Μια δήλωση… μα τι δήλωση!


γραφει ο αρισταρχος

dhlvshΈλεγε σε κάποιο κανάλι ο Θεοχάρ(ο)ης  “να μάθουν οι Έλληνες να είναι συνεπείς με τις ημερομηνίες” και φυσικά εννοούσε την φορολογική δήλωση. Απ’ ότι ξέρω οι περισσότεροι το άφησαν, τραβώντας από τα μαλλιά τις ημερομηνίες, μόνο και μόνο να πάει η πληρωμή όσο γίνεται πίσω. Ένδεια χρημάτων γαρ! Αλλά λέτε να μην το ξέρει το σαΐνι μας;

Ετοιμάζεσαι να κάνεις λοιπόν την δήλωση. Η πρώτη αίσθηση είναι πως είσαι ένας υπεύθυνος πολίτης σ’ αυτή την χώρα που ζεις και συμμετέχεις. Και ποιος δεν νιώθει ωραία που είναι ένας υπεύθυνος πολίτης. Σωστά τα στοιχεία ΑΦΜ, ταυτότητα, τηλέφωνο κλπ… πάμε παρακάτω.

Ξεκινάμε από τα εισοδήματα. Άλλωστε είναι και τα πρώτα και σοβαρότερα στοιχεία. Αν είσαι συντ/χος ή υπάλληλος… τι να κρύψεις. Τίποτα! Εκ των πραγμάτων δεν μπορείς. Αν μπορούσες… ας μην το συζητάμε. Αν είσαι ελευθερο… μπλα μπλα αρχίζει το μπλέξιμο κυρίως με τους λογιστάδες. Ότι μπορεί… γίνεται. Ότι μπορεί να αποκρυβεί, αποκρύπτεται. Έ, δεν θα τα δώσουμε και όλα στον Στουρνάρα να τα τρων… ποιοι; σ’ ενδιαφέρει; Το Θέμα είναι να γυρίζουν σε σένα σαν κοινωνικός μισθός. Αν δεν γυρίζουν σε σένα, σε νοιάζει αν τα δίνουν στους νόμιμους κλεφτοκοτάδες (βλέπε τοκογλύφους) ή στους παράνομους. Βρίζεις όμως γιατί… θα πληρώσεις.

Δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και καταθέσεων. Εφορία είναι αυτή  και πρέπει να ξέρει μέχρι και τι νούμερο σώβρακο φοράς. Μην διανοηθείς να αποκρύψεις κάτι γιατί όταν έρθει η ώρα θα διασταυρωθείς και τότε… Αυτά θα τεκμηριώσουν το επίπεδο διαβίωσης σου και μετά σε σχέση με τα δηλωθέντα θα δουν αν αποκρύπτεις… τι! Βέβαια δεν λείπουν τα τραγελαφικά όπως ας πούμε μια βαρκούλα τέσσερα μέτρα και τεκμήριο 2.800 ευρώ! Χωρίς θεωρημένες άδειες είναι ουσιαστικά αποσυρμένη. Χωρίς την δήλωση όμως του Λιμεναρχείου είναι… εν ζωή.

Αρχίζουν αυτά που θα σου μειώσουν το αφορολόγητο. Εκεί γίνεται ο χαμός. Με μόνο το 10% του ολικού ποσού να εκπίπτει αντιλαμβάνεστε τι πρέπει να γράψετε για να “φανεί” το αφορολόγητο. Νάχουμε να λέμε. Παιδιά που φοιτούν, ανήλικα και ανεξαρτήτως ηλικίας ανύπαντρα που είναι άνεργα. Γραμμένα όμως στο ΟΑΕΔ. Αν είναι για παράδειγμα ο άνεργος Μηχανικός που δεν παίρνει επίδομα και άρα άγραφος στον ΟΑΕΔ ΔΕΝ δηλώνεται. Βλέπεις όταν τα παιδία της οικονομικής αρπαχτής συντάσσουν αυτά τα έντυπα μόνο το πόσα χρήματα θα σου πάρουν σκέπτονται.

Τελειώνεις αισίως περνώντας τον Ρουβίκωνα και… Enter! Πληρώνετε φόρο… τόσο. Αν είναι το εισόδημα πάνω από τα δώδεκα χιλιάρικα βγαίνει σε κίτρινο πλαίσιο σαν χολέρα ο κεφαλικός φόρος(Χαράτς επί το Τουρκικότερον). Εισφορά(επι το Ελληνικότερον)… 308,5 ευρώ!(το ποσό είναι ενδεικτικό) Θα σπάσει ο φόρος σε επτά δίμηνες δόσεις και θα πληρώσεις.

Θα βρίσεις, θα καταραστείς, θα απειλήσεις αλλά… θα πληρώσεις!

Εκείνο όμως που ποτέ μου δεν κατάλαβα είναι οι αποδείξεις για κατανάλωση, τουλάχιστον χίλια ευρώ, σε περίπτωση μηδενικής δήλωσης. Βάζεις αποδείξεις χιλίων ευρώ και δεν πληρώνεις τίποτε. Αυτό τι σημαίνει; Δεν μπόρεσα να το καταλάβω ποτέ. Αλλά, με όριο τα χίλια ευρώ κατανάλωση ετησίως βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως μπορεί ο μηδενικής δήλωσης “φορολογούμενος” να ζήσει με 2.7ευρώ ημερησίως! Τόσα χρειάζεται για να ζήσεις. Αν δηλώσεις λιγότερα… αδύνατον! Θάπρεπε να είχες πεθάνει, άρα… Μου κλέβεις, δεν δηλώνεις!       

2.7 ευρώ ημερησίως απαιτούνται για να ζήσει ένας άνεργος νέος . 90 ευρώ τον μήνα!

Ειλικρινά δεν το κατάλαβα ποτέ μου. Όση προσπάθεια και αν κατέβαλα, μου στάθηκε αδύνατο να το κατανοήσω. Κι αυτό είναι από τα απλά. Αν πάμε στα πολυσύνθετα; Να γιατί έπαψα εδώ και καιρό να απορώ για το πως φτάσαμε εδώ, και από την μεριά των διοικούντων και από την μεριά των διοικούμενων.

Περὶ τοῦ/τῆς: aristarhos

Προσοχή στην πρίζα, υπάρχει συνωστισμός!
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.