ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ (4): ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr
twitter:@egerssi

Τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις, με άλλα λόγια, η απόλυτη υποταγή μας στους τροϊκανούς, οι οποίοι επιδεικνύουν απέναντί μας συμπεριφορά τοκογλύφου δανειστού προς δανειολήπτη και όχι ισότιμου εταίρου στον ίδιο συνασπισμό, εξαθλίωσαν τον λαό μας και εκχωρήθηκαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Παρ΄όλα ταύτα, από τον Μάιο του 2013 συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση και με βάσει την παράγραφο 6 του άρθρου 110 του Συντάγματος (δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος προ της παρόδου πενταετίας από της περατώσεως της προηγουμένης) θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η διαδικασία νέας συνταγματικής αναθεώρησης. Διότι όπως, λέει και ο θυμόσοφος λαός μας: «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Είναι λοιπόν, κατεπείγουσα η αναγκαιότητα γενναίας αναθεώρησης του Συντάγματος, από τη στιγμή που όλοι οι μετέχοντες του σημερινού πολιτικού συστήματος έχουν παραδεχτεί πως αυτό το πολιτικό σύστημα έχει πτωχεύσει και η πατρίδα μας βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Έτσι, απαιτούνται βαθιές τομές στο υπάρχον Σύνταγμα, κάτι που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες αναθεωρήσεις, και μοιραία μας οδήγησαν ως χώρα στον γκρεμό! Απαιτούνται ουσιαστικές διαρθρωτικές και ριζοσπαστικές τομές που θα έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, η οποία σήμερα επί της ουσίας έχει καταργηθεί. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η κομματοκρατία που κατασπαράσσει τα σωθικά της υγιούς κοινωνίας. Απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας αυτής της αθεράπευτης, αντιπαραγωγικής και διεφθαρμένης δημόσιας διοίκησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων να πατάξει τις παθογένειες δεκαετιών του Ελληνικού κράτους, όπως, η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, η λαθρομετανάστευση κλπ.  

Άλλωστε, αυτήν την αναγκαιότητα, δηλαδή της σαρωτικής αναθεωρήσεως του Συντάγματος, πρώτος από όλους διατυμπάνισε ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς, όταν δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2010 στην επιτροπή αναθεωρήσεως του Συντάγματος της ΝΔ: «Η ΝΔ είναι υπέρ των αλλαγών, αλλά όχι σε αλλαγές στο πόδι. Ζητούμε διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα. Όχι θυσίες χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική». http://www.skai.gr/news/politics/article/158250/an-samaras-anatheoritiki-vouli-to-2013/  Όπως επίσης, δήλωνε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στις 6 Απριλίου 2011: «το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και απαιτείται τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση». Και από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε ημέρες 78ης ΔΕΘ, ας θυμηθούμε τι ακριβώς εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς, δυο χρόνια πριν, από του βήματος της 76ης ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2011: «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά χρειάζεται και σωστά μέτρα. Με άμεσα αποτελέσματα. Θα σας μιλήσω τώρα επιγραμματικά για τις πέντε μεγάλες προτεραιότητές μας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, το πιο σημαντικό-προϋπόθεση και επιστέγασμα όλων όσων θα ακούσετε-είναι η μεγάλη αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να γίνουν οι θεσμοί πιο λειτουργικοί, η χώρα πιο ανταγωνιστική και ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής. Είναι αυτή η κεντρική ιδέα της σαρωτικής συνταγματικής αναθεώρησης 31 σημείων, που προτείνει η παράταξή μας. Και όλες οι μεταρρυθμιστικές τομές, που θα σας πω τώρα, μαζί με την συνταγματική αναθεώρηση, θα αποτελέσουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ώστε να υπάρξουν προοπτικές επανεκκίνησης παντού. Και να μπούμε πια στην εποχή της Νέας Μεταπολίτευσης…». 

            Πράγματι, λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς, που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ηγείτο του αντιμνημονιακού αγώνα, είχε συστήσει «επιτροπή αναθεωρήσεως του Συντάγματος» με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μετά από μήνες επεξεργασίας του υπάρχοντος Συντάγματος, η εν λόγω επιτροπή κατέθεσε πόρισμα που περιελάμβανε τα 31 διορθωτικά σημεία του Συντάγματος και για τα οποία ανέφερε ο κ. Σαμαράς στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο σημείο αυτό θα ήταν ωφέλιμο να θυμηθούμε εκτός των άλλων κάποια από αυτά τα σημεία: «Αρ. 4) Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή. Αρ. 7) Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους. Αρ. 8) Συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των 3 Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας. Αρ. 9) Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους. Αρ.10) Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή. Αρ.14)  Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας. Αρ.19)  Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αρ.25)  Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία. Αρ.30) Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας. Αρ.31) Εξορθολογισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών».

