Γιατί ο Ομπάμα πρέπει να «αρπάξει» τη ρωσική πρόταση


Οποιοσδήποτε λάμβανε δώρο από τον Σεργκέι Λαβρόφ θα έκανε πολύ καλά να το εξετάσει προσεκτικά πριν το ανοίξει. Τώρα όμως, η κυβέρνηση Ομπάμα οφείλει, για πολλούς λόγους, να αδράξει τη ρωσική πρόταση για τη Συρία

Γράφει ο Gideon Rachman

Οποιοσδήποτε λάμβανε δώρο από τον Sergei Lavrov θα έκανε πάρα πολύ καλά να το εξετάσει πολύ προσεκτικά πριν το ξετυλίξει.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι ένας σκληρός εθνικιστής και δεν συνηθίζει να κάνει χατίρια στις ΗΠΑ. Όμως, η κυβέρνηση Obama θα κάνει καλά, για πολλούς λόγους, να αδράξει την πρόταση να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό τη διεθνή εποπτεία.

Πρώτον, αν τοποθετηθεί το κατάλληλο διεθνές καθεστώς, θα προσφέρει πολύ περισσότερες ελπίδες να τεθούν υπό έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας από ό,τι η επίθεση με μερικούς πυραύλους. Αυτές οι επιθέσεις, ούτως ή άλλως, πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να πλήξουν δεξαμενές χημικών όπλων, γιατί θα ήταν πολύ επικίνδυνο.

Αντιθέτως, με μια αποτελεσματική διεθνή προσπάθεια θα μπορούσε να αρχίσει η εξουδετέρωση των χημικών όπλων με ασφάλεια. Με δεδομένη την παρουσία τζιχαντιστών μεταξύ των Σύριων ανταρτών, αυτό θα έχει μεγάλη σημασία τόσο για το παρόν, όσο και για τη μετά Άσαντ εποχή.

Δεύτερον, η ρωσική πρόταση προσφέρει στον Μπαράκ Ομπάμα μια διέξοδο από αυτήν την κατάσταση, που απειλεί να εξελιχθεί σε διπλωματική και πολιτική μάχη. Από τη στιγμή που χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα όπλα, την αμερικανική στρατηγική καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό η υποτιθέμενη ανάγκη να τονωθεί η «αξιοπιστία» των ΗΠΑ και να φανεί ότι η κόκκινη γραμμή του Ομπάμα έχει σημασία. Αν το Κογκρέσο απορρίψει την πρόταση του προέδρου για επίθεση στη Συρία, η υπονοούμενη απειλή χρήσης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε άλλες περιπτώσεις θα χάσει την αξιοπιστία της, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ο πρόεδρος Ομπάμα επίσης θα φανεί αποδυναμωμένος και αναποτελεσματικός.

Μέχρι τη ρωσική πρόταση, προς τα εκεί έδειχναν να κατευθύνονται τα πράγματα. Τώρα όμως ο Ομπάμα έχει την ευκαιρία να πει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του χωρίς τη χρήση στρατιωτικής δύναμης. Θα μπορεί επίσης να ισχυριστεί πειστικά ότι, με την πιθανότητα και μόνο της αμερικανικής επίθεσης, έπεισε τους Ρώσους επιτέλους να ασκήσουν πιέσεις στον Άσαντ. Η διπλωματική και πολιτική αδεξιότητα θα μπορεί να παρουσιαστεί ως έξυπνος χειρισμός.

Τέλος, αν η ρωσική πρόταση προχωρήσει, θα ανοίξει επίσης πάλι την πιθανότητα διπλωματικής και πολιτικής λύσης στη συριακή τραγωδία. Η διαδικασία της Γενεύης έχει ουσιαστικά αποτύχει. Αλλά η πρόοδος στα χημικά όπλα μπορεί να προσφέρει ένα μοντέλο για μια ευρύτερη πρωτοβουλία Ρωσίας, ΗΠΑ, Ε.Ε. στη Συρία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ομπάμα θα πρέπει να αρπάξει τη ρωσική πρόταση και να δουλέψει πάνω σε αυτήν. Η γαλλική σύσταση να περιλαμβάνεται στο όποιο ψήφισμα του ΟΗΕ μια αναφορά στην ενεργοποίηση του Άρθρου 7 (στρατιωτική επιβολή) αν δεν συμμορφωθεί η Συρία είναι λάθος από αυτήν την άποψη. Εκτός της Λιβύης, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι πάρα πολύ δύσκολα θα το δεχτούν.

Οι Ρώσοι έκαναν ένα βήμα προς την Αμερική με τη Συρία. Οι Αμερικανοί πρέπει τώρα να κάνουν τη δική τους κίνηση.

Πηγή Financial Times 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.