Τρίβουν τα χέρια τους τα κοράκια: Οι πλειστηριασμοί θα ρίξουν τις τιμές των ακινήτων συνολικά στο ήμισυ μαζι με την κρίση


Συμπίεση των τιμών ακινήτων προς τα κάτω από 12% – 21% εκτιμά ότι θα φέρει η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών η GLP Values.

Με τις τιμές να έχουν από το ξέσπασμα της κρίσης υποχωρήσει έως και 35%, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα αποτελέσει ένα ακόμα «χτύπημα».

Σε σχετική μελέτη της, η GLP Values έβαλε και άλλες παραμέτρους διαμόρφωσης της
αγοράς ακινήτων, όπως την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητων και τη διατήρηση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, το οποίο διαμορφώνεται στο 1,2% της τελικής αξίας του ακινήτου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Λίτσας, υποστηρίζει, σύμφωνα με το Έθνος, ότι το δυσμενές κλίμα της αγοράς ακινήτων θα διατηρηθεί και τους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς δεν ξεκαθαρίζει το πεδίο φορολόγησής της και οι εν δυνάμει αγοραστές κρατούν αποστάσεις.

Ωστόσο στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις εκείνων των επαγγελματικών ακίνητων που είναι άδεια, ενώ στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να το μεταβιβάσει υπάρχουν επιβαρύνσεις, όπως είναι τα δικηγορικά και τα συμβολαιογραφικά έξοδα, τα οποία φτάνουν στο 2,5% της αξίας του ακινήτου.

Ακόμη ο φόρος μεταβίβασης είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που έχει καθιερωθεί στη Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα η εγχώρια αγορά ακινήτων να παραμένει αφιλόξενη για τους επενδυτές.

Η GLP Values προσέθεσε στα δεδομένα και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία όμως δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην αγορά της επαγγελματικής στέγης και αναμένεται να είναι οριακές.

Για την πιθανή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του επόμενου έτους η εταιρεία συμβούλων ακινήτων δεν αναμένει βίαιες και αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ακίνητων, διότι έχει αλλάξει άρδην η εικόνα του τραπεζικού συστήματος.

Πριν από δύο και τρία χρόνια ο αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων ξεπερνούσε τα 12, με σημαντικά μερίδια στην αγορά των στεγαστικών δανείων, ενώ σήμερα ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνά τις τέσσερις τράπεζες.

Εκτιμάται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα ακολουθήσουν μια πιο συνετή και ισορροπημένη πολιτική, η οποία θα έχει ως σκοπό τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στα ακίνητα.

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Τρίβουν τα χέρια τους τα κοράκια: Οι πλειστηριασμοί θα ρίξουν τις τιμές των ακινήτων συνολικά στο ήμισυ μαζι με την κρίση

  1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.