Οι γιατροί ζητούν άμεση απόσυρση της εγκυκλίου για την υποχρεωτική συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας


«Την ευθύνη της περίθαλψης κάθε ασθενή την έχουν οι γιατροί»…

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στον ιατρικό κόσμο η υποχρεωτική συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας, με τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων να ζητούν την άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου.

Οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να χορηγούν στον ασφαλισμένο το φθηνότερο φάρμακο από όσα κυκλοφορούν με τη συγκεκριμένη κάθε φορά δραστική ουσία, ενώ οι γιατροί που δεν θα συμμορφώνονται με τις σχετικές διατάξεις θα βγαίνουν από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ότι «ο γιατρός είναι αυτός που έχει την ευθύνη για τη θεραπευτική αγωγή του ασθενή που περιθάλπει και κάθε ενέργεια, η οποία εκτρέπει την αποστολή από τους κανόνες της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας απορρίπτεται», ενώ αφήνει αιχμές για την έκδοση της εγκυκλίου, αναφέροντας ότι «η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε κατόπιν υποδείξεων προσώπων που σχετίζονται με τους νόμους της αγοράς».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους γιατρούς να συνεχίσουν να αναγράφουν παράλληλα με τη δραστική και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, τονίζοντας ότι «την ευθύνη της περίθαλψης κάθε ασθενή την έχουν οι γιατροί».

«Κανείς γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφεί χωρίς να ξέρει ποιο είναι το φαρμακευτικό σκεύασμα που θα δοθεί στον ασθενή, ώστε να φέρει και την ευθύνη της θεραπείας του», αναφέρει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΕΙΝΑΠ), κάνοντας λόγο για ανατροπή όλων των κανόνων ασφάλειας στην παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

epikaira.gr

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.