            Ωστόσο, εκείνος ο οποίος αποδεχόταν πως «το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και απαιτείτο τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση» και επιπρόσθετα πως «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», είναι ο ίδιος ο οποίος έχει στείλει στις καλένδες το πόρισμα της επιτροπής αναθεωρήσεως του Συντάγματος της ΝΔ για την αναθεώρησή του, αφού επί 16 μήνες που είναι Πρωθυπουργός δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια ή έστω αναφορά στο μείζον ζήτημα ανατάξεως της χώρας. Επιπρόσθετα, απέφυγε επιμελώς να κάνει την παραμικρή αναφορά, στην πρόσφατη ομιλία του στην 78η ΔΕΘ και επιπλέον δεν ήταν η ομιλία του δεσμευτική από υποσχέσεις. Άλλωστε, η πολιτική αίγλη της 78ης ΔΕΘ, όπως και πέρσι,  υποβαθμίστηκε από τη στιγμή που αντιδημοκρατικά ο Πρωθυπουργός απαγόρευσε την συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ. Αυτή η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, μέσω και των ερωτήσεων που πάντα ακολουθούσαν, ήταν επί δεκαετίες κατά κάποιο τρόπο δεσμευτική των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού.

Συνεπώς, αποδεικνύεται πως ο Πρωθυπουργός και η πολιτική του καμαρίλα δεν σέβεται τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του προς τον Ελληνικό λαό (τελευταία αναφορά Σαμαρά στην αναθεώρηση του Συντάγματος έγινε στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο τον Μάιο του 2013). Αποδεικνύεται πως δεν έχει καμιά διάθεση να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να κατατεθεί σχετική πρόταση από τουλάχιστον 50 Βουλευτές του κόμματός του, για να ανοίξει ο διάλογος της αναθεωρήσεως του Συντάγματος! Και αφού η ΝΔ και ο Πρόεδρός της αποφεύγουν την υλοποίηση των εξαγγελιών τους, όπως ο διάβολος το λιβάνι, τι κάνουν τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως; Γιατί δεν ξεκινούν να πιέζουν την κυβέρνηση για δημοψήφισμα από τον κυρίαρχο λαό, με βάσει την αποδοχή από τη ΝΔ του 25ου σημείου της επιτροπής τους αναθεωρήσεως του Συντάγματος, όπου αποδέχονται την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία; Γιατί δεν προτάσσουν το αρ. 1 παρ. 3 του Συντάγματος που ορίζει πως: «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται, όπως ορίζει το Σύνταγμα»;

                                                                                                            (Συνεχίζεται)

ΥΣ.:

Διατυπωμένη άποψή μου με το άρθρο μου: «Νέο Σύνταγμα-Άλμα ελπίδας στο μέλλον», στις 21 Μαρτίου 2011, πως η καλύτερη λύση είναι ένα ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ με ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ και όχι ή όποια αναθεώρηση του υπάρχοντος Συντάγματος http://www.apostoloupanos.gr/index.php/articles/1-2011-04-15-06-36-08%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%2021%20%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85%202011

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ (4): ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 1. Πολύ εύστοχα θέσατε το ερώτημα : ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ή ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;
  Στο τρέχον Ελληνικό Σύνταγμα το άρθρο της αναθεώρησής του είναι το 110:

  Αρθρο 110-(Αναθεώρηση του Συντάγματος).

  Oι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 1, 4 παράγραφοι 1, 4 και 7, 5 παράγραφοι 1 και 3, 13 παράγραφος 1 και 26.
  H ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.
  Aφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

  Η βασική παρατήρηση κάνουμε είναι η ακόλουθη:

  Το άρθρο 110 δέν εξαιρεί τον εαυτό του από τη διαδικασία αναθεώρησης.

  Επομένως αναθεωρώντας το αρθρο 110 μπορούμε να εισάγουμε ένα νέο
  άρθρο-αντικαστάτη το οποίο θα ορίζει άλλο σύνολο μή αναθεωρητέων άρθρων,
  καθώς και άλλες διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος.

  Παραδείγματα:

  Ορίζουμε ότι δέν υπάρχουν άρθρα που δέν υπόκεινται σε αναθεώρηση. Τότε μπορούμε να αλλάξουμε όλα τα άρθρα του Συντάγματος καθώς και τη μορφή του Πολιτεύματος.
  Ορίζουμε ότι οι προτάσεις για αναθεώρησή του κυρώνονται από Δημοψήφισμα. Στή περίπτωση αυτή έχουμε ένα Σύνταγμα που στο άρθρο του 110 ορίζει ότι η αναθεώρησή του γίνεται μέσω Δημοψηφίσματος, ενώ στο άρθρο 44 Πργ. 2 ορίζει ότι μόνο ο Πρόεδρος προκηρύσσει Δημοψηφίσματα «για κρίσιμα Εθνικά θέματα» με πλειοψηφία 151 βουλευτών και με εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου.
  (για την αντιγραφή:http://feronymos.wordpress.com/2013/06/01/78/)

  Το θέμα ειναι πως ο κάθε έλληναςθα απαγκιστρωθεί απο τα γαμψά νύχια του εκάστοτε κόμματος (αριστερού και ακροαριστερού, δεξιού και ακροδεξιού), ώστε να γίνει υπεύθυνος για ότι του συμβαίνει στη ζωή του και στη χώρα του (ε, κύριε Σαμαρά, κύριε Βενιζέλε, κύροι Υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριοι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημαρχέσσες;)

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.