Ολοκληρώνονται τέλος του μήνα οι ανασκαφές στην περιοχή του Ισμηνίου Λόφου στη Θήβα, από το Αμερικανικό πανεπιστήμιο Bucknell


Ολοκληρώνεται την Παρασκευή και η Τρίτη περίοδος ανασκαφών του Αμερικανικού πανεπιστήμιου Bucknell, στην ιστορική περιοχή του Ισμηνίου Λόφου στη Θήβα.

Οι καθηγητές κλασικών σπουδών του Bucknell, Stephanie Larson και Kevin Daly,μαζί με μια ομάδα μαθητών,και δύο Έλληνες συνεργάτες του πανεπιστήμιου για έξι εβδομάδες πραγματοποίησαν ανασκαφές με την συνεργασία του κ. Αραβαντινού πρώην  Έφορο Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Βοιωτίας,της Ελληνικής κυβέρνησης, και τη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται κυρίως από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με δωρεά… ύψους $350,000 και διάρκειας τριών ετών. Στηρίζεται επίσης με συνεισφορά από το Gladys Delmas Foundation, το Loeb Library Foundation και το Πανεπιστήμιο Bucknell. Οι Larson και Daly προσπαθούν να εξασφαλίσουν περαιτέρω συνεισφορές, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο πέραν του 2013.

«Πρόκειται για μία μεγάλη στιγμή, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή εξερεύνησης και κατανόησης της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής ιστορίας της σημαντικής αυτής πόλης-κράτους της αρχαίας Ελλάδας», δήλωσε η Stephanie Larson.

«Η σημασία του Ισμηνίου ως χώρου προς εξερεύνηση είναι εξαιρετική» προσέθεσε ο Kevin Daly. «Αρχαίες πηγές από ένα ευρύ φάσμα χρονολογικών περιόδων μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη χρήση του Ισμηνίου ως ενός από τα κύρια ιερά των αρχαίων Θηβών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χώρος έχει τεράστια αρχιτεκτονική, λογοτεχνική και θρησκευτική σημασία από τη δεύτερη χιλιετία πΧ και έπειτα».

«Η εξερεύνηση του ιερού και της οδού που οδηγεί σε αυτόν από την πόλη μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά αφιερώματα από την περίοδο της πιο έντονης δραστηριότητας του ιερού (από τον 7ο ως τον 4ο αιώνα π.Χ.), όταν λειτουργούσε ως ο κύριος ανταγωνιστής στον ελλαδικό χώρο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς», δήλωσε η Stephanie Larson.

Η Larson, είναι ερευνήτρια της ιστορίας της αρχαίας Βοιωτίας, και ο Daly, αρχαιολόγος πεδίου και επιγραφολόγος με ειδίκευση στην Ελλάδα

Στα δύο χρόνια (τρεις περιόδους των έξι εβδομάδων) των ανασκαφών, έχουν φέρει στο φως τρεις τάφους υστεροβυζαντινή περίοδος  (13ος-14ος αιώνας μ.Χ.). Εντόπισαν και έσκαψαν έναν τάφο της 2ης χιλιετίας π.Χ.  (Μυκηναϊκή περίοδος).  Μια σειρά από τάφους (7ος αιώνας μ.Χ.) πάνω από είκοσι τον αριθμό. Καθάρισαν την δυτική πλευρά του Ναού προκειμένου να τον αφήσουν όπως ήταν μετά τις ανασκαφές 1917. Δημιούργησαν μια αποτύπωση, ένα ψηφιακό δίκτυο το οποίο θα είναι χρήσιμο για μελλοντικές ανασκαφές, καθώς όλα θα μπορούν να απεικονίζονται. Κατέγραψαν όλες τις εργασίες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους χώρους εργασίας. Μέτρησαν και κατέγραψαν το εκτεθειμένο κομμάτι του Ναού ώστε να δημιουργήσουν ένα νέο σχέδιο του Ναού. Κατέγραψαν άλλα στοιχειά όπως τοίχοι από διάφορες περιόδους, και μοσχεύματα στο βραχώδες υπόστρωμα που μπορεί να σχετίζονται με τον Ναό του Απόλλωνα.

Είναι πιθανό να συνεχίσουν το πρόγραμμα για δύο σεζόν ακόμη 2014-2015.

Νίκος Χατζηδούρος

thiva post 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.