Τεράστια φούσκα


Η καθημερινή συζήτηση για τη ρευ­στότητα της ελληνικής οικονομί­ας πρόσφατα έχει εμπλουτιστεί από την απαίτηση της τρόικας να μειωθούν δραματικά τα παρεχό­μενα δάνεια και στο ίδιο πλαίσιο οι επιτηρητές της ελληνικής οικονομίας απαιτούν την απαλ­λαγή των ελληνικών τραπεζών από τα δάνεια, τα οποία καλούνται να πουλήσουν ακόμη και στο 20% της ονομαστικής τους αξίας.

Αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα άποψη του αναλυτή Christopher Thompson για το είδος και το μέ­γεθος του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επί­πεδο, που δημοσιεύθηκε στους «Financial Times», όπως μεταφράστηκε από την έγκυρη ελληνική ιστοσελίδα eyro2day.gr:
«Οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης θα πρέ­πει να περικόψουν ενεργητικά ύψους 661 δισευρώ και να παραγάγουν 47 δισευρώ σε φρέσκα κεφάλαια τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις επικείμενες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν στόχο να μειώσουν τις πιθανότητες να χρειαστεί να πληρώσουν κι άλλο πακέτο διάσωσης οι φορολογούμενοι.

Τα στοιχεία εντάσσονται σε ανάλυση της βρετανικής Royal Bank of Scotland – που ξε­χωρίζει την Deutsche Bank, την Crédit Agricole και την Barclays ως τις τράπεζες που χρειάζο­νται περισσότερο φρέσκα κεφάλαια -, η οποία υπογραμμίζει ότι έπειτα από πέντε χρόνια κρί­ση οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν “πο­λύ μεγάλες για να καταρρεύσουν”.

Συνολικά, ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να ξεφορτωθεί ενεργητικό 3,4 τρισ.ευρώ έως το 2018 για να συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ περί επάρκειας κεφαλαίων και μόχλευσης, σύμφωνα με την RBS. Το βά­ρος είναι πολύ μεγαλύτερο για τις μικρότερες τράπεζες, που πρέπει να ξεφορτωθούν 2,6τρισευρώ από τους ισολογισμούς τους, γε­γονός που εγείρει φόβους ότι θα προκληθεί κάθετη μείωση στον δανεισμό προς τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

“Υπάρχει υπερβολικά πολύ χρέος σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης και αυτό αποδει­κνύεται στους ισολογισμούς των τραπεζών” σχολιάζει ο James Chappell, αναλυτής της τράπεζας Berenberg. “Το μείζον ζήτημα είναι ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να μην έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να διαγράψουν αυτά τα δάνεια”.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ήδη συρ­ρικνώσει τους ισολογισμούς τους κατά 2,9 τρισ. ευρώ από τον Μάιο του 2012 – μέσω μειώσεων των χορηγήσεων, με επαναγορές, παράγωγα συμβόλαια, καθώς και μέσω πω­λήσεων δευτερευουσών δραστηριοτήτων -, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κε­ντρικής Τράπεζας.

Η Deutsche Bank πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τα ενεργητικά της περίπου κατά το ένα πέμπτο μέσα σε δυόμισι χρόνια. ΗBarclays, που ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,8 δισστερλινών τον περασμένο μήνα, είπε ότι θέλει να συρρικνώ­σει τον ισολογισμό της κατά65-80 δισστερ­λίνες.

Τα ενεργητικά του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα αξίζουν 32 τρισευρώ, δηλαδή έχουν μέγεθος υπερτριπλάσιο από το ΑΕΠ της ευρω­ζώνης. Ωστόσο, ηBridget Gandy της Fitch το­νίζει ότι η ίδια η επικέντρωση των ρυθμιστικών αρχών στο μέγεθος και στη μόχλευση, στα δά­νεια δηλαδή των τραπεζών, είναι εσφαλμένη.

“Αν οι τράπεζες υποχρεώνονται να χρησιμο­ποιήσουν συντελεστή μόχλευσης, τότε ο μό­νος τρόπος που έχουν για να γίνουν πιο κερ­δοφόρες είναι να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους στα ενεργητικά που κατέχουν” σχολιάζει. “Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανά­μεσα στην κεφαλαιακή κάλυψη των ριψοκίν­δυνων ενεργητικών και στη μόχλευση, ο κίν­δυνος δεν είναι το μέγεθος”.

Η τραπεζική απομόχλευση έχει ήδη προκα­λέσει αρνητικό ρεκόρ στις εκδόσεις ομολό­γων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η πτώση αντικατοπτρίζει επίσης τον αυξημένο κίνδυνο “υποχρεωτικής συμμετοχής” των πιστωτών αν καταρρεύσει μια τράπεζα, μετά τη μεταρρύθ­μιση που επέβαλε η Ευρώπη για να προστα­τευθούν οι φορολογούμενοι, στον τρόπο με τον οποίο θα σώζονται οι τράπεζες σε περί­πτωση χρεοστασίου.

Επίσης, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν κάνει και πρόωρες αποπληρωμέςτων φθηνών δανείων που έλαβαν από την ΕΚΤ, στο πλαί­σιο των μηχανισμών μακροπρόθεσμης χρη­ματοδότησης για να καταπολεμηθεί η κρίση, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά σε χώρες όπως η Ισπανία, διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια.

Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ύφεση, οι επικριτές φοβούνται ότι οι τράπεζες επικε­ντρώνονται περισσότερο στην απομόχλευση, παρά στην αύξηση του δανεισμού, γεγονός που θα πλήξει την όποια προσπάθεια οικονο­μικής ανάκαμψης».

το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.