Η υπαναχώρηση του Ομπάμα φοβίζει την Αγκυρα


turkey

Απογοήτευση και φόβους ότι μπορεί να μην εκπληρωθούν οι αρχικές προσδοκίες για χτύπημα στη Συρία κυριαρχούν στην Αγκυρα σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Σερκάν Ντεμιτράς στη Hurriyet.

Στο άρθρο αναφέρεται η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει άδεια του Κογκρέσου πριν από την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ασαντ για χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια της Άγκυρας για να αλλάξει το καθεστώς στη Συρία μέσω συντονισμένης στρατιωτικής δράσης.

Επιπρόσθετα η πρόταση του αμερικανού προέδρου για περιορισμένη στρατιωτική δράση δεν ικανοποιεί την Αγκυρα. Ωστόσο διπλωματική πηγή αναφέρει στην εφημερίδα:

«Μπορούμε μόνο να σεβαστούμε την απόφαση του αμερικανού προέδρου να επιδιώξει την έγκριση από το Κογκρέσο. Αλλά αυτό φέρνει μια καθυστέρηση σε μια κατάσταση όπου ακόμη και ένα λεπτό, μια ήμερα μπορεί να αποδειχθούν μοιραία για την ανθρώπινη ζωή. Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις στο Κογκρέσο θα παράξουν ένα θετικό αποτέλεσμα το οποίο θα αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα παραμείνει αδιάφορη σε αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.”

Η τουρκική κυβέρνηση καλείται ακόμη να αξιολογήσει την απόφαση του Ομπάμα πριν προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Εντούτοις η κυβέρνηση εστιάζει σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι πως ο Ομπάμα έδειξε ότι για την Ουάσιγκτον ήταν σαφές ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις 21 Αυγούστου και ότι ήταν πεπεισμένη αυτό δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο. Επιπλέον στην Αγκυρα εκτιμούσαν την αρχική αποφασιστικότητα του Ομπάμα να επιτεθεί στη Συρία ανεξάρτητα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως η κίνηση Ομπάμα να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου αποσκοπεί στο να ισχυροποιήσει τη θέση του αλλά δεν παραβλέπουν τις πιθανές εκπλήξεις ή ανατροπές που μπορεί να προκύψουν μέσα από τις ψηφοφορίες ενθυμούμενοι το δικό τους παράδειγμα το 2003 με το Ιράκ μολονότι η κυβέρνηση είχε μια άνετη πλειοψηφία στην τουρκική βουλή.

Η Αγκυρα εξακολουθεί να πιστεύει πως χρειάζεται μια εκτεταμένη επέμβαση στη Συρία και θεωρεί πως δεν μπορεί να ξεχωρίσει την επίθεση με χημικά όπλα από την 25χρονη καταπιεστική συμπεριφορά ενός απελπισμένου καθεστώτος σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.

Θεματοφύλακας λοιπόν η Αγκυρα της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας…

freepen.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.