Ο Πάγκαλος άνοιξε τη συζήτηση των συμμαχιών


Σκουρής Βασίλης

Ιδιαίτερα ενοχλημένη από τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τη δήλωσή του για «κοινή κάθοδο» του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές εμφανίζεται η Χαριλάου Τρικούπη, ο πρώην αντιπρόεδρος όμως άνοιξε έστω και πρόωρα το θέμα των συνεργασιών που θα ταλανίσει το κόμμα αυτό το επόμενο διάστημα.

Θέμα κοινής καθόδου των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές βεβαίως και δεν τίθεται. Ούτε καν προνομιακή σύμπλευση στις δημοτικές, καθώς μια τέτοια τακτική θα έδινε αέρα στα πανιά της αριστεράς και της ακροδεξιάς.

Το πρόβλημα για την Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι αργά αλλά σταθερά θα εντείνεται το ερώτημα με ποιον θα συνεργαστεί στις εθνικές εκλογές για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς η αυτοδυναμία μάλλον δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των πολιτικών κομμάτων, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Ο Ευ. Βενιζέλος τάχθηκε από τη ΔΕΘ υπέρ σταθερής κυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά σε βάθος τετραετίας, ενώ συνεχίζει τις σφοδρές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ (όπως και χθες με τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ¨Άλφα¨) ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή προσέγγιση με την Κουμουνδούρου. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, καθιστά «στρατηγική» τη συμμαχία με τη ΝΔ, πολύ περισσότερο καθώς αποκλείει από την κεντροαριστερά τη ΔΗΜΑΡ επειδή ουσιαστικά η Αγίου Κωνσταντίνου αποχώρησε από την κυβέρνηση.

Την προοπτική αυτή τη βλέπουν θετικά αρκετά στελέχη του ηγετικού πυρήνα, με τον Θ. Πάγκαλο να φτάνει στην ακραία για πολλούς θέση ενοποίησης ουσιαστικά των δυο κομμάτων, δίνοντας τροφή στην υπόλοιπη αντιπολίτευση να δηλώνει δικαιωμένη στις θέσεις της ότι «το ΠΑΣΟΚ αποτελεί συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας» και συμβάλλοντας στην εδραίωση της ηγεμονίας του Αντώνη Σαμαρά στον κεντροδεξιό χώρο.

Η συζήτηση αυτή, επίσης, με τον τρόπο που ανοίγει, εκ των πραγμάτων δυσκολεύει τις διεργασίες για τη συγκρότηση του πόλου της κεντροαριστεράς.

Ρέππας-Σκανδαλίδης

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Ρέππας έχει ταχθεί υπέρ της στροφής στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης έχει προειδοποιήσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει προεκλογικά τις μετεκλογικές του συνεργασίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την απάντηση που θα δοθεί θα εξαρτήσεις τις αποφάσεις που θα λάβει.

Η σκωπτική απάντηση

Σε αυτό το κλίμα ορθώς η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να υποβαθμίσει το «θέμα Πάγκαλου» με την σκωπτική απάντηση του εκπροσώπου τύπου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου μέσω twitter. Οι δύσκολες απαντήσεις όμως είναι στο μέλλον…

real.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.