Διπλάσια τέλη στους Δήμους από το ’14 για οικιακά απορρίμματα


Διπλάσια τέλη θα πληρώνουν, από το 2014, οι Δήμοι για την υγειονομική ταφή μη επεξεργασμένων οικιακών απορριμμάτων, σε ΧΥΤΑ.

Διπλάσια τέλη θα πληρώνουν, από το 2014, οι Δήμοι για την υγειονομική ταφή μη επεξεργασμένων οικιακών απορριμμάτων, σε ΧΥΤΑ.

Τα τέλη θα αυξάνονται, κατά πέντε ευρώ, ο τόνος, ετησίως και το κόστος (όλο ή μέρος) αναμένεται να μετακυλιθεί στους δημότες. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο, ο επιμερισμός του να γίνει εν είδει «κεφαλικού φόρου». Όχι, δηλαδή, με βάση την επιφάνεια του ακινήτου (όπως ισχύει, σήμερα), αλλά τον αριθμό των προσώπων που διαμένουν σε αυτό.

Πρώτη φορά, που το σχετικό σενάριο τέθηκε, ανεπισήμως, στο τραπέζι, προς συζήτηση, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, προ διετίας. Το εάν τελικώς, σήμερα, εφαρμοστεί είναι, προς το παρόν, άγνωστο. Αυτό πάντως, που πρέπει να θεωρείται βέβαιο, είναι ότι τυχόν εφαρμογή του θα προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις, αφού θα επιβαρύνει σημαντικά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι.

Η αύξηση των τελών υγειονομικής ταφής μη επεξεργασμένων οικιακών απορριμμάτων, προβλέπεται στον Ν. 4042/12, όπου ορίζεται, ότι από το 2014, οι φορείς πρέπει να καταβάλουν φόρο υγειονομικής ταφής για την διάθεση ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, σε ΧΥΤΑ. Θα ξεκινήσει με 35 ευρώ/τόνο και θα επιβάλλεται, ετήσια αύξηση, 5 ευρώ/τόνο, έως 60 ευρώ. Κι αυτό, γιατί οι τρέχουσες τιμές υγειονομικής ταφής (σύμφωνα με τον Ν.4042/12) είναι σε χαμηλό επίπεδο, δηλαδή, 10 – 48 ευρώ, ο τόνος.

Την αύξηση των τελών υγειονομικής ταφής με επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων, εμμέσως, ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάτι που σαφώς επιβεβαιώνεται και από έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων (Μάϊος 2013), σύμφωνα με την οποία «στην ενωσιακή πολιτική για τα απόβλητα, καθίσταται, όλο και πιό σαφής, η αναγκαιότητα εφαρμογής της ευθύνης του παραγωγού και της συμμετοχής του ρυπαίνοντα στο κόστος διαχείρισης των αποβλήτων, για να προάγεται η πρόληψη και γενικότερα η ανώτερη ιεραρχικά διαχείριση προς μείωση του περιβαλλοντικού κόστους».

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Διπλάσια τέλη στους Δήμους από το ’14 για οικιακά απορρίμματα

  1. Ὁ/ἡ Πυθία γράφει:

    Αν δούνε άδειους κάδους ανακύκλωσης, θα καταλάβουν…
    Μόνο στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η ανακύκλωση χωρίς όφελος για τον πολίτη.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.