Το νευρικό μας σύστημα!!!


unger

του Στέλιου Συρμόγλου

Η κοινωνική συνείδηση εξακολουθεί εν πολλοίς, μη φυσιολογικά βραδυπορούσα, να βλέπει την πολιτική ντυμένη με τη λιβρέα του χθές. Η αδυναμία μάλιστα πολλών αφελών και εύπιστων, μονίμως ευαπάτητων ή εσωτερικά μακάριων πολιτών, να επικοινωνήσουν με τη συνείδησή τους στην αλγεβρική της γλώσσα, να αναμοχλεύσουν την ιστορική τους μνήμη και να αναπτύξουν την αξιολογική τους κρίση, επιτείνει την προσφυγή τους αυτή στα παλαιά πολιτικά σχήματα. Στην εξειδανίκευση της πολιτικής διαδικασίας, όσο κι αν εμφανώς διαθέτει στοιχεία γκροτέσκο, απάτης ή και βλακείας…

Σύγχυση απόλυτη. Πραγματικότητα και προσδοκίες σε πλήρη διάσταση. Σταθερή κατεύθυνση πρός το στρόβιλο της αυταπάτης. Μια κοινιωνική αυταπάτη που ενισχύεται από τις εκάστοτε προσχηματικές παραχωρήσεις της πολιτικής εξουσίας. Από τις παραπαίουσες έστω προσπάθειες του πολιτικού προσωπικού. Από την ανάγκη του πολίτη να προσδεθεί στην ελπίδα, με την έννοια ότι η ελπίδα έχει μέλλον.

Υπάρχουν βέβαια τα πιο εφοδιασμένα με παρρησία πνεύματα, οι σοβαρά σκεπτόμενοι πολίτες ή ακόμη και οι σκεπτικιστές, που αντιλαμβάνονται πως δεν ενισχύεται ένα οικοδόμημα με τεχνητές συγκολλήσεις ανάμεσα σε ανομοιογενή υλικά. Δεν μπορείς δηλαδή με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες ολέθριες πολιτικές, σε άλλη εποχή και με άλλα χαρακτηριατικά αδήριτης κοινωνικής ανάγκης, να προσβλέπεις σε λύσεις των προβλημάτων μια κατακερματσιμένης κοινωνίας και μιας εξαθλιωμένης χώρας.

Με τέτοια λογική δεν επιμετράται το σταθμητό. Πολιτική και κοινωνία μεταφέρονται στο χώρο του αστάθμητου. Στη συμβατική σήμανση του αδιατύπωτου. Φτάσαμε σ’ αυτή την αθλία κατάσταση ως κοινωνία και ως χώρα, γιατί για πολλά χρόνια αρκετές γενιές, τρεφόντουσαν με ψευδαισθήσεις. Οχι απαραίτητα όλοι από δειλία, αλλά γιατί όσοι μπορούσαν να αποτελέσουν την “πρωτοπορία” για να μπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής, θεώρησαν πως η φρεναπάτη ήταν πιο δική τους υπόθεση από την αλήθεια. Η φρεναπάτη άλλωστε είναι δημιούργημά μας. Η αλήθεια όχι.

Ετσι χάθηκε το “ρυθμιστικό ένστικτο” της κοινωνίας. Και περάσαμε στην αντίπερα όχθη: Να θεωρούμε την πολιτική όπως εκδηλωνόταν “φυσιολογική σχιζοφρένεια”, χωρίς να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις της στο νευρικό μας σύστημα!..

Το επείγον χρέος της πολιτικής δεν μας αφορούσε. Μας απασχολούσε η ικανοποίηση των πρόσχαιρων αναγκών και επιθυμιών μας, το “βόλεμα”, η ευκολία της “αρπακτής”, κάτι που καλλιέργησαν και εκμεταλλεύτηκαν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Και αντιμετωπίσαμε την αναγκαιότητα των κοινωνικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων με την ουσιαστική τους όμως έννοια και απόδοση, με την αταραξία των στωικών και ενίοτε με την έκσταση των περιστρεφόμενων δερβίσιδων…

Αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε, αν και τίθεται βάναυσα το ερώτημα αν το συνειδητοποιήσαμε, ότι είναι περιττό να τρεφόμαστε με μύθους και προσδοκίες.

Οι κοινωνίες ωστόσο ανέκαθεν πίστευαν σε μύθους, αλλά ήταν ταυτόχρονα προσκολλημένες στην πίστη του απτού. Η κοινωνική ανάγκη πάντα ή σχεδόν πάντα κατέλυε τους μύθους για χάρη της “αλήθειας”, αφήνοντας την πολιτική εξουσία να ποντοπορεί καταμεσίς στον ωκεανό ενός απροσδιόριστου στόχου.

Η συνθετική σκηνογραφία της ελληνικής κοινωνίας χάνει σταδιακά την υλική της στερεότητα και πίσω από την επιφάνεια των εξελίξεων, θα αρχίσουν να τρεμίζουν οι ίσκιοι μιας ακαταμάχητης υποψίας, όλο και πιο ανησυχητικής, όσο δεν εμαφανίζεται τίποτα το απτό ή το νοητό κάν. Και η πλάστγγα θα αρχίσει να γέρνει πρός τη μεριά των ανήσυχων. Η πίστωση εξαντλείται για κάθε σύστημα ιδεών, προσδοκιών ή απάτης…

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.