Η αρμενική Γενοκτονία «παγώνει» τις σχέσεις Τουρκίας – Αυστραλίας


Σκληρή ρητορική από τον Νταβούτογλου μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή της Νέας Νότιας ΟυαλίαςΣε μετωπική σύγκρουση με την τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται το Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, της
μεγαλύτερης πολιτείας της Αυστραλίας, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απείλησε τους Αυστραλούς πολιτικούς που “πλαστογραφούν την ιστορία”, όπως ισχυρίστηκε, ότι δεν θα τους επιτρέψει να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης, που θα γίνουν το 2015.

Στην Καλλίπολη, πριν από 100 χρόνια, χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, ως μέρος των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων, σφαγιάσθηκαν από τις δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ, όταν επιχείρησαν να αποβιβαστούν στα Δαρδανέλια.

Τις μαρτυρίες των Αυστραλών περί γενοκτονίας, ο κ. Νταβούτογλου τις χαρακτήρισε “αποκυήματα φαντασίας”, όμως Αυστραλοί ιστορικοί τις επιβεβαιώνουν και διαμαρτύρονται πως οι μαρτυρίες αυτές “εξαφανίζονται” από το Πολεμικό Μουσείο, “για να μην ενοχληθεί η Τουρκία” και, παράλληλα, δίνεται έμφαση στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας πως “οι απειλές αυτές αποτελούν προσβολή γι’ αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία το 1915. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι και, όταν αρνούμαστε την ιστορία, αυτή επαναλαμβάνεται”.

Η αρμενικής καταγωγής υπουργός Συγκοινωνιών της ίδιας πολιτείας, Γκλάντις Μπερετζικιάν, δήλωσε ότι “οι Αυστραλοί αγωνίσθηκαν το 1915 για την ελευθερία και αυτό που κάνει τους Αυστραλούς ξεχωριστούς είναι η δυνατότητά τους, είτε ως απλοί πολίτες είτε ως βουλευτές, να εκφράζονται ελεύθερα και αυτό το δικαίωμα καμιά απειλή δεν μπορεί να το αφαιρέσει”.

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.