Η Μόσχα και το Πεκίνο «υποσκάπτουν το δολάριο»


Η Ρωσία και η Κίνα ενώθηκαν στον αγώνα κατά του δολαρίου ως βασικό αποθεματικό συναλλάγματος. Με αυτή τη δήλωση εμφανίστηκε ο αμερικανός χρηματιστής Ρους Γουίντερ. Ο ειδικός ισχυρίζεται πως η Μόσχα και το Πεκίνο υλοποιούν στη ζωή το πρώτο μέρος του σχεδίου του, το οποίο στρέφεται κατά της ηγεμονίας του δολαρίου στις διεθνείς αγορές.

Η Ρωσία και η Κίνα επέλεξαν μια σύνθετη τακτική: την μέγιστη δυνατή άρνηση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές και την ενίσχυση των δικών τους νομισμάτων με την αγορά χρυσού. Την ίδια στιγμή, κατά τη γνώμη των αναλυτών, αυτό είναι απλά αποτέλεσμα. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στην πτώση της ικανότητας πληρωμής του δολαρίου γενικά, και στην οικονομία των ΗΠΑ συγκεκριμένα. Εξαιτίας της αύξησης των χρηματικών ροών το αμερικανικό νόμισμα τα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να γίνει κατά δυο φορές φτηνότερο. Το Πεκίνο και η Μόσχα είναι υποχρεωμένοι να προστατεύσουν τα νομίσματα τους από αυτό το σενάριο, και για το λόγο αυτό μετατρέπουν τα αποθεματικά τους σε δολάρια.

Όπως σημειώνει ο Ρους Γουίντερ, το σχέδιο των συμμάχων είναι απλό: σταδιακά να αυξήσουν την ανταλλαξιμότητα του ρουβλίου και του γουάν και να μεγιστοποιηθεί ο ρόλος τους στο διεθνές εμπόριο, και στη συνέχεια να τα προβάλλουν ως εναλλακτικό νόμισμα για τα αποθεματικά. Αν και, φυσικά, η «ημέρα της νίκης» επί του δολαρίου (καθώς επίσης και επί του ευρώ και της λίρας) – δεν είναι κοντά. Για να μπορέσει ο κόσμος να αποδεχτεί κάποιο νόμισμα ως νόμισμα για τα αποθεματικά του, θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις, υπογραμμίζει ο χρηματοοικονομικός αναλυτής Ιβάν Φομένκο:

Πρώτον, είναι το πλήρες άνοιγμα της συναλλαγματικής αγοράς και η ανταλλαξιμότητα αυτού του νομίσματος. Δεύτερον, σταθερότητα και η διαφάνεια των χρηματοπιστωτικών θεσμών των χωρών που διεκδικούν να γίνει το νόμισμα τους, νόμισμα συναλλαγματικών αποθεμάτων. Τρίτον, είναι η συνέπεια των πράξεων των νομισματικών αρχών. Και το τέταρτο – το κυριότερο – είναι η ετοιμότητα των εταιρειών να συνάπτουν συμφωνίες, χρησιμοποιώντας αυτό το νόμισμα.

Η Κίνα από το 2009 δήλωσε πως η κυριαρχία ενός νομίσματος στον κόσμο είναι συνδεδεμένη με υψηλή διακινδύνευση για τη διάχυση της κρίσης. Οι ρωσικές αρχές επίσης διατύπωσαν απόψεις υπέρ της αύξησης του αριθμού των νομισμάτων των συναλλαγματικών αποθεμάτων και μάλιστα πρότειναν το ρούβλι να είναι ένα από αυτά. Το θέμα δεν περιορίστηκε μόνο σε δηλώσεις. Η Ρωσία, το Ιράν, η Αγκόλα, το Σουδάν και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να γίνονται σε γουάν οι πληρωμένες για τις πωλήσεις αργού πετρελαίου. Σήμερα στον κόσμο 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου κάθε εικοσιτετράωρο πληρώνονται με το κινεζικό νόμισμα. Αναφορικά με τη Μόσχα, παραμένει άγνωστο αν έχει συνάψει οποιαδήποτε επίσημη συμφωνία με την Κίνα για τη στήριξη του γουάν. Παρόλα αυτά τα βήματα που έχει κάνει μιλούν για τη στήριξη του κινεζικού νομίσματος, σημειώνει ο ειδικός της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικής Αλεξέι Μασλόφ:

Δεν υπάρχει άμεση συμφωνία μεταξύ της ΛΔΚ και της Ρωσίας αναφορικά με τον αποκλεισμό του δολαρίου. Και η Ρωσία, κατά τη γνώμη μου, είναι απλά ένας από τους παίκτες σε αυτό το μεγάλο σχέδιο της Κίνας. Τη συμφέρει όμως υπό την οπτική γωνία της τακτικής. Υπό τη στρατηγική όμως οπτική γωνία η ενίσχυση μιας χώρας, όπως η ΛΔΚ, μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες.

Το επόμενο βήμα ο Ρους Γουίντερ, το παρομοιάζει με «το τράβηγμα της καρέκλας από τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη στέκονται με τη θηλιά στο λαιμό». Αν και η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρούν πως η «καρέκλα» στην Ουάσιγκτον είναι, προς μεγάλη έκπληξη, καλοφτιαγμένη. Και για να μπορέσει κανείς να την ταρακουνήσει γερά θα χρειαστούν κατ’ ελάχιστον 5 – 10 χρόνια.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.