι αυτός ήταν που έφερε την λίστα στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το συνοδευτικό έγγραφο των γαλλικών αρχών υποστήριξε ότι «η επίκληση των κειμένων αυτών έγινε προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα στη διαβίβαση στοιχείων που όλοι ξέρουν ότι είναι παράνομα. Προκειμένου οι Γάλλοι να μας στείλουν μεν τα στοιχεία, κάνοντας το καθήκον τους προς μία χώρα που ζήτησε βοήθεια, αλλά με τρόπο όμως που να τους εκθέτει όσο γίνεται λιγότερο, που να μη γίνει βούκινο. Γι αυτό εξάλλου ούτε πρωτοκολλούν την επιστολή τους, ούτε περιγράφουν τα στοιχεία που στέλνουν». Σημείωσε ότι αντιθέτως με όσα του καταλογίζει το πόρισμα, ο ίδιος έδωσε εντολή ελέγχου στο ΣΔΟΕ στηρίζοντας την επιχειρηματολογία του στο χειρόγραφο που έδωσε άτυπα στον κ. Καπελέρη με δέκα ονόματα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για να αντικρούσει το αδίκημα της απιστίας και της ζημίας που προκάλεσαν οι δικοί του χειρισμοί στα δημόσια ταμεία είπε: «Πόσα ακριβώς χρήματα έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι σήμερα; Όσο ήμουν εγώ Υπουργός Οικονομικών τα στοιχεία υπήρχαν στην Ελλάδα 9 μήνες. Άλλους τόσους μήνες όσο ήταν Υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος – και άλλους 8 μήνες με τα στοιχεία στην κατοχή του όσο δεν ήταν Υπουργός. Και έχουν περάσει άλλοι 9 μήνες από τότε που ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε εκ νέου το USB και είναι ξανά στη διάθεση του ΣΔΟΕ.  Πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί με βάση τις καταθέσεις των Ελλήνων που είναι στη «λίστα Λαγκάρντ»;».

Στο μόνο σημείο που ο πρώην υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι φέρει ευθύνη ήταν αυτό για την απώλεια του αυθεντικού CD. Συγκεκριμένα είπε: «Έχει γίνει πολύς λόγος για το «χαμένο CD» των Γάλλων. Λυπάμαι πραγματικά που το CD δεν έχει βρεθεί, έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτό, και έχω ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» μέσω  «πολιτικής αντιπαράθεσης για το χειρισμό της λίστας» και πρόσθεσε «μετατρέπετε σε ποινικό αδίκημα μία πολιτική στάθμιση χειρισμού ενός ευαίσθητου ζητήματος απόρρητων πληροφοριών».

Υποστήριξε ότι το ΣΔΟΕ κάνοντας «κατάχρηση εξουσίας» έβγαλαν πόρισμα για τους συγγενείς του που τους καταλογίζει «μαύρη τρύπα» στις φορολογικές τους δηλώσεις. Επιχείρησε να στηρίξει ότι η δίωξη εναντίον του είναι προϊόν πλεκτάνης καθώς – όπως είπε – «είναι απολύτως προφανές ότι ενόχλησα πολλούς επιχειρηματικά και πολιτικά, και πολλοί θα ήθελαν την πολιτική μου εξόντωση. Όπως είμαι σίγουρος ότι ενόχλησα μηχανισμούς στο ΣΔΟΕ την ησυχία των οποίων τάραξα».

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «για όλα τα δεινά της χώρας, δεν φταίω εγώ. Δεν είναι μόνο ότι είναι άδικο να γίνεται προσπάθεια να ξεπλυθούν τα αμαρτήματα πολλών κυβερνήσεων, και των δύο κομμάτων, στην πλάτη μου. Είναι κάτι παραπάνω: είναι ανέντιμο».

