Μοιράζουν την Κύπρο – Νέο Σχέδιο Ανάν με δύο κράτη ίσα σε όλα


οχιΙσότιμη στην ιδιοκτησία του φυσικού πλούτου του νησιού η Τουρκία. 

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ λύση για την εθνική οντότητα της Κύπρου και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από παράγοντες που εμπλέκονται στις παρασκηνιακές διεργασίες, η λύση που προωθείται και μάλιστα άμεσα (οι συζητήσεις θα αρχίσουν τον Σεπτέμβρη) είναι μια παραλλαγή του περίφημου Σχεδίου Ανάν, το οποίο το αποτρέψαμε, τώρα όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τότε.

Στόχος της παραλλαγής είναι η εξίσωση της ελεύθερης Κύπρου με τα κατεχόμενα και την ανακήρυξή τους σε δυο απολύτως ισότιμα κράτη, ίσα σε όλα! Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δυο πλευρές θα μοιραστούν τις πολιτικές εξουσίες, αλλά και τα κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο!.. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι αν και κατακτητές, μετά από εισβολή και εκατοντάδες θύματα, θα γίνουν τώρα με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον συνιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου του νησιού.

Σε επίπεδο δε της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, θα υπάρχει πλήρης ισοτιμία σε όλα! Θα χρησιμοποιηθεί δε ως «δόλωμα» η Αμμόχωστος την οποία θα επιστρέψουν υποτίθεται οι Τουρκοκύπριοι, αλλά θα τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από ευλογία τα κοιτάσματα μπορεί να εξελιχθούν σε κατάρα για τη Κύπρο»ήταν το σχόλιο βετεράνου Έλληνα διπλωμάτη με μακρά εμπειρία και γνώσεις πάνω στο κυπριακό πρόβλημα.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι τεράστιο, θέτει προ των ευθυνών τους τις πολιτικές ηγεσίες σε Αθήνα και Λευκωσία, που δεν έχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις θ’ αρχίσουν να τρέχουν από τον επόμενο μήνα.

Ενδεικτικό της βιασύνης που υπάρχει από πλευράς ΗΠΑ είναι και το γεγονός ότι το ζήτημα της Κύπρου έθεσε ο ίδιος ο Μπ. Ομπάμα στη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά και αναφέρθηκε μάλιστα σ’ αυτό και στις επίσημες δηλώσεις του.

Μίλησε για «σημαντική ευκαιρία» (;) για την επίλυση των εδώ και δεκαετίες αντιπαραθέσεων και εντάσεων στη Κύπρο. Υπογράμμισε επίσης ότι «θα εργαστούμε πολύ στενά όλοι μαζί για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος», στέλνοντας μήνυμα προς όλους ότι θα υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Το μήνυμα έχει ως αποδέκτες κυρίως Κύπρο και Ελλάδα καθώς η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δηλώσει ότι έχουν δικαιώματα επί των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι πιέσεις που δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ασφυκτικές, ως εκ τούτου και οι ανησυχίες σε Αθήνα και Λευκωσία. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του κ. Σαμαρά, παρουσία του Μπ. Ομπάμα, ότι στην όποια λύση δοθεί στο ζήτημα της Κύπρου θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Δήλωση που ενισχύει τις πληροφορίες (μαζί και τους φόβους) ότι η λύση που προωθεί η αμερικανική πλευρά κινείται εκτός των διεθνών κανόνων και κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς, γνωρίζοντας προφανώς ότι το θέμα θα τεθεί από την αμερικανική πλευρά, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη. Επικοινώνησε δε αμέσως μαζί του μετά τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα για να τον ενημερώσει για τα όσα διημείφθησαν σχετικά.

Για την ακρίβεια τι ακριβώς του ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος, που δείχνει την ανησυχία του κ. Σαμαρά για τις εξελίξεις που έρχονται στο Κυπριακό και που κάθε άλλο είναι υπέρ των νομίμων συμφερόντων της Κύπρου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι δυο άνδρες να έχουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κατ’ ιδίαν συνάντηση προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και στο τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις πιέσεις και εδώ τίθεται το ερώτημα πως και με τι όπλα θα μπορέσει να εμποδίσει τη λύση που θέλουν να επιβάλλουν.

Και εδώ υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα τηρήσει ειδικά ο Ν. Αναστασιάδης καθώς είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και είχε δώσει μάχη την περίοδο του δημοψηφίσματος και στις εκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε δηλώσει ότι θέμα επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν δεν πρόκειται να υπάρξει.

Δυστυχώς όμως να που υπάρχει.

Το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά η κυπριακή ηγεσία θα καλέσει τον λαό να εγκρίνει ή να απορρίψει τη λύση που προωθεί η Ουάσιγκτον, με ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα, ή θα μεθοδευθεί άλλη… πρακτική, ώστε να μην εκφρασθεί ο κυπριακός λαός. Και τούτο γιατί ξέρουν ότι θα πει και ξανά όχι.

Είναι επομένως βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την διενέργεια δημοψηφίσματος, έχοντας την πικρή εμπειρία με το Σχέδιο Ανάν.

Διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο βήμα στον κύκλο παρεμβάσεων που θα επιχειρήσουν τους επόμενους μήνες οι Αμερικανοί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Κι ότι η συνέχεια θα δοθεί στο Αιγαίο, στην υφαλοκρηπίδα και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

paron.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.