Από 38,9% μέχρι 47,5% το “κούρεμα” των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου


Trapeza-Kyproy01-27july2013

Λευκωσία: Σοβαρή διαφωνία προέκυψε, όχι μεταξύ της Τρόικας και της κυπριακής πλευράς, αλλά μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της κυπριακής Κυβέρνησης, στο θέμα του ύψους του τελικού κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων, με αποτέλεσμα το θέμα να μην κλείσει χθες όπως αναμενόταν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ η Κεντρική Τράπεζα, με την οποία συμφώνησε και η Τρόικα, ζητά το κούρεμα να ανέλθει στο 47,5% εξασφαλίζοντας για την Τράπεζα έναν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 12,4%, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει σε δείκτη 9,1%, δηλαδή οριακά πάνω από το ποσοστό που ορίζει το μνημόνιο, διασφαλίζοντας έτσι προς τους καταθέτες χαμηλότερο κούρεμα κατά 700 εκατ. ευρώ και συνολικό κούρεμα 38,9%.

Η Κυβέρνηση προτάσσει μάλιστα ότι το μνημόνιο είναι διεθνής σύμβαση και πρέπει να ακολουθηθεί αυτό που προνοεί, διαφορετικά θα προκύψουν και νομικά προβλήματα. Χθες πριν από τη συνάντηση με την Τρόικα προηγήθηκε πολύωρη διαβούλευση Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πλην όμως δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν σε κοινή θέση.

Ό,τι πάντως και να γίνει το τελικό κούρεμα πρέπει να αποφασιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο για να ενημερωθεί έγκαιρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το συμβούλιο της οποίας συνέρχεται την 1η Αυγούστου.

philenews.com

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.