Η συζήτηση 

Νωρίτερα, στη διάρκεια της συζήτησης, από την ΝΔ, ο κ. Ανδρέας Κουτσούμπας επισήμανε την νομική αρτιότητα του πορίσματος της πλειοψηφίας και στάθηκε στο γεγονός ότι και οι πορισματικές γνώμες των υπόλοιπων κομμάτων είναι «σχεδόν» ταυτόσημες με αυτό που συζητά η Ολομέλεια.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας αποτελεί «την επιτομή της υπόθαλψης» εξηγώντας ότι «δύο υπουργοί, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος, κατελήφθησαν με τα πειστήρια του εγκλήματος στα χέρια, αλλά αποτράπηκε η απόδοση  ποινικών ευθυνών σε όλους».

Σημείωσε ότι «το πόρισμα αυτό οδηγεί στην συγκάλυψη ευθυνών και στην υπόθαλψη τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Παπακωνσταντίνου για μείζονες πλευρές της ποινικής τους ευθύνης με πρώτο το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου». Πέραν αυτών, επισήμανε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να κλείσουν «άρον – άρον» τις εργασίες της προανακριτικής προκειμένου «να μην υπάρξουν από τον ΣΔΟΕ έρευνες και στα υπόλοιπα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ» εξηγώντας ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται ηχηρά ονόματα του πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου.

Ο κ. Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) εστίασε τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ και στις καταγγελίες της κυρίας Κωνσταντοπούλου περί «συγκάλυψης και υπόθαλψης» απαντώντας: «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκατασκευάσει την πορισματική του γνώμη. Είχε δημιουργήσει από πριν ένα έργο με γκέστ σταρ την κυρία Κωνσταντοπούλου προκειμένου να εκφράσει το αντιπασοκικό του αίνος και τα πολιτικά του μίση… Όπως το ’89 τότε που με συκοφαντίες πολέμησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου έτσι και τώρα η νεότερη γενιά συνεχίζει το πολιτικό μίσος για το ΠΑΣΟΚ».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος επισήμανε τις ποινικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλου, ενώ σημείωσε και τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε «τερατούργημα» τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ζήτησε να «πάει φυλακή» ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε «στην φυλακή πρέπει να πάνε και οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου. Όχι στην VIP πτέρυγα αλλά στην πρώτη μαζί με Αφγανούς και Πακιστανούς για να βιώσουν την πολυπολιτισμικότητα που θέλουν».

Ο κ. Βασίλης Οικονόμου «δείχνοντας» προς τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «πολιτικές στοχεύσεις» και εξήγησε ότι έργο της επιτροπής ήταν η αναζήτηση των ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου.

Τέλος, ο κ. Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) υπενθύμισε πως «ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε 2.062 ονόματα σε CD, δεν το πρωτοκόλλησε, το κράτησε άτυπα και το παρέδωσε όχι στην μορφή που το παρέδωσε αλλά ως USB. Δεν έκανε καμία προσπάθεια αξιοποίησης της λίστας για να αντιμετωπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής και από την στάση του ζημιώθηκε το Δημόσιο…».

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για κρίσιμα ερωτήματα που δεν φώτισε η εξάμηνη έρευνα της επιτροπής, ενώ έθεσε και θέμα παραγραφής των αδικημάτων του κ. Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό την αρνητική του στάση απέναντι στην ενδεχόμενη παραπομπή του πρώην υπουργού.

Πρώτο Θέμα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Παραπομπή Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

  1. Ὁ/ἡ Σκέπτομαι γράφει:

    Στο ίδιο έργο θεατές. Και αν έχει δίκιο ο επιθυμών να προστατέψει την “αξιοπρέπειά του”; Πληρώνουμε το εισιτήριο και τον πασατέμπο αλλά έργο δεν βλέπουμε. Είμαστε απλά ικανοποιημένοι που πήγαμε κινηματογράφο. Ούτε “ΧΑΣΑΠΗ ΓΡΑΜΜΑΤΑ” δεν φωνάζουμε. Ευρωπαίοι γαρ.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.