Οι γερμανικές εκλογές “κατέρριψαν” το μύθο του “τεμπέλη Έλληνα”


Η «ευρωκρίση» έχει παραμείνει δευτερεύον θέμα στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα,επισημαίνει σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel και παρατηρεί ότι από τα προγράμματα των γερμανικών κομμάτων διαπιστώνει κανείς ότι οι εξελίξεις στο πεδίο της κρίσης δεν θα επηρεαστούν ανεξάρτητα από το ποιος θα νικήσει στις γερμανικές εκλογές.

Ο αρθρογράφος σημειώνει: 

«Η νέα κυβέρνηση θα κάνει αρχικά το αναπόφευκτο. Αυτό για το οποίο στην αρχή δεν ήθελε κανείς να κάνει λόγο κατά τον προεκλογικό αγώνα, αλλά στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέχεια ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Τα προγράμματα για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία θα υποστούν διορθώσεις και σύντομα θα διαπιστωθεί ότι ούτε αυτό δεν είναι αρκετό. Ειδικά το επίπεδο του ελληνικού χρέους– αυτήν την ώρα στο 170% του ΑΕΠ- δεν είναι βιώσιμο ακόμη και στη βάση των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων. Καμία εταιρία, κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα για όσο καιρό υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου κουρέματος χρέους».

Ο σχολιαστής του Der Spiegel αναφέρεται στο σενάριο μίας απομείωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), που θα συνεπαγόταν επιβάρυνση των φορολογουμένων. «Το OSI δεν θα έρθει όμως» εκτιμά ο αρθρογράφος, καθώς δεν θα έχει την έγκριση ούτε της κυβέρνησης ούτε της αντιπολίτευσης. Όπως εκτιμά τέλος, αντί ενός «διαφανούς» κουρέματος, θα έρθει το «αδιαφανές» ομόλογο με μηδενικό κουπόνι.

 Η εκλογική νίκη της Μέρκελ θεωρείται βέβαιη στην Ευρώπη

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit εστιάζει στο εξαιρετικό ενδιαφέρον που ξυπνά στην Ευρώπη ο γερμανικός προεκλογικός αγώνας. Σε σχετικό ολοσέλιδο αφιέρωμα υπογραμμίζει ότι «μεγάλο τμήμα της Ευρώπης παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα στο Άρενσμπουργκ, το Ντίσελντορφ και το Βερολίνο. Αυτό δεν είναι έκπληξη, καθώς πολλοί άνθρωποι, κυρίως στη νότια Ευρώπη, έμαθαν τα προηγούμενα χρόνια ότι οι πολιτικές αποφάσεις που τους αφορούν παίρνονται ολοένα λιγότερο στην πατρίδα τους και ολοένα συχνότερα στο Βερολίνο». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το σημαντικό προβάδισμα της Άγκελα Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις δεν αφήνει αμφιβολίες στους Ευρωπαίους ότι θα παραμείνει καγκελάριος.

Όπως εκτιμά τέλος, «ο σεβασμός, μερικές φορές μάλιστα ο φόβος ενώπιον της Μέρκελ, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις προκαλούν επιφυλάξεις στην Ευρώπη. Η Μέρκελ φαντάζει στα μάτια των περισσότερων παρατηρητών ως καθιερωμένη επικεφαλής κυβέρνησης, ωστόσο υπάρχουν ελπίδες ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει. Τις ελπίδες αυτές έθρεψε η ίδια η καγκελάριος. ‘Σε σημαντικά ζητήματα’ εκτιμά ό πολωνός πολιτικός επιστήμονας Πιότρ Μπούρας ‘έχει σημειωθεί ήδη σιωπηλά μία αλλαγή πορείας’. Όπως λέει, η κυβέρνηση Μέρκελ χαλάρωσε αισθητά την πολιτική πειθαρχία στην Ευρώπη. Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτήν την πορεία, προσθέτει ο Πιότρ Μπούρας».

 Η ΕΕ καταρρίπτει το κλισέ του «τεμπέλη Έλληνα»

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt απαντά στο ερώτημα «Ποιο έθνος της ΕΕ είναι το πιο εργατικό;». Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας επικαλείται σχετική έρευνα της ΕΕ και επισημαίνει: «Οι Έλληνες είναι κατά την αντίληψη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων ιδιαίτερα τεμπέληδες. Μία έρευνα της ΕΕ καταδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει. Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι γερμανοί υπάλληλοι δεν είναι οι πιο εργατικοί».

Την πρώτη θέση στη λίστα των πιο εργατικών Ευρωπαίων καταλαμβάνουν οι Ρουμάνοι με μέσο όρο 41,2 ώρες εβδομαδιαίως. Τα στοιχεία του ευρωπαϊκού ερευνητικού ινστιτούτου Eiro κατατάσσουν τους Γερμανούς στην 4η θέση με μέσο όρο 40,5 ωρών την εβδομάδα. Το δημοσίευμα κλείνει με την εξής διαπίστωση: «Στην Ελλάδα της κρίσης οι υπάλληλοι είναι προφανώς πιο εργατικοί από ό,τι λέει η φήμη τους. Με 40 ώρες την εβδομάδα τοποθετούνται στη μέση της λίστα και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 39,6 ωρών εβδομαδιαίως».

DW

onalert.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.